search
ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 23:06
MENU CLOSE

Τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας;

18.10.2022 06:00
belarus_russia_new

H ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι η χώρα του και η Ρωσία συγκροτούν κοινή περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και θα κάνουν από κοινού στρατιωτικά γυμνάσια ήχησε σαν καμπάνα συναγερμού στο Κίεβο.

Οι δύο χώρες είχαν κάνει ασκήσεις και το Φεβρουάριο και πολλοί από τους Ρώσους που συμμετείχαν, στη συνέχεια πέρασαν τα σύνορα επιχειρώντας να προελάσουν στο Κίεβο.

Η Λευκορωσία δεν έχει στράτευμα που τρομάζει. Αλλά είναι εφιάλτης το ενδεχόμενο να γίνει η βόρεια μεθόριος της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, πέρασμα για τους Ρώσους. Τα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας έχουν  μήκος 1000 χιλιομέτρων, είναι αραιοκατοικημένα και σε πολλά σημεία καλύπτονται από πυκνά δάση.

Η πρώτη ομάδα Ρώσων που συμμετέχουν στην κοινή δύναμη με τους Λευκορώσους έφτασαν στο λευκορωσικό έδαφος το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ. Η κοινή δύναμη αριθμεί περίπου 9000 άτομα, σύμφωνα με τον Βαλερί Ρεβένκο, επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας της Λευκορωσίας.

Μετά από επτά μήνες πολέμου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα ανατολικά και νότια, πολεμώντας με τους Ρώσους και θα ήταν πρόβλημα αν το Κίεβο υποχρεωνόταν να μετακινήσει μονάδες στα βόρεια σύνορα. Η Λευκορωσία υποστηρίζει ότι η δύναμη με την Ρωσία έχει καθαρά αμυντικό προσανατολισμό. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του «έχει ειδοποιηθεί για τον κίνδυνο επιθέσεων εναντίον της Λευκορωσίας από το έδαφος της Ουκρανίας». Ο υπουργός Εξωτερικών, Βλάντιμιρ Μακέι συνέχισε λέγοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας «εν μέσω πληροφοριών για προβοκάτσιες από γειτονικά κράτη».

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή σε αυτά τα σενάρια και το υπουργείο εξωτερικών δεν απέκλεισε η φημολογία για «προβοκάτσιες από γειτονικά κράτη» να είναι «μέρος προβοκάτσιας από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους ηγέτες του G7 την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στα σύνορα. «Η Ρωσία προσπαθεί να εμπλέξει τη Λευκορωσία σε αυτόν τον πόλεμο», υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Στη Λευκορωσία βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media δείχνουν μετακινήσεις αρμάτων μάχης και στρατιωτικού υλικού σε διάφορα σημεία της χώρας. Αναλυτές εκτιμούν ότι το στρατιωτικό υλικό ανήκει στη Ρωσία και βγαίνει από αποθήκες στη Λευκορωσία για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι οι λευκορωσικές δυνάμεις «ετοιμάζονται να μπουν ή θα μπουν» στον πόλεμο.

Παρά την εμπρηστική ρητορική του ο Λουκασένκο δεν έχει εμπλέξει δυνάμεις της χώρας του στην λεγόμενη Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση του Πούτιν στην Ουκρανία και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο η διαφορά θα είναι μικρή.

Ο Κόνραντ Μουζίκα, ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής στη Πολωνία, έχει σαφή εικόνα για τον λευκορωσικό στρατό, τον οποίον χαρακτηρίζει «μάλλον αδύναμο». Ο Μουζίκα έγραψε στο Twitter ότι «οι Λευκορωσικές Ένοπλες Δυνάμεις αριθμούν περίπου στο 50-60% της προβλεπόμενης δύναμης σε καιρό ειρήνης». Για να φθάσουν σε πλήρη σύνθεση θα χρειαστεί η επιστράτευση τουλάχιστον 20.000 ανδρών. Αλλά ο πρόεδρος Λουκασένκο κατέστησε σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σχεδιάζει καμία επιστράτευση.

Ωστόσο οι κοινές ασκήσεις με τους Ρώσους οδηγούν σε τρία σενάρια:

Α. το Μινσκ προετοιμάζεται για επίθεση από δυνάμεις του ΝΑΤΟ,

Β. έχουν στόχο τη δέσμευση ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα, και

Γ. αποτελούν προετοιμασίες για επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Αλλά σύμφωνα με τη λογική δεν πρόκειται να εκδηλωθεί επίθεση από κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ θα ήταν πολύ δύσκολο να πεισθεί η κοινή γνώμη στη Λευκορωσία να αποδεχτεί μία επίθεση κατά της Ουκρανίας. Άρα το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία προσπαθεί να υποχρεώσει το Κίεβο να αποσύρει δυνάμεις από τα ανατολικά και νότια και να τις δεσμεύσει στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Η Λευκορωσία έχει σημασία για τους Ρώσους και για έναν άλλο λόγο. Σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις την περασμένη εβδομάδα οι Ρώσοι εκδήλωσαν τέσσερις επιθέσεις με βαλιστικούς πυραύλους και 12 με τα συστήματα S400 από το λευκορωσικό έδαφος, απ΄ όπου απογειώθηκαν επίσης κάποια ιρανικής κατασκευής drones.

Η Ουκρανία εκτιμά ότι στη Λευκορωσία βρίσκονται περίπου 1000 Ρώσοι στρατιώτες, αλλά αν ο αριθμός αυτός αυξηθεί τότε υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει και πάλι το βόρειο μέτωπο, απ΄  όπου μπορεί να απειληθεί το Κίεβο.

Ωστόσο το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου (ISW) πιστεύει ότι ο ρωσικός στρατός αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να ανοίξει κι άλλο μέτωπο, από την στιγμή που δεν δείχνει καν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στα μέτωπα του Ντονμπάς.

Ο Λουκασένκο αυτή τη στιγμή δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς, έχοντας υπόψη και τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2020, όταν επανεξελέγη. Αλλά τότε στηρίχτηκε από τη Μόσχα και με δεδομένη την ανάγκη του Πούτιν να επιδείξει κάποια επιτυχία, ίσως αυξηθούν οι πιέσεις προς το Μινσκ για να εμπλακεί πιο ενεργά στον πόλεμο.

Αλλά σε αυτή την περίπτωση ο Λουκασένκο γνωρίζει ότι θα ρισκάρει να βάλει τις δυνάμεις του σε μια δοκιμασία με άγνωστες συνέπειες τόσο για το ίδιο το στράτευμα, όσο και για την πολιτική επιβίωση του ίδιου.

Διαβάστε επίσης:

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Διέφυγε στην Ευρώπη η δημοσιογράφος που είχε ασκήσει κριτική για την εισβολή στην Ουκρανία

Προκλητικός ο Τσελίκ: Ο Μητσοτάκης μιλά σαν κυβερνήτης άλλων χωρών – Εχθρική η στάση προς την Τουρκία

Στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη σε πολυόροφο κτίριο στη ρωσική πόλη Γεΐσκ (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 23:05