search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:13
MENU CLOSE

Μαδρίτη: «Ξαναχτύπησαν» οι ακτιβιστές για το κλίμα – Kόλλησαν τα χέρια σε πίνακες του Γκόγια (Video)

06.11.2022 12:56
aktivistes

Μετά τη ντοματόσουπα στα «ηλιοτρόπια» και τον «θεριστή» του Βαν Γκογκ, τις τούρτες στο μουσείο Μαντάμ Τισό και την κόλα στη γυάλινη προθήκη του «κοριτσιού με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Βερμέερ, ακτιβιστές για το κλίμα «χτύπησα» ξανά.

Κόλλησαν τα χέρια τους στα πλαίσια των δύο έργων τέχνης του σπουδαίου Ισπανού δασκάλου Φρανσίσκο Γκόγια, αφού έγραψαν πρώτα στον τοίχο «+1,5°C», αναφερόμενοι στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας.

Η διαμαρτυρία, που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο, στο μουσείο Πράδο δεν προκάλεσε την παραμικρή ζημιά στους πίνακες. Μόνο «μικρές ατέλειες στα κάδρα», όπως ανακοίνωσε το μουσείο.

«Καταδικάζουμε τη διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στο μουσείο. Τα έργα δεν έχουν υποστεί ζημιές, αλλά οι κορνίζες έχουν υποστεί μικρές ατέλειες. Εργαζόμαστε για να επανέλθουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. Απορρίπτουμε τον κίνδυνο της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσο διαμαρτυρίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter το μουσείο.

Οι δύο ακτιβιστές συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα Extinction Rebellion δημοσίευσε στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τους δύο ακτιβιστές να έχουν ο καθένας ένα χέρι στερεωμένο σε έναν πίνακα πριν κινηθούν οι υπεύθυνοι ασφαλείας του μουσείου.

«Οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν έως ότου δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην κλιματική αλλαγή»

Η ομάδα ανέφερε ότι τα δύο εν λόγω έργα τέχνης ήταν το “The Naked Maja” και το “The Clothed Maja”.

Η ενέργεια αυτή είναι μια διαμαρτυρία μπροστά στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, η οποία «θα προκαλέσει ένα ασταθές κλίμα με σοβαρές συνέπειες για όλο τον πλανήτη», ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Οι ακτιβιστές του κλίματος από την οργάνωση Last Generation χαρακτήρισαν τη διαμαρτυρία τους «μια απελπισμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη κραυγή που δεν μπορεί να εκληφθεί ως απλός βανδαλισμός». Προειδοποίησαν ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν έως ότου δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης:

Τανζανία: Συνετρίβη σε λίμνη αεροπλάνο της Precision Air με 49 επιβάτες (Video/Photos)

Duran Duran: Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος αποκάλυψε ότι έχει μεταστατικό καρκίνο 4ου σταδίου – «Δεν υπάρχει θεραπεία»

ΗΠΑ: Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί αγνοούμενοι λόγω ανεμοστόβιλων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50