search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 20:21
MENU CLOSE

Λιζ Τρας: Ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί μέχρι να καταρρεύσει (Photo/Video)

20.10.2022 12:38
liz truss new

Η κατάσταση που επικρατεί στη βρετανική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή περιγράφεται με μία λέξη: χάος.

Κωδικοποιώντας τα γεγονότα που συνθέτουν την χαώδη εικόνα:

Η Λιζ Τρας δέχεται νέες πιέσεις να παραιτηθεί μετά την παραίτηση που υπέβαλε η υπουργός Εσωτερικών.

Η παραίτηση αυτή υποβλήθηκε μετά από μία θυελλώδη συνάντηση της Λιζ Τρας με την υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία – κάποιοι λένε – πως βάζει υποψηφιότητα για την επόμενη μέρα

Ο Γκραντ Σαπς που αντικατέστησε την κυρία Μπρέιβερμαν στο υπουργείο Εσωτερικών πριν από λίγες μέρες εξέφραζε αμφιβολίες για το κατά πόσο η Τρας μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Το βράδυ επικράτησε η απόλυτη σύγχυση στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, οι οποίοι δεν ήξεραν αν ψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών έδιναν και ψήφο εμπιστοσύνης στην πρωθυπουργό.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ωστόσο, από το πρωθυπουργικό γραφείο έγινε γνωστό ότι οι δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που δεν ψήφισαν, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε θα παραιτηθεί

Η Βρετανία ξύπνησε εν μέσω βροχής και – μετά από όλο αυτό το χάος- ακούγοντας δέκα συντηρητικούς βουλευτές να λένε πως ήρθε η ώρα για την παραίτηση της Λιζ Τρας.

Σύμφωνα με το Sky News οι συντηρητικοί θεωρούν ότι η κυρία Τρας έχει στη διάθεσή της 12 ώρες για να σώσει τη δουλειά της.

Αλλιώς θα στηθεί και πάλι το πόντιουμ έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και η Λιζ Τρας θα κάνει ό, τι και ο προκάτοχός της, Μπόρις Τζόνσον, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

«Δυστυχώς φαίνεται πως πρέπει να αλλάξουμε ηγέτη», έγραψε στο Tweeter ο βουλευτής Γκάρι Στρίτερ, προσθέτοντας ότι οι Τόρις πρέπει να ανακαλύψουν και πάλι «τον αμοιβαίο σεβασμό και την ομαδική δουλειά αν θέλουν να κυβερνούν τη Βρετανία και να αποφύγουν την σφαγή στις επόμενες εκλογές».

Ο Κρις Μέιζον, αναλυτής του BBC εκτιμά ότι «φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη η ιδέα ότι η Λιζ Τρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά για μεγάλο διάστημα και να επιστρέψει η ηρεμία σε αυτή την κυβέρνηση, ιδιαιτέρως όταν έχει να αντιμετωπίσει τις κολοσσιαίες διεθνείς και οικονομικές προκλήσεις».

Και τονίζει ότι αυτή την άποψη την συμμερίζεται η πλειοψηφία των συντηρητικών βουλευτών με τους οποίους συνομιλεί.

Η χώρα με τους δύο πρωθυπουργούς

Κάποιοι βουλευτές λένε πως η χώρα πλέον έχει δύο πρωθυπουργούς.

Η Ραχίλ Μέισκελ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε στο Skynews ότι η χώρα χρειάζεται «λειτουργική κυβέρνηση» για να διασφαλιστεί ότι «θα υλοποιηθούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εθνικό σύστημα υγείας».

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση τώρα έχει δύο πρωθυπουργούς. Φαίνεται σα να έχουμε δύο πολιτικές για τα πάντα και απόλυτο χάος», είπε η κυρία Μέισκελ.

«Και δεν είναι το θέμα ότι χρειάζεται αλλαγή πρωθυπουργού. Είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στη λειτουργία της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα ποιοι είναι οι δύο πρωθυπουργοί στους οποίους αναφέρεται, είπε: «Ο ένας στον αριθμό 10 και ο άλλος στον αριθμό 11», δείχνοντας το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 και την έδρα του υπουργού οικονομικών, ακριβώς δίπλα.

Ανακωχή μέχρι τον προϋπολογισμό και μετά βλέπουμε

Και ποια μπορεί να είναι η προοπτική; Ο Τομπάιας Έλγουντ κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να μείνουν ενωμένοι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Όπως είπε στο Sky News η κατάσταση χρειάζεται «ένα πλάνο δύο φάσεων» για «να αποτραπεί η κατάρρευση της κυβέρνησης»:

Στην πρώτη φάση οι βουλευτές πρέπει να επιτρέψουν στον υπουργό οικονομικών να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό. «Αν καταρρεύσουμε πριν από αυτό η αστάθεια θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη λίρα», είπε ο Τομπάιας Έλγουντ.

Στη δεύτερη φάση η πρωθυπουργός «πρέπει να δεσμευτεί πως θα αντιμετωπίσει ειλικρινά το ζήτημα ηγεσίας που τίθεται, με τα μέλη της Επιτροπής 1922 και την κυβέρνηση. Διαδικασία που πρέπει να γίνει «πίσω από κλειστές πόρτες» για να μην εξελιχθεί σε μια «δημόσια σαπουνόπερα που καταστρέφει την αξιοπιστία» της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει τώρα.

Υπάρχουν όμως τα χρονικά περιθώρια για τις δύο φάσεις του σχεδίου Τομπάιας Έλγουντ;

Κυβέρνηση στην εντατική

Η πολιτική ρεπόρτερ του Sky News, Ταμάρ Κοέν μιλώντας με βουλευτές του κυβερνώνοντος κόμματος, λέει ότι αποκομίσει την εντύπωση ότι «αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται σε μηχανισμό υποστήριξης ζωής – και ο βίος της τελειώσει σε λίγες εβδομάδες, αν όχι σε μέρες».

Ωστόσο ο λόρδος Φροστ, υπέρμαχος του Brexit, δηλώνει πως η Λιζ Τρας «πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό», προσθέτοντας ότι «ο διάδοχός της, όποιος κι αν είναι, πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί αποτελεσματικά».

Προσθέτει μάλιστα ότι η κυρία Τρας «δεν μπορεί να παραμείνει στο γραφείο και για έναν πολύ προφανή λόγο: διότι έκανε εκστρατεία εναντίον όλων των πολιτικών που σήμερα εφαρμόζει».

Διαβάστε επίσης

Παρίσι: Έδιωξε από το εστιατόριό του δύο Ουκρανές φωνάζοντας «Ζήτω ο Πούτιν» (videos)

Τουρκία: Το νεύμα του Ερντογάν στον Σοϊλού που έγινε viral – Του δίνει εντολή να… εξαφανιστεί (video)

Negroni Sbagliato: Το ποτό που έγινε παγκόσμια μόδα χάρη σε ένα βίντεο του «House of the Dragon» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 20:20