search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:10
MENU CLOSE

18 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα η πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές (Photos/Video)

18.10.2022 10:45
andreas new

41 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ηταν 18 Οκτωβρίου του 1981 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06% και 174 έδρες στη Βουλή.

Hταν μια μεγαλειώδης νίκη, που άλλαξε την πορεία του τόπου και βελτίωσε- κατά κοινή ομολογία – την ποιότητα ζωής του λαού.

Το πρώτο διάγγελμα

Το βράδυ από την κατοικία του στο Καστρί, ο Ανδρέας Παπανδρέου απηύθυνε στον ελληνικό λαό ένα φορτισμένο διάγγελμα.

«Ελληνίδες Έλληνες, απόψε κατέχομαι από βαθιά συγκίνηση. Είμαι πράγματι συγκινημένος για την μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει. Και έχω ταυτόχρονα το αίσθημα βαριάς ευθύνης, την οποία επωμίζομαι εγώ και οι συνεργάτες μου, για να πραγματώσουμε το έργο της Αλλαγής», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το έργο της Αλλαγής

Από το κυβερνητικό έργο εκείνης της τετραετίας ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχουν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επίσης αποστρατικοποιήθηκε η ΥΕΝΕΔ και μετονομάστηκε σε ΕΡΤ2, συστήθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, θεσπίστηκαβν διάφορα επιδόματα, επεκτάθηκε η πενθήμερη εργασία, μειώθηκαν οι ώρες εργασίας σε 40, επεκτάθηκε η δυνατότητα άδειας με αποδοχές, καθιερώθηκε η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (Α.Τ.Α.) του μισθού

Άλλες σημαντικές τομές των κυβερνήσεών του ήταν η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος στα 18, η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος γραφής (1982), η κατάργηση της σχολικής ενδυμασίας (1982), η θέσπιση των επιδομάτων (τέκνων, αναπηρίας κτλ), η αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος, οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο όπως η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και η απαγόρευση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας, η κατάργηση πλείστων μεταξικών και μετεμφυλιακών νόμων, όπως αυτοί του τεντιμποϊσμού και της κατασκοπείας, η άσκηση ακηδεμόνευτης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και η μεγάλη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η παραχώρηση άδειας επιστροφής στην Ελλάδα στους πολιτικούς πρόσφυγες του Δημοκρατικού Στρατού.

Διαβάστε επίσης

Στην Καρδίτσα ο Μητσοτάκης – Θα επισκεφτεί έργα υποδομών

Τουρκία: Τι θέλει να πετύχει με την ακραία εργαλειοποίηση των προσφύγων – Διεθνοποιεί το θέμα η Ελλάδα

Ανδρέας Ξανθός στο Ειδικό Δικαστήριο: Δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο από τη μη ανατιμολόγηση των φαρμάκων το 2015

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:10