search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:47
MENU CLOSE

Το γραφείο και το διαβατήριο της Ούρσουλα, ο Τσίπρας και ο Σχοινάς

25.11.2022 15:32
mitsotakis_sxoinas_new

Μπορεί χθες ο Αλέξης Τσίπρας να είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά ωστόσο εκτός των όσων είπαν στο μεταξύ τους τετ α τετ, είχαν και μια δημόσια ανταλλαγή θέσεων για την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Και κατ΄ επέκταση για την προσπάθεια της Γερμανίας να καθορίσει τις αποφάσεις για κρίσιμα θέματα όπως η ενέργεια.

Ειδικότερα, χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία που έκανε στο Circle the Med Forum 2022 στο Ζάππειο, αναφερόμενος στα θέματα της Ενέργειας σχολίασε με δηκτικό τρόπο την στάση της Κομισιόν όλους αυτούς τους μήνες και ειδικά την πρόταση για το πλαφόν που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη. Μια πρόταση που θεωρήθηκε κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Γερμανίας. Εν ολίγοις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με το σχόλιο του είπε εμμέσως πλην σαφώς πως η Γερμανίδα Πρόεδρος της Κομισιόν ουσιαστικά από το ευρωπαϊκό πόστο της προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας της.

«Μιλάμε για μια αντιμετώπιση της κρίσης με παντελή έλλειψη αλληλεγγύης και αίσθησης του προβλήματος σε ό,τι αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με ανόητες πολιτικές επιλογές. Ίσως θα έπρεπε το γραφείο της κυρίας Φον ντερ Λάιεν να πάει στο Βερολίνο, να είναι πιο εύκολη η μεταβίβαση των εντολών, γιατί Βερολίνο – Βρυξέλλες, ξέρετε, έχει μια απόσταση. Ή η καγκελαρία να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, να βρεθεί μια λύση τέτοια».

Το βράδυ σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν ρωτήθηκε γι’ αυτή την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα απάντησε πως οι πρόεδροι της Επιτροπής, με πολλούς από τους οποίους ο ίδιος έχει δουλέψει στενά, «τη στιγμή που γίνονται πρόεδροι της Επιτροπής και επικυρώνονται από το Κοινοβούλιο των Ευρωπαίων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνουν στην είσοδο του Μπερλεμόντ, του κτιρίου που τους στεγάζει, το διαβατήριό τους». Και συνέχισε: «Δεν νοείται να είσαι πρόεδρος της Επιτροπής και να παίζεις εθνικά παιχνίδια. Δεν το έκανε κανένας πρόεδρος ποτέ και φυσικά δεν το κάνει και η νυν πρόεδρος. Ύστερα το θέμα της ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετο, πολύπλοκο, πολυδιάστατο, δεν προσφέρεται για απλοϊκές προσεγγίσεις, δεν είναι θέμα που μπορεί να ερμηνευθεί με δηλώσεις, ούτε με μαγικό ραβδί και μαγικές συνταγές».

Πάντως και στην μεταξύ τους συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε τη διαφωνία του με την πρόταση για το πλαφόν που όπως είπε «είναι τρεις φορές πάνω από την σημερινή τιμή και υπαγορεύεται από κάποια συμφέροντα στον ευρωπαϊκό Βορρά», προβλέποντας ότι θα επιδεινώσει την κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Υψηλό «σκορ» στον τουρισμό και το e-gov, «κάτω από τη βάση» στην εγκληματικότητα και την ακρίβεια

Όχι άλλους «πάτερ Αντώνιους» και «φερόμενους δράστες»

Κόλλησαν στους… παγετώνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50