search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:28
MENU CLOSE

Στεγαστικά δάνεια: Κλείνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο για νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» – Σε απόγνωση οι δανειολήπτες

25.11.2022 06:00
Η ΕΚΤ εξετάζει την πώληση «κόκκινων δανείων» μέσω πλατφόρμας και σε μικρότερους επενδυτές - Media

«Μπαλάκι» ανάμεσα στις Τράπεζες και την κυβέρνηση έχουν γίνει οι δανειολήπτες οι οποίοι βλέπουν τις αυξήσεις των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων τους όλο και να αυξάνονται, ενώ δεν διαφαίνεται γρήγορα λύση στο πρόβλημα τους.

Για την κυβέρνηση το πρόβλημα αυτό εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο καθώς πολλοί δανειολήπτες (ακόμα και συνεπείς) βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια και τα σούπερ μάρκετ επιβαρύνουν την συνολική εικόνα των δανειοληπτών και όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις σε αυτό το θέμα θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες, αφού θα αυξηθούν και άλλο τα κόκκινα δάνεια.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκλεισε μάλιστα χθες την πόρτα για να στηριχτούν ακόμα και οι συνεπείς δανειολήπτες με ένα νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ λέγοντας ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

«Μεταξύ συνεπών δανειοληπτών και μπαταχτζήδων υπάρχει και άλλη μια κατηγορία, υπάρχει η κατηγορία των συμπατριωτών μας που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους γιατί δεν μπορούν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να σεβαστούμε και αυτούς. Στο πρόγραμμα Γέφυρα Ι και ΙΙ για πρώτη φορά η κυβέρνηση επιβράβευσε και τη συνέπεια καλύπτοντας δόσεις των δανείων σε μια περίοδο που η οικονομία ήταν κλειστή. Σήμερα αξιολογούνται όλες οι δυνητικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη και τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο γιατί δεν υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία του παρελθόντος».  

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ακόμα ότι :«Έχουμε τον δυνητικό κίνδυνο αύξησης του ιδιωτικού χρέους από την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού.Η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει πόρους στην οικονομία για να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους. Το επόμενο διάστημα εντατικοποιούνται οι συζητήσεις με τράπεζες και διαχειριστές δανείων».
Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί και με τον προϋπολογισμό, την ενέργεια αλλά και με την διασφάλιση του απορρήτου των υποκλοπών αναμένεται να γίνει μια πιο αναλυτική συζήτηση από τους αρμόδιους υπουργούς, τους Χρήστο Σταϊκούρα και Θόδωρο Σκυλακάκη δεδομένου ότι το θέμα απασχολεί χιλιάδες πολίτες.

Από την πλευρά τους οι Τράπεζες πιέζουν για ένα νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, δηλαδή την κρατική επιδότηση μέρους του επιτοκίου, έτσι ώστε να απομειωθεί  ένα κομμάτι της αύξησης. Στο τραπέζι έχει πέσει, σύμφωνα με  πληροφορίες, η κρατική επιδότηση του spread, δηλαδή του καπέλου που βάζουν οι τράπεζες επιπλέον του Euribor 3μήνου.

Οι οποιεσδήποτε κινήσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2023, οπότε και οι αυξήσεις θα έχουν ενσωματωθεί στην μηνιαία δόση.

Διαβάστε επίσης:

Metron Analysis: Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός

Εθνική Συντονίστρια για την παιδική κακοποίηση η Έλενα Ράπτη

Υποκλοπές: Τι θα γίνει αν δεν παραστούν οι μάρτυρες στην Επιτροπή τη Δευτέρα – Υπέρ της βίαιης προσαγωγής ο ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:25