search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:51
MENU CLOSE

Άνω-κάτω οι μεταφορές πετρελαίου μέσω Βοσπόρου

06.12.2022 15:36
Tankers_new

Σε παγίδα για τη διεθνή αγορά αργού πετρελαίου έχει μετατραπεί ο Βόσπορος, με δεκάδες δεξαμενόπλοια να έχουν αγκυροβολήσει δημιουργώντας ένα πρωτοφανές μποτιλιάρισμα, μετά την εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαϊκού τομέα.

Δεξαμενόπλοια με αργό πετρέλαιο από την Ρωσία και το Καζακστάν έχουν παγιδευτεί στον Βόσπορο, καθώς οι τουρκικές αρχές εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις κυρώσεις ζητούν από τους πράκτορες των πλοίων συνοδευτικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το πετρέλαιο έχει αγοραστεί με τιμή στο πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι είναι αδύνατο για τις τουρκικές αρχές να χρησιμοποιούν το συμβατικό ηλεκτρονικό σύστημα πιστοποίησης των ασφαλιστικών καλύψεων του φορτίου και έτσι οι διαδικασίες ελέγχου έχουν γίνει εξαιρετικά χρονοβόρες.

Ωστόσο, η έκδοση των εγγράφων που ζητούν οι Τούρκοι δεν είναι μια απλή διαδικασία, σύμφωνα με την βρετανική ασφαλιστική εταιρία London P&I Club, που ασφαλίζει τα πλοία έναντι κινδύνων, όπως οι συγκρούσεις εν πλω και οι πετρελαιοκηλίδες.

Τα νέα μέτρα που έθεσε σε ισχύ από χθες η ΕΕ προβλέπουν ότι η Ρωσία μπορεί να πουλάει αργό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, χρησιμοποιώντας για τη μεταφορά του φορτίου δεξαμενόπλοια με σημαία κρατών του G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μόνον εφόσον συνοδεύονται από ασφαλιστικά έγγραφα που δείχνουν ότι το πετρέλαιο έχει αγοραστεί κάτω από το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο επέβαλαν οι Ευρωπαίοι.

Τέτοιο έγγραφο όμως δεν μπορούν να χορηγούν οι ασφαλιστικές εταιρίες που καλύπτουν τα θαλάσσια ατυχήματα και την ασφάλεια των πληρωμάτων. Το επιπλέον έγγραφο που ζητούν οι Τούρκοι περιλαμβάνει στοιχεία για το πλήρωμα του σκάφους, το φορτίο και το ταξίδι του, το οποίο οι ναυτιλιακοί πράκτορες πρέπει να υποβάλουν μαζί με την έκθεση Sailing Plan 1 (SP1), μόλις το πλοίο φτάνει στα στενά.

Οι τουρκικές αρχές ζητούν τα νέα έγγραφα από κάθε δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει αργό πετρέλαιο από την Μαύρη Θάλασσα και όχι μόνο από εκείνα που έχουν ρωσικό αργό. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Καζακστάν, που είναι περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις θαλάσσιες μεταφορές μέσω Βοσπόρου.

Έτσι από χθες, που τέθηκαν σε ισχύ οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις δεκάδες πλοία έχουν ακινητοποιηθεί στο Βόσπορο και στα Δαρδανέλια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αξιωματούχος του αμερικανικού  υπουργείου οικονομικών δήλωσε στο Bloomberg ότι για το πρόβλημα που έχει προκύψει ήλθαν σε επαφή με τους Τούρκους, οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρίας International Group, που καλύπτει ασφαλιστικά την συντριπτική πλειοψηφία των δεξαμενόπλοιων και των τουρκικών αρχών για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Η Ρωσία σχολιάζοντας το πλαφόν των 60 δολαρίων προειδοποίησε ότι θα αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια ενεργειακή αγορά και δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη δυνατότητά της να συνεχίσει την λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Farmgate: Η υπόθεση που συγκλονίζει την Νότια Αφρική, με αφορμή έναν καναπέ (Video)

Νέα Ζηλανδία: Γονείς αρνούνται να δοθεί αίμα… εμβολιασμένου στο άρρωστο μωρό τους!

Έρευνα για την Neuralink του Έλον Μασκ – Καταγγελίες για βασανισμούς και θανάτους ζώων σε «βεβιασμένα πειράματα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:51