search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:56
MENU CLOSE

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε να δεσμευθείτε ότι θα παραιτηθείτε

08.12.2022 13:05
tsiprasvouli_new

Σε πολύ υψηλούς τόνους ξεκίνησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, χαρακτήρισε  «αξιοθρήνητη» την ομιλία Μητσοτάκη και του καταλόγισε θράσος για τα όσα είπε στην ομιλία του και μάλιστα του επισήμανε τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών από την παράταξή του Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως ακόμη που και οι δύο είπαν ευθέως πως «η επίκληση του απορρήτου βλάπτει την αλήθεια, τη Δημοκρατία και την ίδια την παράταξή σας». «Οι σταγόνες δεν είναι από τη βροχή, δεν βρέχει, είναι από την παράταξή σας» ειρωνικά.

Ακολούθως υπό τη μορφή καταιγιστικών ερωτημάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τη στάση του πρωθυπουργού από την αρχή του σκανδάλου των παρακολουθήσεων μέχρι σήμερα που όπως είπε από μόνες τους, και χωρίς να υπήρχε κανένα στοιχείο, δηλώνουν την ενοχή του.

Σημείωσε πως όλους αυτούς του μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κρύβεται» όπως μόνο οι ένοχοι κρύβονται, και τον κατηγόρησε για συγκάλυψη, αλλά τα ίχνη, πρόσθεσε δεν κρύβονται.

«Ποιος αποφάσισε», είπε, «με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του Πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ;»

«Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα;».

«Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Και πότε;».

«Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών»;

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο των ερωτήσεων για το ποιος είχε τον έλεγχο των αποφάσεων επί των διαδικασιών, έκανε λόγο για την παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ στον έλεγχο τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, «που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και άρνηση συνεργασίας» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Για την επίκληση του απορρήτου ώστε να αδρανοποιηθεί στην πράξη η Εξεταστική Επιτροπή. Για στελέχη του κόμματος που «απειλούσαν δημόσια με δεκαετή ποινή φυλάκισης, όσους δεν τηρούν το απόρρητο»; Για την άρνηση να δοθούν τα 6 ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, που κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα» είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ.

Τι δείχνουν, διερωτήθηκε στη συνέχεια, όλες αυτές οι αποφάσεις: «Δείχνουν έναν πρωθυπουργό που δεν ήξερε και εξαπατήθηκε από τον ανιψιό του;» Τι να πιστέψουμε, συνέχισε, «ότι είστε ένας εξαπατημένος ή ότι εσείς τελικά είστε ο ιθύνων νους, ο ενορχηστρωτής, ο ηθικός αλλά και φυσικός αυτουργός της πιο βαθιάς πληγής στο σώμα της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στον τόπο μας, από τη μεταπολίτευση και μετά»;

«Τι να πιστέψουμε: Ότι είστε απλά παραπλανημένος και ανεπαρκής; Ή ότι είστε επικίνδυνος»;

«Αφήστε την καραμέλα με τις αποδείξεις- τις ζητάτε από αυτούς που απειλείτε»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού περί απουσίας αποδείξεων για όσα καταλογίζουν στην κυβέρνηση δημοσιογραφικά δημοσιεύματα, ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι έρχεται μετά από 40 μέρες αποκαλύψεων στη Βουλή παριστάνοντας το θύμα και ζητώντας τα ρέστα.

Υπογράμμισε ως βασική αντίφαση στα λεγόμενα του πρωθυπουργού πως από τη μία ζητά διαρκώς αποδείξεις και από την άλλη τα στελέχη της ΝΔ απειλούν όσους τις προσκομίσουν με φυλάκιση 10 ετών.

«Τρομοκρατείτε και εκβιάζετε» σημείωσε «και ταυτόχρονα ζητάτε τις αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε».

Και συνέχισε λέγοντας πως «στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, η δημοσιογραφική έρευνα που ασκεί έλεγχο στην εξουσία συλλέγει τα στοιχεία και προχωρά σε αποκαλύψεις» και «από κει και πέρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη, και οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρχές».

«Αφήστε αυτή την καραμέλα με τις αποδείξεις», τόνισε.

«Να αποχαρακτηριστεί το απόρρητο αν είστε αθώος»

Εντείνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό τον κάλεσε, εφόσον ισχυρίζεται πως είναι αθώος, να άρει το απόρρητο και να συνδράμει την ΑΔΑΕ στο έργο της ώστε να διακριβωθεί αν όλοι όσοι εμφανίζονται ως στόχοι πραγματι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.

«Αν όλοι είναι συκοφάντες κι εσείς αθώος», τόνισε «αποχαρακτηρίστε το απόρρητο

Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί από το πρωθυπουργικό γραφείο για να χειρίζονται το κακόβουλο λογισμικό σε χώρο της ΕΥΠ

Ψηφίστε αν είστε αθώος μια τροπολογία που να επαναφέρει δυνατότητα ενημέρωσης από ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση σε παρόντα χρόνο όχι μετά από τρία χρόνια».

Επανέλαβε το ερώτημα αν η ΕΥΠ, υπό τη σκέπη του πρωθυπουργικού γραφείου παρακολουθούσε και άλλα πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης, ευρωβουλευτές όπως ο κ. Κύρτσος και η κ. Καϊλή, τους επικεφαλής των εξοπλισμών και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει περίπτωση, είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργός η ΕΥΠ όπως έκανε με τον Ανδρουλάκη, να παρακολουθούσε τον κ. Φλώρο ή τον κ. Χατζηδάκη.

Ζητώ είπε ξεκάθαρες απαντήσεις «Ναι ή όχι». «Σας καλώ» είπε «να δεσμευτείτε εδώ, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού, ότι σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι ψεύδεστε, θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε. Δε θα μείνετε ούτε μία μέρα παραπάνω». 

Νομοσχέδιο συγκάλυψης

Στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε ειδικότερα στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Διερωτήθηκε αν «έπρεπε να αποκαλυφθεί ότι ακούτε τη μισή Ελλάδα για να ανακαλύψετε τα θεσμικά κενά» προσθέτοντας πως δεν είναι τα θεσμικά κενά που «έχουν διασύρει τα θεσμικά κενά τη δημοκρατία μας, ήταν η πολιτική σας απόφαση».

-Το νομοσχέδιο που φέρνετε, σημείωσε, έχει αποδομηθεί πλήρως, από επιστήμονες, την επιστημονική υπηρεσία της βουλής και τις ανεξάρτητες αρχές, και «έρχεται απλά για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μια συνταγματική εκτροπή» που «πλήττει ευθέως τα θεμέλια του Πολιτεύματος», καθώς με βάσει αυτά που ορίζει η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό, θα είναι πάνω από την Βουλή και πάνω από το Σύνταγμα.

Πρόσθεσε πως το θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές, «δεν έχουμε εδώ κάποια αστοχία», αλλά «παραβίαση αυτού του θεσμικού πλαισίου», «έχουμε δηλαδή να κάνουμε με τετελεσμένα αδικήματακακουργήματα και πλημμελήματα εκ μέρους της διοίκησης και της ίδιας της κυβέρνησης». «Καμία ασάφεια δεν οδήγησε στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη» υπογράμμισε.

Αναφορικά με την επίκληση των λόγων εθνικού συμφέροντος για τις παρακολουθήσεις σημείωσε πως  «προφανώς δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας και για αυτό δεν μας τον είπατε ποτέ».

«Επιτρέπει το υπάρχουν θεσμικό πλαίσιο στο πρέντατορ να λειτουργεί στην Ελλάδα; Φυσικά όχι, συνεπάγεται ποινές κάθειρξης» ανέφερε και διεμήνυσε πως παρά την κυβερνητική καραμέλα με τον ποινικό κώδικα και την μετατροπή του κακουργήματος σε πλημμέλημα οι υπαίτιοι πράγματι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων, με αυτόν τον ΠΚ. Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι επικαλείται διαρκώς τον ΠΚ

ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν τα αδικήματα. «Δεν αλλάξαμε τον ΠΚ για να πέσετε στα μαλακά εσείς που διαπράξατε τα αδικήματα» είπε.

Το πρόβλημα επανέλαβε δεν είναι θεσμικό αλλά οι πολιτικές επιλογές. Δεν ήταν το θεσμικό κενό που απέκρυψε μάρτυρες ή εμπόδισε την Βουλή να ασκήσει έλεγχο στην ΕΥΠ η οποία αρνήθηκε να συνεργαστεί επικαλούμενη το απόρρητο.

Το πρόβλημα, συνέχισε, είναι «αυτό που εσείς δημιουργήσατε με την τροπολογία για την απόκρυψη της παρακολούθησης», κάτι που όπως πρόσθεσε δηλώνει την κυβερνητική και πρωθυπουργική ενοχή.

Απαντώντας στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τους εισαγγελείς της ΕΥΠ από δύο σε έναν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των Εισαγγελέων αλλά «ότι ο ένας εισαγγελέας επί των δικών μας ημερών δεν διανοήθηκε να συμβάλλει σε αυτή τη φρίκη που συντελέστηκε επί των δικών σας ημερών. Σας ερωτώ λοιπόν: πόσους εισαγγελείς χρειάζεστε για να μην παραβιάζετε το νόμο κ. Μητσοτάκη»;

Κλείνοντας την πρωτολογία του σημείωσε πως το νομοσχέδιο «είναι ένα νομοσχέδιο εκ των υστέρων θεσμικής νομιμοποίησης του εγκλήματος που διαπράξατε», είναι ένα «νομοσχέδιο συγκάλυψης». Και πρόσθεσε πως «οι άθλιες πολιτικές θέλουν και άθλιες μεθόδους».

Διεμήνυσε τέλος πως όποιος έχει ασελγήσει στη Δημοκρατία θα λογοδοτήσει και στον ελληνικό λαό και στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης: «Ούτε δημοσιογράφος, ούτε ιδιώτης μάνατζερ για διοικητής ΕΥΠ»

Οικονόμου για Σαμαρά: Κράτησε το μήνυμα ενότητας της παράταξης, «προσωπικές του απόψεις» οι αιχμές

Τσίπρας στην ΑΔΑΕ: Ζήτησε πρόσβαση σε όλες τις διατάξεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και αξιωματικούς (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:55