search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 00:18
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Σε «πανικό» η κυβέρνηση, γενικεύεται το αίτημα για διαλεύκανση πριν τις εκλογές

06.11.2022 14:34
syriza_new

Μείζον ζήτημα δημοκρατίας και διασφάλισης της πολιτικής και εκλογικής ομαλότητας θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, η οποία γίνεται ακόμη πιο επιτακτική μετά και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento» σύμφωνα με την οποία μια σειρά από πρόσωπα (μέλη της κυβέρνησης και της ΝΔ, πολιτικοί αντίπαλοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι) είχαν τεθεί στο στόχαστρο του συστήματος παρακολούθησης ΕΥΠ-predator.

Σε μια πρώτη αντίδραση η Κουμουνδούρου εστίασε στη Δικαιοσύνη καλώντας την να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για όλο το πολιτικό σύστημα η διαλεύκανση του σκανδάλου, καθώς διακυβεύεται η αξιοπιστία του ενώπιον των πολιτών. Υπενθυμίζεται δε ότι από την αρχή της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τον τερματισμό της λειτουργίας του Predator ως μίνιμουμ προϋπόθεση για να πάει η χώρα σε εκλογές.

Η Κουμουνδούρου βλέπει σημάδια αμηχανίας έως και πανικού στη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου με την οποία η κυβέρνηση αντέδρασε στο δημοσίευμα με τη λίστα των παρακολουθούμενων. Θεωρούν σαθρή την προσπάθεια του Μαξίμου να αποδώσει την χρήση του κακόβουλου λογισμικού σε ιδιώτες ή σε σκοτεινά κέντρα εκτός κι εντός της χώρας, από τη στιγμή που δεν έκανε τίποτε για να ελέγξει καταρχάς όσους εμπλέκονται στην εμπορία του predator, αντιθέτως στην Εξεταστική κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει την κατάθεση κομβικών προσώπων που ζητούσε ως μάρτυρες η αντιπολίτευση δηλαδή οι Λαβράνος (Krikel) και Μπίτζιος (Intellexa) καθώς και του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, ο οποίος σχετίζεται με τα πρόσωπα αυτά.

Τους «πρόδωσε» η Εξεταστική

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ύστερα από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, αρχής γενομένης από τα δημοσιεύματα του περασμένου Σαββατοκύριακου (Τα ΝΕΑ, το Βήμα) και με τις νέες απoκαλύψεις του Documento είναι ότι η κυβέρνηση όδεν ανεχόταν απλώς πρακτικές παρακολουθήσεων που υποτίθεται διενεργούσαν ιδιώτες, αλλά ότι το Μαξίμου συντόνιζε αυτές τις πρακτικές.

Αυτό αναφέρει καθαρά στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος: «Από την πρώτη στιγμή του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, η γραμμή άμυνας του Μαξίμου ήταν ότι χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολουθήσεων κάνουν μόνο ιδιώτες. Έκανε η κυβέρνηση κάποιον ουσιαστικό έλεγχο π.χ. στην Intellexa, η οποία αποδεδειγμένα εμπορεύεται το predator; Η απάντηση είναι όχι. Το καθεστώς Μητσοτάκη όχι απλά ανέχεται αλλά συντονίζει αυτές τις πρακτικές και για αυτό κρύβεται πίσω από το «απόρρητο». Για αυτό κρύβουν τους ΛαβράνοΜπίτζιο και Δημητριάδη».

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν προβληματικό και αντιφατικό από τη μία να καλείται η Δικαιοσύνη να ελέγξει τα όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα από την άλλη η ίδια η κυβέρνηση δια του Γιάννη Οικονόμου τα απορρίπτει ως συκοφαντίες (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη «εθνικό συκοφάντη», ανέφερε ότι έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα τους μεγαλύτερους παραμυθάδες και πρόσθεσε ότι «αυτός που εμπλέκεται στην χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στην χώρα μας, προφανώς δεν έχει καμία εγγύηση αξιοπιστίας»). «Δεν είναι λίγο παράξενο να ταλαιπωρούνται οι αρχές με αποκαλύψεις που κάνει κάποιος ‘’παραμυθάς’’ και ‘’συκοφάντης’’;» ρωτά χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος στην προαναφερθείσα δήλωσή του.       

Λένε «όχι» σε πρόταση μομφής, δεν αποκλείουν ο Μητσοτάκης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης      

Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως κλείνουν κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τον πρωθυπουργό υπό το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να συσπειρώσει την κατά τα άλλα ανάστατη κυβερνητική πλειοψηφία και από το γεγονός ότι φαίνεται να επιβεβαιώνεται η φημολογία όλου του προηγούμενους διαστήματος από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, ότι δηλαδή παρακολουθούνταν πρώην και νυν υπουργοί, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύζυγοι υπουργών, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, κ.ά.

Από την άλλη δεν αποκλείουν το σενάριο να είναι ο πρωθυπουργός εκείνος που σε μια προσπάθεια να πετύχει συσπείρωση γύρω του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση ενέχει υψηλό ρίσκο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την άλλη θεωρούν μπορεί να την επιλέξει αν κρίνει ότι υπαγορεύεται από τις συνθήκες και σε κάθε περίπτωση τη στιγμή που ο κλοιός στενεύει, στενεύουν και τα περιθώρια κινήσεων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει φουλ πίεση προκειμένου να διευρυνθούν τα ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια όσων φέρονται να είναι στόχοι παρακολούθησης.

Στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, γενικότερα εκτιμούν ότι τα πράγματα περιπλέκονται για την κυβέρνηση καθώς άπαντες πλέον ζητούν την διαλεύκανση της υπόθεσης πριν τις εκλογές, από σύσσωμη την αντιπολίτευση έως την Εξεταστική Επιτροπή PEGA η οποία μετά την επίσκεψή της στην Αθηνά έφυγε με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά έχει προσπαθήσει να ρίξει φως στην υπόθεση. Με ποιο χαρακτηριστική τη δήλωση της ευρωβουλευτή Σόφι Ιν’τ Βελτ «φεύγουμε με ίσως περισσότερες ερωτήσεις απ’ όσες είχαμε όταν φτάσαμε. Μάθαμε πολλά αλλά έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα».

Επιπλέον σε αυτό τον χορό μπαίνουν και τα διάφορα συστημικά κέντρα, και ενδεικτικό ως προς αυτό στην Κουμουνδούρου θεωρούν μεταξύ άλλων και το κύριο άρθρο της Καθημερινής (φύλλο Σαββάτου 5.11.2022) που ζητά την «πλήρη και ταχεία» διαλεύκανση της υπόθεσης ώστε να διαλυθούν οι σκιές διαφορετικά η χώρα «κινδυνεύει να μπει σε μια πολύ σκοτεινή ατραπό όπως συνέβη και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Διαβάστε επίσης:

Παρακολουθήσεις: Παρέμβαση Ντογιάκου για τη λίστα του «Documento»

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: Το «απόρρητο» δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου

Γεωργιάδης για λίστα παρακολουθήσεων: «Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης από το να παρακολουθεί την Ευγενία ή την Πόπη» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 00:15