search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:12
MENU CLOSE

Γερμανία: Αλλάζει το μοντέλο στις αστικές μετακινήσεις – Το παράδειγμα του Λουξεμβούργου (Videos)

04.11.2022 06:00
germania – eisitirio987- new

Η γερμανική κυβέρνηση ακυρώνει το επιτυχημένο μοντέλο που ενθάρρυνε τις αστικές μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με κόστος μόλις 9 ευρώ τον μήνα και επιστρέφει στην πολύ ακριβότερη λύση του ενιαίου μηνιαίου εισιτηρίου των 49 ευρώ, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αφού εκτιμάται ότι εκατομμύρια πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το κόστος και μάλιστα σε μία περίοδο που αυξάνεται το κόστος διαβίωσης.

Αλλά η επιτυχία του «πάσου των 9 ευρώ» ήταν τέτοια που πλέον στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που γίνεται στη Γερμανία για τις αστικές μετακινήσεις ανεβαίνει ο πήχης και κάποιοι βάζουν θέμα μετακινήσεων με μηδενικό κόστος για τον πολίτη.

Το ενιαίο πάσο των 9 ευρώ για τα ΜΜΜ εφαρμόστηκε πειραματικά το καλοκαίρι σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί -σε κάποιο βαθμό- η δραματική αύξηση του κόστους διαβίωσης, αλλά και να μειωθούν οι κοστοβόρες μετακινήσεις με ΙΧ.

Παρόλο που το μέτρο ήταν απολύτως επιτυχημένο, προέκυψε ζήτημα για το ποιος θα κάλυπτε στο εξής την επιδότηση του ενιαίου εισιτηρίου, εάν συνεχιζόταν η πολιτική στήριξης των μετακινήσεων με τις αστικές συγκοινωνίες.

Τη διαφωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τις κυβερνήσεις των 16 ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων για την κάλυψη του κόστους επιδότησης των μεταφορών, θα πληρώσουν τελικά οι πολίτες, αφού το «πάσο των 9 ευρώ» εγκαταλείπεται και στη θέση του έρχεται η μηνιαία κάρτα των 49 ευρώ.

Εκπρόσωποι οργανώσεων που ασχολούνται με την υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων επισημαίνουν ότι με το ενιαίο μηνιαίο εισιτήριο να ανεβαίνει στα 49 ευρώ, εκατομμύρια Γερμανοί ουσιαστικά αποκλείονται από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς το κόστος αυτό είναι απαγορευτικό.

Επίσης οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η τιμή των 49 ευρώ δεν είναι αρκετά χαμηλή ώστε να πεισθούν οι πολίτες να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητα για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, με δεδομένη μάλιστα την κακή κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών σε αρκετά κρατίδια.

«Επιμένουμε ότι το εισιτήριο των 49 ευρώ δεν μπορούν να το αντέξουν όλοι και γι αυτό πιέζουμε για τη δημιουργία ετήσιου πάσου αξίας 365 ευρώ», δήλωσε η Μικαέλα Ενγκελμάγερ, πρόεδρος της γερμανικής Κοινωνικής Ένωσης.

Τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν να ακολουθήσουν δική τους πολιτική στο κόστος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ήδη, το Βερολίνο μετά την κατάργηση του πάσου των 9 ευρώ, αποφάσισε να κυκλοφορήσει μηνιαία κάρτα κόστους 29 ευρώ, που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο και μόνο για την πόλη του Βερολίνου.

Το Λουξεμβούργο παράδειγμα προς μίμηση για τις αστικές μεταφορές

Ωστόσο ασκούνται έντονες πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να στηρίξει πιο αποφασιστικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Στέφαν Κάρστεν, ειδικός σε θέματα αστικής γεωγραφίας, λέει ότι η λύση του ενιαίου εισιτηρίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ακόμα δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος.

«Βρισκόμαστε τουλάχιστον στο δρόμο για ένα κοινωνικό, βιώσιμο και περιεκτικό σύστημα μεταφορών. Υπάρχουν ορισμένα ντόμινος στην Ευρώπη που ήδη έχουν πέσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η περίπτωση του Λουξεμβούργου, όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι δωρεάν», δήλωσε στο Der Spiegel ο Κάρστεν.

«Στο Λουξεμβούργο, το δωρεάν εισιτήριο είναι το κερασάκι στην τούρτα. Αλλά στη Γερμανία δεν έχουμε ούτε την τούρτα. Για να έχουμε ένα ελκυστικό σύστημα μεταφορών χρειάζεται να ξανασκεφτούμε τις προσφορές για τις αστικές και περιαστικές περιοχές», πρόσθεσε ο Στέφαν Κάρστεν.

Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να γίνει πιο συνθετική προσέγγιση στο θέμα των τρόπων μετακίνησης – από το αυτοκίνητο, μέχρι τη μεταφορά ποδηλάτων στα τραίνα. «Το εισιτήριο των 9 ευρώ τουλάχιστον άνοιξε μια συζήτηση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Στέφαν Κάρστεν.

Διαβάστε επίσης:

Nordic Monitor: Κατασκοπεία στην Ελλάδα από Τούρκους διπλωμάτες

Kanye West: Θαυμαστής του Χίτλερ ο ράπερ, μιλούσε ανοιχτά για τους Ναζί – Τον «κάρφωσαν» πρώην συνεργάτες του (Photos/Video)

Καρφιά της Ολένα Ζελένσκα σε Έλον Μασκ: Ελπίζω το ειρηνευτικό σχέδιο που ανήρτησε στο Twitter να ήταν τυχαίο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42