search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:35
MENU CLOSE

Δανία: Ψήφος εμπιστοσύνης στο «κόκκινο μπλοκ»

02.11.2022 16:23
314086793_2317718081719892_6792122737696198682_n

Το μέτωπο της κεντροαριστεράς εξασφάλισε την πλειοψηφία των ψήφων στις γενικές εκλογές της Δανίας, κάτι που θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργό, Μέτε Φρέντερικσεν.

Τα κόμματα που συγκροτούν το αποκαλούμενο «κόκκινο μπλοκ» υπό την Μέτε Φρέντερικσεν εξασφαλίζει τις 90 έδρες που χρειάζονται για να συγκροτήσουν νέα κυβέρνηση.

Μάλιστα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της πρωθυπουργού έκανε την έκπληξη και κέρδισε δύο έδρες, εξασφαλίζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα εδώ και δύο δεκαετίες.

Ωστόσο επειδή θέλει να συγκροτήσει μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής της, που κλονίστηκε με αφορμή την δημοσιοποίηση έκθεσης που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ήταν παράνομη η εντολή για την εξόντωση 17 εκατομμυρίων μινκ, το 2020, λόγω των φόβων ότι μία μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στα ζώα θα μπορούσε να εμποδίσει την έρευνα για το εμβόλιο.

Παρόλο που η κυρία Φρέντεριξεν δεν γνώριζε ότι η εντολή για την εξόντωση των μινκ ήταν παράνομη, η δημοσιοποίηση της έκθεσης προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση και ένα από τα κόμματα που την στήριζαν απείλησε ότι θα απέσυρε την υποστήριξή του εάν δεν προκηρύσσονταν πρόωρες γενικές εκλογές.

Πάντως όσο γινόταν η καταμέτρηση των ψήφων επικρατούσε κλίμα αβεβαιότητας, αφού δεν ήταν σαφές κατά πόσο ένας από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς, τους αποκαλούμενους «κόκκινο μπλοκ» και «μπλε μπλοκ» θα εξασφάλιζε τις 90 έδρες. Γι αυτό υπήρχε και σενάριο να πήγαινε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα χέρια του Μετριοπαθούς Κόμματος, που ίδρυσε πρόσφατα ο δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Τελικά το θρίλερ τερματίστηκε με το μπλοκ της κυρίας Φρέντερικσεν να εξασφαλίζει 87 έδρες στη ηπειρωτική Δανία, άλλη μία έδρα στα Νησιά Φερόες και δύο στη Γροιλανδία, που έχει παράδοση να εκλέξει αριστερούς υποψηφίους.

Από τα κόμματα που αποτελούν το «κόκκινο μπλοκ», οι Σοσιαλδημοκράτες με το 27,5% των ψήφων κατάφεραν να κερδίσουν δύο περισσότερες έδρες και είναι το μεγαλύτερο σε δύναμη κόμμα.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά – Εγγυήσεις από την Ουκρανία (Video)

«Τύμπανα πολέμου» στην Κορεατική Χερσόνησο: Η Β. Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 23 πυραύλους

Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου στην Αθήνα κατά της επέκτασης των χωρικών υδάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:26