search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:44
MENU CLOSE

Ουκρανία: Ο «στρατηγός Χειμώνας» εναντίον του «Στρατηγού Κρυοπάγημα» (Video)

25.11.2022 13:41
army_winter_new

Η Μόσχα προσπαθεί να παγώσει την Ουκρανία, αλλά οι Ουκρανοί στρατιώτες θα έχουν κάποια πλεονεκτήματα στις μάχες που θα διεξαχθούν στη διάρκεια του χειμώνα.

Ο «στρατηγός Χειμώνας» ιστορικά ήταν φιλικός προς τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς συνέβαλε στις νίκες τους επί της Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέων και της χιτλερικής Βέρμαχτ. Αλλά αυτή τη χρονιά δεν είναι τόσο σίγουρο πως θα είναι ευμενής προς τους Ρώσους, όπως σημειώνει το Politico.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί πλέον να λογαριάζει τον παλιό σύμμαχο της χώρας του, καθώς οι στρατιώτες του έχουν πεσμένο ηθικό, είναι παγιδευμένοι στις λάσπες και στο χιόνι και τα θερμόμετρα δείχνουν απειλητικά τους 20 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Στρατιωτικοί αναλυτές επί μήνες εκτιμούσαν ότι ο χειμώνας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για την έκβαση των μαχών στα μέτωπα της Ουκρανίας, και είναι πλέον σαφές ότι η μάχη θα κριθεί στην αντιπαράθεση του «Στρατηγού Χειμώνα» με τον «Στρατηγό Κρυοπάγημα».

Ποιο είναι το ρωσικό σχέδιο

Το ρωσικό σχέδιο, σύμφωνα με το Politico, είναι με τις καταστροφές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης των Ουκρανών να πλήξει το ηθικό τους, αλλά το Κρεμλίνο θα αντιμετωπίσει τις καταδρομικές επιθέσεις των Ουκρανών και τα πλήγματα με το πυροβολικό κατά των Ρώσων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή χωρίς επαρκή εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τις σκληρές καιρικές συνθήκες.

Ενώ σε γενικές γραμμές αναμένεται ότι θα μειωθεί η ένταση των μαχών, αυτό δεν συμβαίνει στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ, παρά το χιόνι και την παγωνιά.

«Μάχες γίνονται μέρα και νύχτα παρά τον καιρό», δήλωσε ο πρώην βουλευτής Γιεγκόρ Φίρσοφ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο μέτωπο με την ιδιότητα του στρατιωτικού γιατρού. «Βρίσκομαι στο Μπαχμούτ», λέει στο Politico, «εδώ η κατάσταση είναι περίπλοκη. Αλλάζει κάθε μέρα, σαν εκκρεμές – από τις επιτυχίες και την ευφορία όταν προελαύνουμε, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με την προέλαση του εχθρού».

«Χτες χιόνιζε και είμαστε ευτυχισμένοι, γιατί δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από την παγωμένη βροχή», προσθέτει ο Ουκρανός στρατιωτικός γιατρός.

Η ουκρανική απάντηση

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας καθιστά σαφές ότι το σχέδιο είναι να διατηρηθεί η πίεση στους Ρώσους στη διάρκεια του χειμώνα. «Αυτοί που τώρα μιλούν για πιθανή κατάπαυση των εχθροπραξιών λόγω της παγωνιάς τον χειμώνα μάλλον δεν έχουν κολυμπήσει ποτέ τον Ιανουάριο στις ακτές της Κριμαίας», ανέφερε στο Twitter, το υπουργείο Άμυνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Ουκρανοί είναι σε θέση να ανοίξουν νέο μέτωπο με στόχο την κατάληψη της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από την Ρωσία το 2014.

Επίσης το Politico σημειώνει ότι ο «στρατηγός Χειμώνας» δεν ήταν  πάντα φιλικός προς την Ρωσία, υπενθυμίζοντας την ήττα των Ρώσων από τους Φινλανδούς το 1940, όταν οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις καταδρομικές επιθέσεις που έκαναν οι ολιγάριθμοι Φινλανδοί εκμεταλλευόμενοι τις σκληρές καιρικές συνθήκες τον χειμώνα του 1940.

Οι Ουκρανοί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν αντίστοιχα πλήγματα στον ρωσικό στρατό. Ειδικοί αναλυτές έχουν αποκωδικοποιήσει αναφορές Ρώσων στρατιωτών από το μέτωπο, οι οποίοι παραπονιούνται ότι δεν έχουν βασικό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τέτοιες συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ρώσοι διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν ζεστό φαγητό για μέρες.

Αυτή την περίοδο γίνονται μάχες σε διάφορα σημεία του μετώπου και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εκτόνωση.

Η κατάσταση στα μέτωπα

Σύμφωνα με την Κατερίνα Στεπανένκο, από το Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου, το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις με βάση πληροφορίες που δημοσιεύονται, «οι Ρώσοι εντείνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ» όπου δρουν παραστρατιωτικοί που μετακινήθηκαν εκεί από το μέτωπο της Χερσώνας.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους μετακινούν δυνάμεις για να ενισχύσουν τις γραμμές άμυνας στην ίδια περιοχή, όπως αναφέρει ο Νικ Ρέινολντς, αναλυτής του βρετανικού στρατού, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες στο γενικό επιτελείο της Ουκρανίας. Ο Ρέινολντς προσθέτει ότι οι Ουκρανοί επιδιώκουν να εξωθήσουν τους Ρώσους 15-20 χιλιόμετρα πιο πέρα από την ανατολική ακτή του ποταμού Δνείπερου ώστε να μην μπορούν να πλήττουν ουκρανικούς στόχους με το πυροβολικό.

Αυτή την εβδομάδα Ρώσοι και Ουκρανοί ανταλλάσουν πυρά πυροβολικού από τις δύο όχθες του Δνείπερου, κάτι που υποχρεώνει την ουκρανική κυβέρνηση να απομακρύνει αμάχους από την Χερσώνα.

Ο Ρέινολντς εκτιμά ότι οι Ρώσοι μπορεί να ανοίξουν μέτωπο με την ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα με την Λευκορωσία, βορείως του Κιέβου, με στόχο να υποχρεώσουν την Ουκρανία να απομακρύνει δυνάμεις από την πρώτη γραμμή στα νότια και ανατολικά.

Ουκρανική πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της καθώς δεν έχει εξουσιοδότηση για επαφές με τα ΜΜΕ, δήλωσε στο Politico ότι ρωσικά αεροσκάφη δοκιμάζουν τις αντιαεροπορικές γραμμές άμυνας της Ουκρανίας σε όλο το μήκος του μετώπου. Σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές, οι Ουκρανοί στήνουν μεθοριακούς σταθμούς ελέγχου εξοπλισμένους με υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και ναρκοθετούν την περιοχή βορείως του Τσερνίχιβ.

Σφοδρές μάχες διεξάγονταιι γύρω από τη γραμμή Σβάτοβε-Κρέμινα και Μιλοχόριβκα στο Λουγκάνσκ, όπου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «κινούνται αργά καθώς πολεμούν».

Οι παγίδες ενός ήπιου χειμώνα

Οι Ουκρανοί ωστόσο είναι διχασμένοι ως προς το αν θέλουν έναν σκληρό ή έναν ήπιο χειμώνα. Αν είναι ήπιος θα βοηθήσει τον άμαχο πληθυσμό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ρωσικών επιθέσεων, που πλήττουν τις υποδομές, με συνέπεια να γίνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση. Αλλά αν ο χειμώνας είναι ήπιος πολλά σημεία θα μετατραπούν σε βαλτότοπους και αυτό θα δυσχεράνει τις μετακινήσεις στρατευμάτων και αρμάτων μάχης, καθηλώνοντας τους αντιμαχόμενους.

Κάτι που ο ουκρανικός στρατός θα ήθελε να αποφύγει σε αυτή τη συγκυρία, που θεωρείται ευνοϊκή, μετά τις νίκες στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα.

Αν ο χειμώνας είναι βαρύς και το έδαφος παγώσει θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές να κάνουν κινήσεις στα μέτωπα, αλλά οι Ρώσοι εκτιμάται ότι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα λόγω του ακατάλληλου εξοπλισμού τους, σύμφωνα με το Politico.

Τον περασμένο χειμώνα, καθώς προσπαθούσαν να προελάσουν προς το Κίεβο, οι Ρώσοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με τις μηχανοκίνητες μονάδες και τα άρματα μάχης, αντίστοιχα με εκείνα που είχε η χιτλερική Βέρμαχτ.

Οι αναλυτές του Ινστιτούτου Μελετών Πολέμου συμφωνούν ότι ο «στρατηγός Κρυοπάγημα» θα βοηθήσει τους Ουκρανούς. «Οι καιρικές συνθήκες τον χειμώνα θα πλήξουν κυρίως τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν φτωχό εξοπλισμό», εκτιμά το αμερικανικό think tank.

Τα προβλήματα εξοπλισμού των Ρώσων

Πολλοί από τους Ρώσους εφέδρους που πολεμούν στην πρώτη γραμμή εξοπλίζονται με ιρανικής κατασκευής τζάκετ και κράνη. Αλλά η ποιότητα αυτού του εξοπλισμού είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τον δυτικό εξοπλισμό που έχουν οι Ουκρανοί και τους επιτρέπει να αντέχουν περισσότερο στις δύσκολες συνθήκες.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έστειλε 195.000 «χειμερινά κιτ» στους Ουκρανούς και θα ακολουθήσουν κι άλλες αποστολές, για να ενισχυθούν οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή. Άλλες χώρες στέλνουν φόρμες, γεννήτριες και σκηνές για 200.000 στρατιώτες. Μόνο ο Καναδάς έστειλε μισό εκατομμύριο χειμερινές στολές στη Ουκρανία.

Η μάχη των άμαχων απέναντι στον «στρατηγό Χειμώνα»

Οι Ουκρανοί άμαχοι από την πλευρά τους προσπαθούν να νικήσουν τον «στρατηγό Χειμώνα» συγκεντρώνοντας γεννήτριες και θερμάστρες πετρελαίου για να ζεστάνουν και να ηλεκτροδοτήσουν τα σπίτια τους, ενώ περιμένουν από τους δυτικούς συμμάχους συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές επιδρομές που καταστρέφουν τα δίκτυα υποδομών.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να αποθηκεύσουν νερό, φαγητό και άλλα απαραίτητα εφόδια για τον χειμώνα, ενώ ετοιμάζονται 1.000 δημοτικά κέντρα όπου θα μπορούν να καταφεύγουν οι πολίτες για να ζεσταθούν και να βρουν φαγητό.

Ο δήμαρχος του Λβιβ, Αντρίι Σαντόβιι, ελπίζει ότι θα έχει εγκαίρως έτοιμα 6000 καταφύγια, που θα διαθέτουν ξυλόσομπες και γεννήτριες πετρελαίου. «Αποθηκεύουμε καυσόξυλα και έχουμε αγοράσει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου. Πρέπει να προετοιμάσουμε την πόλη ώστε να μπορεί να ζήσει χωρίς ηλεκτροδότηση», λέει.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοκράτορας Κάρολος V: Έσπασε ο μυστικός κώδικας μετά από πέντε αιώνες – Οι φήμες περί γαλλικής συνωμοσίας για τη δολοφονία του (photos/video)

Σιέρα Λεόνε: Πρωτοφανή επεισόδια με μπουνιές και κλωτσιές στο κοινοβούλιο (Video)

Ουκρανία: Η Ρωσία ενεργοποίησε το σύστημα αεράμυνας της Κριμαίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09