Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Μια παραδοσιακή συνταγή για πεντανόστιμα και αρωματικά μελομακάρονα που συνδυάζει την πατροπαράδοτη γεύση την οποία όλοι αγαπάμε με το εντυπωσιακό και γιορτινό κόκκινο χρώμα των Χριστουγέννων.
1. Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και στρώστε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε την κρυσταλλική ζάχαρη και το ξύσμα πολύ καλά ώστε να αναμιχθούν. Βάλτε το λάδι και χτυπήστε καλά με αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός. Προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού και το μπράντυ ανακατεύοντας συνεχώς. Αν επιθυμείτε να χρωματίσετε τη ζύμη, ρίξτε και το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατέψτε.
3. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι, τον μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ρίξτε σταδιακά αυτό το μίγμα των στέρεων υλικών μέσα στο μίγμα με το λάδι, μέχρι να σφίξει η ζύμη.
4. Ζυμώστε ελαφρά ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι, χωρίς να το παρακάνετε, και πλάστε σε οβάλ σχήμα τα μελομακάρονα. Τρυπήστε τα ελαφρά από πάνω με ένα πιρούνι ή πιέστε τα πάνω σε έναν τρίφτη τυριού.
5. Βάλτε τα στα ταψιά και ψήστε τα για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αφήστε τα να κρυώσουν.
6. Ετοιμάστε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά, εκτός από το χυμό λεμονιού σε μια μεσαία κατσαρόλα. Αφήστε να πάρει μια βράση και έπειτα αφού χαμηλώσετε τη φωτιά, σιγοβράστε το για 10-15 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρέστε τα κανελογαρίφαλλα και τη φλούδα, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε τον χυμό λεμονιού.
7. Περιχύστε με το ζεστό σιρόπι τα μελομακάρονα όπως είναι στο ταψί (αφού έχετε αφαιρέσει τη λαδόκολλα). Γυρίστε τα μερικές φορές για να ρουφήξουν καλά όλο το σιρόπι και πασπαλίστε με την καρυδόψιχα και την κανέλα. Σερβίρετε σε πιατέλα.
Συμβουλή
Μπορείτε να αυξομειώσετε το χρώμα ανάλογα με το πόσο κόκκινα θέλετε τα μελομακάρονα, προσέχοντας να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας χρωστική σε τζελ ή σε πάστα (πιο συμπυκνωμένη) που δεν επηρεάζουν την σύσταση της ζύμης. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε υγρό χρώμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ποσότητα για να πιάσει και να μειώσετε αντίστοιχα λίγα από τα υγρά της συνταγής στη ζύμη και το σιρόπι.
Διαβάστε επίσης:
Πολύχρωμο χριστουγεννιάτικο ρύζι
Η αυθεντική συνταγή για Χριστουγεννιάτικο γερμανικό στόλεν (Stollen)
Φιλετάκια κοτόπουλου με φασκόμηλο και καβουρδισμένο βούτυρο (beurre noisette)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.