search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:58
MENU CLOSE

Κλιματική αλλαγή: Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη

02.11.2022 18:42
klimatikh_new
Πηγή: Pixabay

Την ώρα που η κλιματική κρίση επιταχύνεται, η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Η έκθεση του WMO έρχεται εν όψει της διεθνούς συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο και είναι μία από σειρά εκθέσεων των τελευταίων εβδομάδων που δείχνουν πώς ο κόσμος είναι εκτός πορείας στους στόχους του για το κλίμα.

 Όχι μόνο οι χώρες χάνουν σημαντικά βήματα στις προσπάθειές τους να μειώσουν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων που προκαλούν θέρμανση του πλανήτη, αλλά οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες ήδη εκτοξεύονται.

Η παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί περίπου 1,2 βαθμούς από τη βιομηχανική επανάσταση και οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η θερμοκρασία θα πρέπει να περιοριστεί σε μόλις 1,5 βαθμούς για να αποφευχθούν οι πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ορισμένες ηπείροι φαίνεται ότι θερμαίνονται ταχύτερα από άλλες. Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, δείχνει ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί πάνω από δύο φορές από τον παγκόσμιο μέσο όρο τα τελευταία 30 χρόνια – με ρυθμό περίπου 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία.

«Μια ζωντανή εικόνα ενός κόσμου που θερμαίνεται»

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν πώς η άνοδος της θερμοκρασίας στην Ευρώπη τροφοδοτεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Από έτος σε έτος έως τον Ιούλιο, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην ΕΕ ήταν τετραπλάσιος από τον μέσο όρο των 15 ετών. Ένας θανατηφόρος καύσωνας που έσπασε ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέστρεψε τη δημόσια υγεία και έθεσεσε δοκιμασία τις υποδομές. Ξηρασία έπληξε την ήπειρο αυτό το καλοκαίρι, αποξηραίροντας μερικούς από τους πιο σημαντικούς οικονομικά ποταμούς του κόσμου. Και αυτή η ξηρασία ήρθε μετά από μερικές από τις πιο καταστροφικές πλημμύρες που έχει δει ποτέ η Ευρώπη.

Το 2021, το τελευταίο πλήρες έτος που καλύπτεται από την ανάλυση, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από τα καιρικά φαινόμενα που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή. 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν οικονομικές ζημιές που ξεπέρασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Και η επιταχυνόμενη αύξηση της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει στους αλπικούς παγετώνες την απώλεια 30 μέτρων σε πάχος πάγου από το 1997 έως το 2021, σημειώνει η έκθεση.

«Η Ευρώπη παρουσιάζει μια ζωντανή εικόνα ενός κόσμου που θερμαίνεται και μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι καλά προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας, σε μήνυμά του.  «Φέτος, όπως και το 2021, μεγάλα τμήματα της Ευρώπης έχουν πληγεί από εκτεταμένους καύσωνες και ξηρασία, τροφοδοτώντας τις πυρκαγιές. Το 2021, πλημμύρες προκάλεσαν θάνατο και καταστροφές».

«Η ευρωπαϊκή κοινωνία είναι ευάλωτη στην κλιματική μεταβλητότητα και την αλλαγή, αλλά η Ευρώπη βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσπάθειας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων προσαρμογής στο νέο κλίμα που θα πρέπει να ζήσουν οι Ευρωπαίοι», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής του η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, ανέφερε σε δήλωση.

Ο Ταάλας είπε στο μήνυμά του ότι παρόλο που ο ρυθμός της Ευρώπης στη μείωση των εκπομπών αερίων ήταν «καλός», οι φιλοδοξίες τους σε αυτό το μέτωπο «θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω».

Η έκθεση σημειώνει ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 31% μεταξύ 1990 και 2020. Η ΕΕ στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

«Καθώς οι κίνδυνοι και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς στην καθημερινή ζωή, η ανάγκη και η όρεξη για κλιματική ευφυΐα αυξάνονται, και δικαίως. Με αυτήν την έκθεση στοχεύουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των δεδομένων και της ανάλυσης για να παρέχουμε επιστημονικά βασισμένες αλλά προσβάσιμες πληροφορίες που είναι έτοιμες για εφαρμογή, σε όλους τους τομείς, σε όλα τα επαγγέλματα», δήλωσε ο Buontempo.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Μόλις νικήσουμε θα πάω στην Κριμαία να δω τη θάλασσα – Θα εχει κελί κοντά στο κύμα απαντούν οι Ρώσοι (Video)

Ρεσιτάλ… γκάφας από τον Μπάιντεν: Το λάθος για τον θάνατο του γιου του και η… συνάντησή του με τον εφευρέτη της ινσουλίνης

Δανία: Ψήφος εμπιστοσύνης στο «κόκκινο μπλοκ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:57