search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:23
MENU CLOSE

Ιταλία: «Τεράστια ανησυχία για το μέλλον εγείρουν οι καταστροφές στην Ίσκια» – «Καμπανάκι» Λέκκα, Καρύδη και Μαυρούλη (Χάρτης)

27.11.2022 13:37
iskhia_new

«Οι μεγάλες καταστροφές και οι απώλειες δεκάδων ανθρώπων από έντονες βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και ροές εδαφών που εκδηλώθηκαν στη νήσο Ίσκια, κοντά στη Νάπολη, εγείρουν τεράστια ανησυχία για το μέλλον», τονίζουν ο Ευθύμης Λέκκας, ο Παναγιώτης Καρύδης και ο Σπύρος Μαυρούλης, από τους πιο έμπειρους επιστήμονες στα θέματα διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα σε έξι ώρες έπεσαν έως και 155 χιλιοστά βροχής στο βόρειο τμήμα του ηφαιστειογενούς νησιού. Η βροχόπτωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα κατά σειρά την πρόκληση πλημμυρικών ροών, τη διάβρωση εδαφών, τη γένεση εκτεταμένων λασποροών, την ενεργοποίηση κατολισθήσεων και καθιζήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Casamicciola Terme, η οποία υπέστη εκτεταμένες βλάβες.

Οι ερευνητές βρέθηκαν στην περιοχή, τον Αύγουστο του 2017, αμέσως μετά το σεισμό μεγέθους 4.0 R και εστιακού βάθους 5 χιλιομέτρων, που ήταν αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή και ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες και σοβαρές βλάβες στο δομημένο ιστό και στις υποδομές της σεισμόπληκτης περιοχής.

Μετά τον Μύρτο στην Κεφαλονιά, όπου εκδηλώθηκαν καταπτώσεις από τους σεισμούς στις αρχές του 2014 και λασποροές από τον Μεσογειακό Κυκλώνα Ιανό το φθινόπωρο του 2020, τον Σχίνο στην Κορινθία, που αποτελεί μια σεισμικά ενεργή περιοχή με συχνή εκδήλωση καταστροφικών λασποροών (2020, 2021), την Κινέτα της Αττικής, τα Χανιά, την Εύβοια, η νήσος Ischia προστίθεται στον κατάλογο των περιοχών όπου τα γεωδυναμικά φαινόμενα (σεισμοί, ηφαίστεια, tsunami, κατολισθήσεις) συμπλέκονται με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, ροές εδαφών, πλημμύρες, λασποροές) συνθέτοντας μια νέα απειλή, που περιλαμβάνει όλο και πιο ευρύ κατάλογο σύμπλεξης κινδύνων διαφορετικής προέλευσης σε ίδιες γεωγραφικές περιοχές, τονίζουν οι ερευνητές.

Μια νεκρή και 11 αγνοούμενοι

Ο επίσημος απολογισμός του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας που έπληξε χθες το νησί Ίσκια της Κάτω Ιταλίας είναι μια νεκρή γυναίκα και 11 αγνοούμενοι. Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν νεκρή, χθες βράδυ, την Ελεονόρα Σιραμπέλα, 31 ετών, η οποία εργαζόταν ως πωλήτρια σε κατάστημα της περιοχής. Ο σύντροφός της αγνοείται στην περιοχή Κασαμίτσιολα, όπου οι Πυροσβέστες, μαζί με την Πολιτική Προστασία, συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους.

Στις 11 ώρα Ιταλίας, σήμερα το πρωί, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μελόνι συνεδρίασε προκειμένου να κηρύξει την Ίσκια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε μια πρώτη φάση, αναμένεται να διατεθούν δυο εκατομμύρια ευρώ. Στο νησί συνεχίζει να πνέει ισχυρός άνεμος, κάτι που δυσχεραίνει το έργο των διασωστών. Οι ελπίδες να μπορέσουν να βρεθούν επιζώντες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, αλλά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, σκάβοντας κάτω από την λάσπη και τα συντρίμμια.

Συνολικά, μέχρι αυτή τη στιγμή, 150 κάτοικοι του νησιού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές. Η κύρια κατολίσθηση σημειώθηκε στον λόφο Επομέο, στο σημείο ακριβώς όπου είχαν καταγραφεί μεγάλες καταστροφές τον Νοέμβριο του 2009, οι οποίες είχαν προκαλέσει τον θάνατο μιας δεκαπεντάχρονης κοπέλας.

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή: Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη

Κλιματική αλλαγή: Προς «αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής» οι επιπτώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:22