search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:15
MENU CLOSE

Εντοπίστηκε το αρχαιότερο δείγμα DNA στη Γη ηλικίας 2 εκατ. ετών – Αποκάλυψε τα μυστικά ενός χαμένου κόσμου (photos/video)

08.12.2022 15:38
dna_lost_world_new
credit: Beth Zaiken

Ελέφαντες, τάρανδοι και χήνες τριγυρνούσαν ανάμεσα σε δάση από σημύδες και λεύκες. Η θάλασσα έσφυζε από ζωή, ήταν γεμάτη καβούρια και δάση από φύκια. Ο καιρός ήταν ήπιος. Κάπως έτσι περιγράφουν οι επιστήμονες την εικόνα της Γροιλανδίας πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια. Περιγράφουν έναν χαμένο, άγνωστο κόσμο, αφού η περιοχή σήμερα είναι μια παγωμένη έρημος.

Κι όμως το γενετικό υλικό που συγκέντρωσαν από το έδαφος της Βόρειας Γροιλανδίας οι επιστήμονες, τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η περιοχή ήταν εντελώς διαφορετική από σήμερα. Οι επιστήμονες έφτασαν σ’ αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας το αρχαιότερο δείγμα DNA και τα αποτελέσματα των αναλύσεων δημοσιεύονται στο Nature.

Γυρίζοντας πίσω το ρολόι

Ο καθηγητής Έσκε Βίλερσλεβ, συνεργάτης των πανεπιστημίων της Κοπεγχάγης και του Κέιμπριτζ, τονίζει ότι η συνύπαρξη χλωρίδας και πανίδας από τις αρκτικές και τις εύκρατες περιοχές πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια δεν συναντάται πουθενά στις μέρες μας. Κι αυτό ακριβώς είναι που εντυπωσίασε τους επιστήμονες ανακαλύπτοντας έναν άγνωστο κόσμο.

Το αρχαιότερο DNA εντοπίστηκε σε μια περιοχή που λέγεται Kap København Formation, στο βορειότερο άκρο της Γροιλανδίας.

credit: Nature

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω τα ρολόγια και να σχηματίσουν μια εικόνα της περιοχής πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, καθώς τα ζωικά απολιθώματα αυτής της περιόδου είναι εξαιρετικά σπάνια στην συγκεκριμένη περιοχή.

credit: Kurt Kjaer

«Στην πραγματικότητα, από το Kap København, τα μόνα ζώα που είχαμε εντοπίσει μέσω μακρο-απολιθωμάτων είναι ένα δόντι λαγού και ένα σκαθάρι. Έτσι δεν είχαμε καμία ιδέα για το είδος της χλωρίδας και της πανίδας εκείνη την εποχή», εξηγεί ο καθηγητής Έσκε Βίλερσλεβ.

Στη Γροιλανδία οι επιστήμονες πήραν δείγματα από το έδαφος, συγκεντρώνοντας το αρχαιότερο DNA, που τους οδήγησε στη βιολογία της Πρώιμης Πλειστόκαινης Εποχής.

credit: Nature

Έτσι έφτασαν στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή υπήρχε ένα δασικό οικοσύστημα με αρκτικούς θάμνους, βότανα, φτέρες και βρύα που φύτρωναν ανάμεσα σε ψηλά δέντρα, κι όπου ζούσαν τρωκτικά, τάρανδοι και χήνες. Η μεγάλη έκπληξη ήταν η διαπίστωση ότι στην περιοχή ζούσαν και μαστόδοντα, που ήταν ένα είδος σαν τους σημερινούς ελέφαντες.

Πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια η Βόρεια Γροιλανδία ήταν πιο θερμή περιοχή. Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας στη διάρκεια του έτους ήταν υψηλότερος κατά 11-19 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με σήμερα.

credit: Svend Funder

Ποιο είναι το κλειδί που άνοιξε τα μυστικά του χαμένου κόσμου

Για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του χαμένου κόσμου οι ερευνητές στράφηκαν στο περιβαλλοντικό DNA, ή eDNA, που είναι γενετικό υλικό που αποβάλλεται από φυτά και ζώα, για παράδειγμα από κύτταρα δέρματος ή περιττώματα και συσσωρεύεται στο περιβάλλον τους.

Πρόκειται για μία τεχνική που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες του περιβάλλοντος. Μελετώντας, για παράδειγμα, το DNA που εντοπίζεται σε μία σταγόνα θαλασσινού νερού μπορούν να εξακριβώσουν όλα τα είδη που έχουν ζήσει σε ένα τμήμα του ωκεανού, ακόμα κι αν δεν έχουν δει τα συγκεκριμένα είδη.

credit: Nature

Αλλά ο εντοπισμός και η συγκέντρωση δειγμάτων αρχαίου DNA δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, οι επιστήμονες δούλεψαν χρόνια για να το πετύχουν και μάλιστα κάποια στιγμή επικρατούσε η εντύπωση ότι το γενετικό υλικό δεν μπορεί να «επιβιώνει» τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνει όμως η χρησιμοποίηση αυτής της τεχνικής; Ο καθηγητής Γούλερσλεβ εξηγεί ότι «το 2005 δημοσίευσα μία μελέτη όπου έγραφα ότι το DNA δεν μπορεί να επιβιώσει πέρα από ένα εκατομμύριο χρόνια. Και πλέον έχουμε στα χέρια μας DNA δύο εκατομμυρίων ετών. Αν διαπιστωθεί ότι τέτοια δείγματα αρχαίου DNA έχουν επιβιώσει και σε άλλες περιοχές, αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον αρχαίο κόσμο», τονίζει ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης:

Στο στόχαστρο των αρχών το Twitter: Καταγγελίες ότι ο Μασκ μετέτρεψε γραφεία σε… κοιτώνες στην έδρα της εταιρίας (photos)

Δυτική Όχθη: Ακόμη 4 νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά

«Σφήνα» Κίνας στη Σαουδική Αραβία; Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Ριάντ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:14