search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:15
MENU CLOSE

Ο καιρός των βιβλίων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2258
01/12/2022
04.12.2022 06:30
vivlio

Ο Δεκέμβριος, εκτός πολλών άλλων, είναι και ο μήνας των βιβλίων, καθώς αυτήν την εποχή κυκλοφορούν οι περισσότεροι τίτλοι από οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Στο «Ποντίκι Art» παρουσιάζουμε μιαν επιλογή από τίτλους που λάβαμε και ξεχωρίσαμε.  Τον μήνα Δεκέμβριο λοιπόν ξεκινάμε μια σειρά προτάσεων με καλά βιβλία για κάθε γούστο. Σε πολλούς από τους τίτλους αυτούς θα επανέλθουμε αναλυτικότερα μετά τις γιορτές, γιατί η ανάγνωση δεν τελειώνει ποτέ! Όπως είναι φυσικό, η προσοχή μας είναι στραμμένη ειδικότερα στις νέες εκδόσεις ελληνικών βιβλίων, όχι μόνο γιατί είναι «δικά μας» βιβλία αλλά γιατί το αξίζουν και χρειάζονται την υποστήριξή μας!  Νέας εσοδείας / ελληνικής κοπής!

Μίμης Ανδρουλάκης

Πριν σβήσουν τα φώτα

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 600

Αναζητώντας τον Εαυτό του, εκπλήσσεται: «Εγώ είμαι οι άλλοι».
Εκατοντάδες. Μια γενετική λοταρία στα βουνά της Κρήτης. Ταξίδι σε ένα παρελθόν πανταχού παρόν. Η Αυτοβιογραφία γίνεται ιστορία – πινακοθήκη μιας συναρπαστικής εποχής: πορτρέτα, εικόνες, σκηνές, χρώματα, δράματα και ευτράπελα. Τα μυστικά των «πάνω» – επιφανών πολιτικής, τέχνης, επιστήμης και πλούτου – τέμνονται με τις ανέκδοτες ιστορίες των «κάτω», των απλών ανθρώπων. Από μια επαρχιακή μαγική πόλη σε Αθήνα – Πειραιά της αντίστασης και των παράνομων οργανώσεων. Ο Μίμης Ανδρουλάκης είχε δεσμευτεί να «μιλήσει» ύστερα από 50 χρόνια. Τώρα συμπληρώνει τις λευκές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας.

Νίκος Βατόπουλος

Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα, 1934-1944

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 160

Με αφετηρία το ημερολόγιο που κρατούσε ο πατέρας του στα χρόνια του ‘30 και ώς το 1944, ο Νίκος Βατόπουλος ξετυλίγει μια διπλή αφήγηση μέσα στον χρόνο και με φόντο την Αθήνα της Κατοχής αλλά και το τοπίο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας εκείνα τα χρόνια. Μαζί με την καθημερινότητα έρχονται στο φως διαδρομές μέσα στην Αθήνα, τα σχολικά χρόνια στη Λεόντειο Πατησίων, ο συνοικιακός αθλητισμός γύρω από το «Σπόρτιγκ», τα μπάνια στο Φάληρο, τα ταξίδια με καΐκι ώς το Άστρος, η εξερεύνηση του παραμυθένιου τοπίου στις όχθες του Κηφισού. Όλα αυτά συνθέτουν μια διαφορετική εμπειρία της αστικής διαβίωσης και δίνουν τροφή για σκέψη για τις ανάγκες της απλής ζωής, για το δικαίωμα στην ευτυχία, για τη σταδιακή ενηλικίωση μέσα από τα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής.

Θωμάς Σιταράς

Λατέρνα, φτώχεια και περίσσευμα καρδιάς

Ημερολόγιο μιας παλιάς γειτονιάς

Εκδόσεις: Μίνωας

Σελ.: 320

Οι άνθρωποι διασκέδαζαν διαφορετικά: Θέατρα, συνοικιακά σινεμά, χοροδιδασκαλεία, ταβέρνες και κουτούκια, τίποτα δεν έλειπε. Οι γυναίκες της γειτονιάς με τα κουτσομπολιά, τους κρυφούς πόθους και τα πάθη τους, οι πλανόδιοι κι οι γυρολόγοι με τα κόλπα τους, ο μπακάλης, ο φούρναρης, ο κουρέας, με τις ιστορίες τους, η φωνακλάδικη λαϊκή, οι μπόμπιρες του παιδομαχαλά, οι καφενόβιοι και οι κουβέντες τους. Όλα είναι εδώ!  Οι γιορτές με τα ξεχασμένα πια ήθη κι έθιμα, οι παντρειές και τα αρραβωνιάσματα, η καθημερινή αγωνία για την επιβίωση, η πολυπόθητη ησυχία – που πάντοτε έλειπε μεσημεριάτικα –, η ξεχωριστή προεκλογική περίοδος, οι πάντα αθεράπευτοι ερωτικά κανταδόροι και τα καμώματά τους.

Αριέλ Λεκαδίτης

Το βουνό των Ναζί

Από το Μπράναου αμ Ινν στο Μπερχτεσγκάντεν

Εκδόσεις: Αρμός

Σελ.: 130

Διασχίζοντας τα σύνορα της Αυστρίας με τη Γερμανία, στις Βαυαρικές Άλπεις, μέσα στο πράσινο και τις λίμνες και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων βρίσκεται το Μπερχτεσγκάντεν. Εκεί ο Χίτλερ, μαγεμένος από την ομορφιά του τοπίου, από τα πρώτα μόλις χρόνια της πορείας του προς την κατάληψη της εξουσίας, κατέστρωσε τα σκοτεινά του σχέδια, τα οποία στηρίχθηκαν στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Στο Μπερχτεσγκάντεν, ανάμεσα στα γραφικά χωριά, δεσπόζει το Dokumentation Obersalzberg, ένας τόπος μάθησης και ανάμνησης, στο οποίο πάντα θα υπάρχουν εκθέσεις για την ιστορία της περιοχής. Η αετοφωλιά είναι στη θέση της ως εστιατόριο πλέον, και είναι το μοναδικό κτήριο που σώζεται σήμερα από εκείνη την εποχή. Σε ένα ειδυλλιακό μέρος, όπου ήταν ένα φυσιολογικό βουνό, ο Χίτλερ, ο Μπόρμαν και η υπόλοιπη ηγεσία θα αποφασίσουν για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Θ. Π. Τάσιος

Πρακτικά ζητήματα της νεοελληνικής γλώσσας

Εκδόσεις: Εστία

Σελ.: 308

Η χρήση του αγαθού της γλώσσας είναι τόσο γενική και τόσο «αυτόματη», όσο ίσως είναι κι η ανάσα. Κι όπως δεν σκεπτόμαστε πόσο πολύτιμη είναι η περίπλοκη φυσιολογία της Αναπνοής, άλλο τόσο δεν μας απασχολεί το πόσο θεμελιώδης για την ύπαρξή μας είναι η Γλώσσα. Όμως, χάρις στους ακάματους Γλωσσολόγους μας, διατίθενται τόσο πολλές και βαθιές γνώσεις γι’ αυτήν, ώστε μπορούμε κι εμείς να απολαύσουμε ένα μέρος απ’ αυτή τη γνώση. Εμείς, οι απλοί Χρήστες της γλώσσας, έχομε κι ένα πρόσθετο πρακτικό ενδιαφέρον: αφενός είμαστε καλλιεργητές της γλώσσας (στον καθημερινό, τον επιστημονικό και τον καλλιτεχνικό λόγο), αφετέρου πολύ συχνά έχομε ειδικές εκφραστικές ανάγκες, τις οποίες θέλουμε και να τις περιγράφουμε.

Στυλιανός (Στέλιος) Περράκης

Η Απίθανη Ηρωίδα

Η Λέλα Καραγιάννη και οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες

στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Εκδόσεις: Επίκεντρο

Σελ.: 396

Η Λέλα Καραγιάννη (1898-1944) ήταν μια εύπορη μεσήλικη νοικοκυρά με επτά παιδιά, η οποία δεν είχε καμία εμπειρία στην πολιτική ή στις στρατιωτικές υποθέσεις. Ωστόσο, έγινε μέσα σε τρία χρόνια «η μεγαλύτερη Βρετανίδα κατάσκοπος στα Βαλκάνια», όπως παραδέχτηκαν οι Γερμανοί που τη συνέλαβαν έπειτα από την προδοσία και την εκτέλεσαν έναν μήνα πριν εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Αυτή είναι η πρώτη βιογραφία που περιγράφει την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία της, πώς εντάχθηκε στην Αντίσταση τυχαία και πώς έχτισε μια τρομερή οργάνωση διαφυγής, κατασκοπίας και σαμποτάζ, που συνεργαζόταν με τα υψηλότερα επίπεδα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ιερώνυμος Λύκαρης – Παναγιώτης Τσαούσης

Πάσα Θανάτου

Εκδόσεις: Καστανιώτης graphic novel

Σελ.: 80

Ένας διεφθαρμένος μπάτσος, διαπλεκόμενος με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και το οργανωμένο έγκλημα στα δυτικά προάστια, δολοφονεί έναν νεαρό Ρομά στο Ζεφύρι. Ο φόνος πνίγεται στον σιωπηλό βούρκο της διαπλοκής. Και εκεί που φαίνεται ότι το βέβηλο άδικο έχει νικήσει αμετάκλητα, ο από μηχανής τιμωρός, με μια κάθαρση τσιγγάνικης έμπνευσης, κόβει τον γόρδιο δεσμό της διαπλοκής και αποδίδει πρόσκαιρη δικαιοσύνη με τα άτεγκτα μέτρα του μωσαϊκού νόμου.

Ένα εικονογραφημένο διήγημα βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά, που καταγγέλθηκαν από διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων, των μεταναστών και των προσφύγων.

Σωτήρης Ρούσσος

Επανάσταση και εξέγερση στη Μέση Ανατολή

Εκδόσεις: Gutenberg

Σελ.: 268

Δύο μεγάλα επαναστατικά γεγονότα άλλαξαν τη μορφή της Μέσης Ανατολής: η Μεγάλη Αραβική Εξέγερση στην Παλαιστίνη (1936-1939) και η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν (1979). Κανένα γεγονός δεν επηρέασε τόσο τον αραβικό κόσμο στον Μεσοπόλεμο και στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο όσο η Μεγάλη Αραβική Εξέγερση στην Παλαιστίνη.

Διαμόρφωσε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός υπερεθνικού πολιτικού Ισλάμ, αποτέλεσε το κέντρο ενός μεγάλου παναραβικού ρεύματος που εισχώρησε στα νεότευκτα αραβικά κράτη και εγκλώβισε τα κράτη αυτά στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση. Η Επανάσταση συνδέθηκε με διεθνή κινήματα και ιδεολογικά ρεύματα, που αμφισβητούσαν το διεθνές status quo και τις ανισότητες που αυτό παρήγε, και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη διεθνή πολιτική, όπου συμμαχίες κρατών και μη κρατικών δρώντων θα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Διαβάστε επίσης:

Αγοράζουμε ελληνική λογοτεχνία! Τώρα!

Μια πρωτοποριακή ιστορία της εκπαίδευσης!

Οι λέξεις εμπνέονται από το μέλλον τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01