search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 04:47
MENU CLOSE

Από την τραγωδία στην απόλυτη επιτυχία – Η απίστευτη ιστορία του πρώτου αστροναύτη με αναπηρία (Photos/Videos)

24.11.2022 06:00
diastima

Ο Τζον ΜακΦαλ στα 19 του ακρωτηριάστηκε σε ένα ατύχημα με μοτοσυκλέτα και σήμερα στα 41 του χρόνια, αφού έδωσε μεγάλη προσωπική μάχη για να σταθεί στα πόδια του, είναι έτοιμος να κατακτήσει το διάστημα, καθώς μπορεί να γίνει ο πρώτος «παρα- αστροναύτης».

Η ιστορία του Τζον ΜακΦαλ,από το Φρίμλεϊ του Σάρεϊ, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τραγωδία που έζησε ως έφηβος, όταν στα 19 του είχε ένα τρομερό ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα του, με συνέπεια να χάσει το δεξί του πόδι. Ήταν Αύγουστος του 2000, όταν έκανε ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη για να γιορτάσει για τις άριστες επιδόσεις του στο πανεπιστήμιο. Οδηγούσε μοτοσυκλέτα στο Κο Σαμούι και σε μία στροφή μπήκε με ταχύτητα και έχασε τον έλεγχο. Η μηχανή γλίστρησε, ο Τζον έβαλε το πόδι για να την ελέγξει, αλλά κατέστρεψε το γόνατο του, καθώς η μοτοσυκλέτα τον καταπλάκωσε.

Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Απέκτησε προσθετικό μέλος και το 2004 μπήκε στα γήπεδα. Ένα χρόνο αργότερα και έγινε μέλος της παρα- ολυμπιακής ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κατακτώντας μάλιστα το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μέτρα.

Στο σπριντ των 100 μέτρων ο ΜακΦαλ κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006, και άλλο ένα ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2007. Ακολούθησαν κι άλλες διακρίσεις στους στίβους, αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία είναι αυτή που εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, στα 41 του χρόνια, καθώς επιλέχθηκε για να πάρει μέρος σε  εκπαιδευτικό πρόγραμμα που του δίνει το δικαίωμα να ονειρεύεται ότι θα γίνει ο πρώτος ανάπηρος αστροναύτης.

Μέχρι σήμερα καμία δυτική διαστημική υπηρεσία δεν έχει στείλει κάποιον «παρα – αστροναύτη» στο διάστημα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Ο Τζον ΜακΦαλ θα πάρει μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και εφόσον όλα πάνε καλά θα μπορέσει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του διαστήματος. Η ευκαιρία που του δίνεται είναι γεμάτη «έμπνευση και ενθουσιασμό», όπως λέει ο ίδιος.

«Με την ευρύτερη επιστημονική γνώση που έχω και το τεράστιο εύρος εμπειριών, αισθάνομαι ενθουσιασμένος που θα προσπαθήσω να βοηθήσω την ESA να απαντήσει στο ερώτημα: Μπορούμε να στείλουμε ένα άτομο με φυσική αναπηρία να κάνει κάποια ουσιαστική δουλειά στο διάστημα;», δήλωσε ο ΜακΦαλ.

Ο Τζον ΜακΦαλ είναι ένας από τους 22.500 υποψήφιους για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ESA, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 200 άτομα με διάφορες αναπηρίες. Από αυτούς η ESA επέλεξε 1.361 άτομα σε πρώτη φάση και στη δεύτερη φάση ο αριθμός περιορίστηκε στα 400 άτομα. Οι φιναλίστ πέρασαν από εντατικούς ελέγχους τον περασμένο χρόνο και στην τελική επιλογή βρίσκεται και ο Τζον ΜακΦαλ.

Ο Δρ. Πολ Μπέιτ, διευθυντής της βρετανικής Διαστημικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι «πρόκειται για ιστορική μέρα για την υπηρεσία και για τη χώρα συνολικά», καθώς στην ομάδα που θα εκπαιδευτεί από την ESA μαζί με τον ΜακΦαλ βρίσκονται και δύο κορίτσια από τη Βρετανία, η αστρονόμος Ρόζμπαρι Κούγκαν και η Μέγκαν Κρίστιαν, που γεννήθηκε στη Βρετανία και σπούδασε στην Αυστραλία.

«Μέσω των επενδύσεών μας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η Βρετανία παίζει ηγετικό ρόλο στην εξερεύνηση του διαστήματος και συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για να χρησιμοποιήσουμε τη μοναδική ευκαιρία που μας δίνει το διάστημα για να ωφεληθεί η ζωή στη Γη. Το διάστημα έχει μια απίστευτη δύναμη να εμπνέει και είμαι σίγουρος ότι η Ρόζμαρι, ο Τζον και η Μέγκαν θα γίνουν ήρωες για πολλά νέα παιδιά και θα τα εμπνεύσουν να ονειρεύονται τα άστρα», δήλωσε ο διευθυντής της βρετανικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέο μήνυμα στην Τουρκία για τους S-400 – Απειλές για νέες κυρώσεις

Ευρωκοινοβούλιο: Στόχος κυβερνοεπίθεσης μετά από ψήφισμα κατά της Ρωσίας – Ομάδα φιλική προς το Κρεμλίνο ανέλαβε την ευθύνη

Μαζική πυραυλική επίθεση από Ρωσία, μαζικά μπλακ άουτ σε Ουκρανία και Μολδαβία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01