search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:04
MENU CLOSE

Ουκρανία: Αντιμετωπίζουν τις διακοπές ρεύματος… χορεύοντας (Videos)

07.11.2022 19:39
xoros_new

Κατά το ένα τρίτο έχουν μειωθεί οι δυνατότητες ηλεκτροδότησης στην Ουκρανία εξαιτίας των βομβαρδισμών του δικτύου υποδομών και ο διαχειριστής του δικτύου απηύθηνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο την χρήση ηλεκτρικού.

Στην πόλη Κρεμεντσούκ οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν με διακοπές ανά δύο ώρες, αλλά το BBC κάνει ρεπορτάζ και μιλάει με ανθρώπους που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αλλάξουν την καθημερινότητά τους.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που κάνει η 12χρονη Ουλιάνα: «Η Ρωσία νομίζει ότι η Ουκρανία είναι πιο αδύναμη λόγω των διακοπών ρεύματος. Ότι δεν θα μείνει όρθιο το έθνος».

Η Ουλιάνα κάθεται δίπλα στους γονείς της, στο σκοτεινό διαμέρισμά τους και παρόλο που είναι μόλις 12 χρόνων δεν τρέφει αυταπάτες. Ξέρει πολύ καλά γιατί δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι τους.

Σαν την οικογένεια της Ουλιάνα είναι εκατομμύρια οικογένειες στην Ουκρανία, που ζουν με τις καθημερινές διακοπές ρεύματος. Κάποιες είναι προγραμματισμένες, κάποιες όχι.

Στο Κρεμεντσούκ, μία από τις περιοχές που έχουν δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα, το σήμα των κινητών τηλεφώνων και το ίντερνετ λειτουργούν με σοβαρά προβλήματα. Κι αυτό κάνει τους Ουκρανούς ακόμα πιο θυμωμένους με τους Ρώσους, όπως λέει ο πατέρας της Ουλιάνα, ο Ολεξάντρ: «Οι Ρώσοι το μόνο που κάνουν είναι να θυμώνουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο και να μην θέλει να μείνει ούτε ένας Ρώσος στρατιώτης στο έδαφος της Ουκρανίας».

Στη διάρκεια της μέρας υπάρχει όμως διάθεση για παιχνίδι, στον παιδικό σταθμό της Χάνα Αντριγένκο. Κάποια παιδάκια δεν κρατούν τα συνηθισμένα παιχνίδια, αλλά είναι συγκεντρωμένα γύρω από την ολοκαίνουρια γεννήτρια που προμηθεύτηκε ο παιδικός σταθμός.  Χάρη σε αυτό το μηχάνημα τα παιδάκια έμαθαν ότι δεν θα μένουν στο σκοτάδι.

«Είναι πολύ δύσκολο να κάθεσαι με τα παιδιά, ακόμα κι αν έχουμε φακούς», εξηγεί η Χάνα, «τα παιδιά έχουν συνηθίσει».

Σε ένα άλλο σημείο του Κρεμεντσούκ βρίσκεται η Γιάνα Πέτροβα. Έχει πέσει το σκοτάδι, αλλά με το φως των κινητών τηλεφώνων η Γιάνα επιμένει να κάνει το απογευματινό μάθημα σάλσα. Το κτήριο όπου βρίσκεται η σχολή χορού της Γιάνα Πέτροβα μένει χωρίς ρεύμα κάθε δύο ώρες. Αλλά το μάθημα χορού συνεχίζεται.

Η ομάδα της Γιάνα μαθαίνει τα βασικά βήματα για την σάλσα και άλλους λάτιν χορούς, προσπαθώντας τουλάχιστον για λίγη ώρα να ξεχνούν τον πόλεμο.

«Φυσικά η κατάσταση προκαλεί μεγάλο στρες, αλλά προσπαθούμε να βρούμε μια διαφυγή με θετικές ενέργειες. Δεν θα σταματήσω να χορεύω γιατί αυτό με σώζει», λέει η Γιάνα.

Βλέποντας την ομάδα της Γιάνα να μαθαίνει τα βήματα της σάλσα, ο ρεπόρτερ του BBC γράφει πως για κάποιες στιγμές ξεχνάς ότι η χώρα είναι στο έλεος του πολέμου.

Μέσα από τα βήματα της σάλσα βγαίνει ένα πείσμα των Ουκρανών, ότι η χώρα τους θα επιβιώσει, θα τα καταφέρει τελικά, γράφει ο ρεπόρτερ του BBC.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει πότε θα διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία

Ρωσία: Ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, παραδέχτηκε ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές

Ο Έλον Μασκ δίνει… γραμμή για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ – «Ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:01