search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 13:20
MENU CLOSE

Gerald «Jerry» Lawson: Η Google τιμά με Doodle τον «πατέρα» του σύγχρονου gaming (Video)

01.12.2022 08:17
gerald_jerry_lawson_new

Στον μηχανικό Gerald «Jerry» Lawson, έναν πιονέρο στον τομέα της ανάπτυξης των video games, είναι αφιερωμένο το σημερινό (1/12) Doodle της Google.

Το Doodle περιλαμβάνει παιχνίδια σχεδιασμένα από τρεις Αμερικανούς καλεσμένους καλλιτέχνες και σχεδιαστές παιχνιδιών: Davionne Gooden, Lauren Brown και Momo Pixel.

Οι εφευρέσεις του ίδιου και των συνεργατών του που εργάστηκαν υπό την εποπτεία του αποτέλεσαν τον πρόδρομο των σύγχρονων συστημάτων video games.

Ο Jerry Lawson γεννήθηκε σαν σήμερα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ το 1940. Άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά από πολύ μικρή ηλικία, διορθώνοντας κυρίως τηλεοράσεις στη γειτονιά του, ενώ έφτιαξε τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό.

Αργότερα, σπούδασε στα Queens College και City College of New York στη Νέα Υόρκη προτού μετακομίσει στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια για να αρχίσει την πλούσια καριέρα του σε εταιρίες τεχνολογίας, όταν ακόμη η «Silicon Valley» ήταν στα… σπάργανά της.

Λίγα χρόνια αφότου πήγε στην Καλιφόρνια, τον Lawson προσέλαβε η εταιρία Fairchild Semiconductor ως σύμβουλο και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα προβιβάστηκε στη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ του τμήματος των video games της εταιρίας. Εκεί ηγήθηκε της δημιουργίας του συστήματος Fairchild Channel F. Αυτή ήταν η πρώτη οικιακή κονσόλα όπου ο χρήστης μπορούσε να αλλάζει «κασέτες». Είχε επίσης ψηφιακό μοχλό και τη δυνατότητα για παύση. Το Channel F άνοιξε το δρόμο για άλλες κονσόλες όπως το Atari, το SNES, το Dreamcast και άλλες.

Το 1980, ο Lawson έφτιαξε τη δική του εταιρία με όνομα VideoSoft, μια από τις πρώτες εταιρίες video games που είχε ιδιοκτήτη έναν Αφροαμερικανό. Η εταιρία ανέπτυξε το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε αργότερα σε δημοφιλείς κονσόλες Atari. Μπορεί η εταιρία του να έκλεισε έπειτα από πέντε χρόνια, αλλά θεωρούταν ήδη πιονέρος στον τομέα και εταιρίες τον προσέλαβαν ως σύμβουλο προκειμένου να αναπτύξουν πιο φιλικές προς το χρήστη κονσόλες.

Στις 9 Απριλίου του 2011 άφησε την τελευταία του πνοή στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια. Το ίδιο έτος η Διεθνής Ένωσης Δημιουργών Παιχνιδιών αναγνώρισε τον Lawson, ως έναν από τους πρωτοπόρους της βιομηχανίας. Το κολέγιο USC δημιούργησε το Gerald A. Lawson Fund για να υποστηρίξει φοιτητές που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν το αντικείμενο. Τα επιτεύγματα του Λόσον παρουσιάζονται και στο World Video Game Hall of Fame στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Τι είναι τα Google Doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου

Τριπλή αναπτυξιακή κίνηση από την BarkingWell Media του Νίκου Κοκλώνη

Χορός δισ. δολαρίων στις ιντερνετικές πλατφόρμες έως το 2028

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 13:19