search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:12
MENU CLOSE

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ψέμα και το θράσος

09.12.2022 06:00
voultepsi sofia

Δεν περνάει μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ να μην επιβεβαιώνει πως όταν ο Τάκιτος πρόφερε την περίφημη ρήση του «όταν το ψεύδος αποκαλύπτεται δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από το θράσος», είχε προφητικά στο νου του την επέλαση του κόμματος του κ. Τσίπρα.

Γιατί είναι πραγματικά θράσος να ξεσπαθώνεις κατά των Funds και των τραπεζών όταν επί της θητείας σου:

Έχεις φέρει στην Ελλάδα τα ξένα Funds (Ν. 4354/2015) και τους έχεις προσφέρει την διαχείριση των ακινήτων και ασυλία για τα στελέχη τους (Ν. 4472/2017)

Έχεις επιτρέψει στα Funds να έχουν έδρα και εκτός Ελλάδας (Ν. 4549/2018)

Είναι θράσος να ξεσπαθώνεις κατά των τραπεζών και να λοιδορείς την κυβέρνηση για τις προσπάθειές της όταν επί της θητείας σου:

Έκλεισες τις τράπεζες με 5 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κατά το γελοίο δημοψήφισμα του 2015.

Ψήφισες για την διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (Ν. 4472/2017)

Ψήφισες για τη  επίσπευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από 30 σε 8 ημέρες (Ν. 4512/2018)

Ψήφισες νόμο για την πώληση των δανείων στα ξένα Funds χωρίς 12μηνη προειδοποίηση (όπως μέχρι τότε ίσχυε) και με τη δυνατότητα για ειδοποίηση με απλό mail ή sms  (4549/2018).

Είναι θράσος να υποστηρίζεις ότι προστάτεψες την πρώτη κατοικία όταν επί της θητείας σου:

Ψήφισες νόμο για την λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας (Ν. 4592/2019) και μετά έδωσες με νόμο (4605/2019) παράταση έξι μηνών μόνο για τα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα την 31η Δεκεμβρίου 2018 και αφού είχες δεσμευτεί στο Eurogroup (5/4/2019) ότι δεν θα υπήρχε επέκταση μετά το τέλος του 2019. Αποτέλεσμα: Το 2019 δεν είχε υποβληθεί καμιά αίτηση και στο τέλος του εξαμήνου είχαν υποβληθεί μόνο 1.368 αιτήσεις.

Και μετά από όλα αυτά να επισκέπτεσαι (Τσίπρας) την δημοσιογράφο που έχανε το σπίτι της, ενώ επί δικής σου κυβέρνησης αυτό το ίδιο σπίτι είχε βγει σε πλειστηριασμό, απλά αυτός είχε κηρυχθεί άγονος.

Υποκρισία και για την Υγεία

Είναι θράσος να ξεσπαθώνεις υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ, όταν για πρώτη φορά επί της δικής σου θητείας, ο προϋπολογισμός για την υγεία έφερε μπροστά τον αριθμό 3 (δις).

Το 2014 ο προϋπολογισμός για την υγεία ήταν 4,750 δις, το 2015 4,115 δις, το 2016 3,77 δις, το 2017 4,321 δις, το 2018 3,849 δις, το 2019 4,041 δις, το 2020 4,829 δις, το 2021 4,126 δις και με την πανδημία του κορονοϊού έφθασε τα 5,217 δις.

Πάντα στο θέμα της υγείας, είναι θράσος να λες πως ασφάλισες τους ανασφάλιστους, ενώ αυτό είχε συμβεί με τον Ν. 4238/2014 (ψηφίστηκε στις 17/2/2014 για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση) και ακολούθησαν οι ΚΥΑ της 3/6/2014 και 28/6/2014.

Στο Υπερταμείο τα Αρχαία και οι υδρογονάνθρακες

Είναι θράσος να ξεσπαθώνεις κατά των αποκρατικοποιήσεων και να διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου ότι τάχα το Υπερταμείο «δεν πουλάει» όταν επί της θητείας σου:

Αποδέχθηκες την δημιουργία του Υπερταμείου (μετά την 17ωρη «σκληρή» διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου 2015 και την «μεγάλη νίκη» στο δημοψήφισμα) εντάσσοντας σ’ αυτό το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και δίνοντας ασυλία στα στελέχη του (Ν. 4389/2016).

Το θράσος γίνεται απύθμενο όταν στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο του 2018 έχεις επί λέξει υπογράψει ότι σκοπός του Υπερταμείου είναι, μεταξύ άλλων, «να μεγιστοποιεί την δημόσια περιουσία που θα νομισματοποιηθεί μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων».

Είναι θράσος να ξεσπαθώνεις υπέρ της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών της ενέργειας και του νερού και της διατήρησης στον δημόσιο τομέα της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, όταν επί της θητείας σου:

Στις 25/5/2016 (ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 1472), δημοσιεύθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής  το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που είχε προηγουμένως εγκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ με την από 26.4.2016 απόφασή του.

Εκεί, αναφέρονται οι εταιρίες που θα «αξιοποιούνταν» από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου Ρόδος, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ηλεκτρονική Δημοπρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα, Μαρίνες, Εγνατία Οδός, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ.

Δηλαδή και ΔΕΗ και νερό!

Ειδικά για την ΔΕΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε στο Υπερταμείο το 34% της ΔΕΗ, ενώ γνώριζε ότι το 17% βρισκόταν ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επίσης ενέταξε στο Υπερταμείο με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο της 16/6/2016. Άρα… 51% για πούλημα. Και μετά ενέγραψε στον προϋπολογισμό έσοδα 100 εκατομμυρίων από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ! Και τώρα μας λέει ο κ. Τσίπρας ότι θα αποκαταστήσει το… Δ της ΔΕΗ!

Και όχι μόνο αυτά! Στο Υπερταμείο μπήκαν με μια υπογραφή και οι αρχαιολογικοί χώροι – με αποτέλεσμα να τρέχουν να φέρνουν νόμους για να αφαιρούν πότε τον έναν και πότε τον άλλο.

Κατάργησαν το Ταμείο των Γενεών

Ούτε μόνο αυτό! Στο Υπερταμείο μεταφέρθηκαν και οι υδρογονάνθρακες. Με μια απλή παράγραφο στο περίφημο Τρίτο Μνημόνιο: «Στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν (τραβηγμένο από τα μαλλιά αυτό το «πιθανόν» σε ένα non paper της 7/8/2015) και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού/φυσικού πλούτου της χώρας, υδρογονάνθρακες κλπ).

Και αυτό όταν λίγους μήνες νωρίτερα, στις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησής του (8/2/2015) ο κ. Τσίπρας δήλωνε: «Ιδρύουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου».

Αυτοκαταργήθηκε λίγους μήνες αργότερα, ενώ δεν χρειαζόταν καν να ανακοινώσει πομπωδώς την δημιουργία του Ταμείου του, διότι με τον Νόμο 4162/2013 είχε ήδη δημιουργηθεί το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών. Το 75% των εσόδων από την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων θα κατευθυνόταν στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα στις συντάξεις και στην χρηματοδότηση μεταπτυχιακών των ελληνικών ΑΕΙ. Το 20% θα κατευθυνόταν στο Πράσινο Ταμείο και το 5% στις Περιφέρειες και στους τοπικούς ΟΤΑ.

Το ψέμα για την Αλεξανδρούπολη

Είναι θράσος να λες πως ουδέποτε συμφώνησες με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όταν αυτό ακριβώς έχεις συμφωνήσει προκειμένου να ανακοινωθεί η απόφαση του Eurogroup για έξοδο από τα μνημόνια. Ήταν στις 21 Ιουνίου 2018, τότε που Τσίπρας έβγαλε την γραβάτα του και πανηγύριζε με τον Καμμένο στο Ζάππειο, ενώ είχαν συμφωνήσει σε θηριώδη πλεονάσματα, περικοπές συντάξεων, νέους φόρους.

Τότε είχαν δεσμευτεί και για: Ολοκλήρωση της παραχώρησης του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, του ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), των ΕΛΠΕ, Μαρίνας Αλίμου, ΕΛΠΕ, Εγνατία, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, πώληση μετοχών της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και… και… πώληση περιφερειακών αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Άλλωστε, στις 2/2/2018 ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ κ. Πάιατ, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση κοπής πίτας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, είχε ανακοινώσει την αμερικανική συμμετοχή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Καταψηφίζοντας τις συμφωνίες σου

Είναι θράσος να μην ψηφίζεις τον εξοπλισμό της χώρας, επειδή τάχα δεν αναλαμβάνει κάποιο έργο η εγχώρια βιομηχανία, την ώρα που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, κατά την συνάντησή του με τον Τράμπ (που, θυμάστε, έμοιαζε διαβολικός, αλλά ήταν αγγελικός), στις 17/10/17, κατά την συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, άκουσε τον Αμερικανό τότε πρόεδρο να λέει ότι… θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ!

Είναι θράσος (αφού έχουν προηγηθεί άπειρα συνθήματα του τύπου «καμιά σταγόνα αίμα για τα πετρέλαια» και «δώρα στις 7 Αδελφές») να έχεις καταψηφίσει τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες τον Σεπτέμβριο του 2014, να τις έχεις εν χορδαίς και οργάνοις υπογράψει τον Μάιο του 2019 και να τις ξανακαταψηφίσεις τον Οκτώβριο του 2019.

Είναι θράσος να καταψηφίζεις την συμφωνία για τις Βάσεις που εσύ έχεις συνομολογήσει και την συμφωνία με το Ισραήλ, την οποία επίσης εσύ έχεις καταρτίσει.

Είναι θράσος να κλαις και να οδύρεσαι για τα ΕΛΤΑ, όταν οι επί της τετραετίας σου ζημιές υπήρξαν περισσότερες από την ίδρυσή τους, το… 1828!

Είναι θράσος να κομπορρημονείς ότι αύξησες τον κατώτατο μισθό, όταν αυτός θα είχε αυξηθεί από το 2017 αν δεν είχε προηγηθεί η καταστροφική σου διακυβέρνηση. Διότι η αύξηση του κατώτατου μισθού προβλεπόταν στο Νόμο 4172/2013, όπου προβλεπόταν ότι αυτό θα συνέβαινε μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.

Η δήθεν υπεράσπιση των φτωχών και των αδυνάμων

Είναι θράσος να θρηνείς (το έπραξε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας) για τα 3,1 εκ ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας, όταν επί των ημερών σου ο αριθμός ήταν 3,8 εκ.

Είναι θράσος να παριστάνεις τον προστάτη των φτωχών και των αδυνάμων όταν έχεις κόψει το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις από τις χήρες και τα ορφανά (Ν. 4387/2016), έχεις επιβάλει 6% εισφορές υπέρ υγείας – στις κύριες συντάξεις αύξηση από 4% σε 6% και για πρώτη φορά 6% στις επικουρικές (Ν. 4336/2015).

Όταν έχεις κόψει και τα 35 ευρώ του επιδόματος συζύγου, έχεις μειώσει κατά 25% τις συντάξεις όσων υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2017, έχεις κόψει το 60% της σύνταξης από τους εργαζόμενους συνταξιούχους, έχεις μειώσει την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ από τα 392,7 στα 486 ευρώ, έχεις αυξήσει ασφαλιστικές εισφορές και τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΕ, έχεις μειώσει εφάπαξ και αφορολόγητο, έχεις επιβάλει τριάντα διαφορετικούς φόρους.

Κροκοδείλια δάκρυα για Κράτος Δικαίου και Τύπο

Είναι θράσος να παριστάνεις τον υπερασπιστή του Κράτους Δικαίου όταν έχεις διορίσει Πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις τρεις τα ξημερώματα, έχεις προβεί σε (αντισυνταγματική) σύντμηση προθεσμιών για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έχεις αποκαλέσει την Δικαιοσύνη «θεσμικό εμπόδιο» και «προστασία του κάθε νταβατζή».

Είναι θράσος να μιλάς για ελευθερία του Τύπου όταν έχεις οδηγήσει σε πρόωρη λήξη θητείας μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών και έχεις μεταφέρει τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στον αρμόδιο υπουργό. Όταν με νόμο έχεις μεταφέρει την επιλογή των μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ στον υπουργό Επικρατείας, ενώ μέχρι τότε αυτό συνέβαινε από επιτροπή μελών του ΑΣΕΠ, του ΝΣΚ και του ΕΣΡ.

Ρεκόρ παρακολουθήσεων

Και βέβαια, είναι θράσος να μιλάς για παρακολουθήσεις όταν επί των ημερών σου οι παρακολουθήσεις τριπλασιάστηκαν – από 5.800 το 2014 σε 14.513 το 2018, που υπήρξε ρεκόρ όλων των εποχών! Και όταν ουδέποτε δέχθηκες να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών ο διοικητής της ΕΥΠ, ούτε μετά τις καταγγελίες του ΚΚΕ, ούτε όταν αποκαλύφθηκε η υποκλοπή διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου (2016).

Τέλος, είναι θράσος να παριστάνεις ότι πρώτη φορά ακούς για υποκλοπές όταν στις 5/4/2017 από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει συγκεκριμένα ανακοινωθεί:

«Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει ένα συνολικό και λεπτομερές σχέδιο για την οριστική αντιμετώπιση του χρονίζοντος ζητήματος, το οποίο θα παρουσιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα»!

Με άλλα λόγια, όχι μόνο υπήρχε θέμα, αλλά ήταν και… χρονίζον!

Και βέβαια, το περίφημο «επόμενο χρονικό διάστημα» δεν ήλθε ποτέ!

Οπότε, μετά από όλα αυτά, ναι. Την επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ είχε στο νου του ο Τάκιτος όταν μιλούσε για το ψέμα και το θράσος!

*H Σοφία Βούλτεψη είναι υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ

Διαβάστε επίσης:

Χαραμάδα αισιοδοξίας, αλλά χωρίς λύσεις

Προστασία του πολίτη Vs Αστυνομική Βία

Ιδιωτικοποίηση νερού και διαχείρισης απορριμμάτων, η νέα προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:12