search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 19:46
MENU CLOSE

Πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να «κλείσει» το ζήτημα με τους Ρομά και το «μήνυμα» Μητσοτάκη

09.12.2022 08:33
mitsotakis_new

Σε πονοκέφαλο διαρκείας μετατρέπεται για την κυβέρνηση ο τραυματισμός του 16χρονου Ρομά από άνδρα της Ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη και οι σφοδρές αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει το αιματηρό περιστατικό στην κοινότητα των Ρομά στη χώρα.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι δύο περιστατικά ακραίας αστυνομικής βίας κατά νεαρών Ρομά μέσα σε διάστημα περίπου ενός χρόνου (είχε προηγηθεί η δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη από καταιγισμό πυρών αστυνομικών στο Πέραμα) προφανώς έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην κοινότητα των Ρομά, η οποία, παρά κάποιες σποραδικές προσπάθειες ενσωμάτωσης, παραμένει σχετικά απομονωμένη από την υπόλοιπη κοινωνία και αντιμετωπίζεται συχνά με ρατσιστικό τρόπο.

Μηδενική ανοχή

Από την άλλη, το δόγμα «νόμος και τάξη» και οι καλές σχέσεις που η κυβέρνηση έχει αναπτύξει με την αστυνομία την υποχρεώνουν να κινηθεί με… χειρουργικές κινήσεις στη νέα υπόθεση αστυνομικής βίας, αν και στην παρούσα φάση η δικαιοσύνη έδρασε με μεγαλύτερη ταχύτητα, απαγγέλοντας στον δράστη κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον ανακριτή για απολογία και τα περαιτέρω…).

Την δύσκολη αυτή ισορροπία περιέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα τόνισε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη, με την ουσιαστική στήριξη όλων των κρατικών αρχών διερευνά πλήρως το τραγικό περιστατικό με τον τραυματισμό του και σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα για να αποδωθούν εκεί που υπάρχουν -αν υπάρχουν- οι ευθύνες».

Από την άλλη, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «όπως η ελληνική Πολιτεία δεν καλύπτει και δεν συγκαλύπτει τις ευθύνες κανενός που εκφεύγει από το νόμιμο πλαίσιο λειτουργίας του, έτσι και δεν μπορεί να ανεχθεί και συμπεριφορές που θέτουν σε αμφισβήτηση, διασαλεύουν την τάξη και τη νομιμότητα» και τόνισε πως «δεν θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή επιθετικών, παράνομων, βίαιων συμπεριφορών απέναντι στα όργανα της τάξης».

Λάδι στη φωτιά

Το μήνυμα αυτό, της μηδενικής ανοχής, εστάλη και από την επιδρομή των δυνάμεων της τάξης σε καταυλισμούς Ρομά σε Ζεφύρι, Μενίδι και Άνω Λιόσια. Επισήμως, σκοπός της επιχείρησης είναι η καταστολή της εγκληματικότητας στην περιοχή, ωστόσο αφορμή δόθηκε από τα επεισόδια που καταγράφονται στις περιοχές αυτές, ως αντίδραση για τον σοβαρό τραυματισμό του νεαρού Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σημείωσε ότι «αν απρόκλητα πυροβόλησε ο αστυνομικός που δεν το πιστεύω, προφανώς είναι ένα πολύ μαγάλο λάθος. Αν όμως (σ.σ. πυροβόλησε) μετά από προσπάθειες εμβολισμού που φέρνουν τον αστυνομικό σε άμυνα, τότε δεν είναι λάθος», παρότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος, μάλιστα, «έριξε λάδι στη φωτιά», λέγοντας ότι «τα επεισόδια που βλέπουμε να εκτυλίσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και οι καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα, μαγαζιά, περιουσίες ανθρώπων αφορούν τελικά εργαζόμενους και φορολογούμενους, οι οποίοι πληρώνουν πολλά χρήματα κάθε χρόνο για τα επιδόματα που εισπράττει αυτή η κοινωνική ομάδα που λέγεται Ρομά».

Το «μήνυμα» Μητσοτάκη

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την υπόθεση -τη χαρακτήρισε ως «τραγικό περιστατικό»-, έκανε μια, ας πούμε, περίεργη σύνδεση με τα δραματικά γεγονότα του 2008 και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση να φαντάζεστε ότι θα μπορείτε να επαναλάβετε όσα κάνατε -γιατί εσείς τα οργανώσατε- τον Δεκέμβριο του 2008. Αυτά τελείωσαν, τελείωσαν μια και καλή, αυτά ξεχάστε τα. Δεν τα λέω εγώ η κ. Παπαρήγα σας τα έλεγε τότε, η κ. Παπαρήγα σας τα έλεγε».

Η αποστροφή αυτή του λόγου του Κ. Μητσοτάκη -παρότι, προφανώς, εντάσσεται στη συνολική προεκλογική στρατηγική της… επαναφοράς στις μνήμες των πολιτών της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ- μοιάζει να δείχνει υπόρρητα δύο πράγματα:

● πρώτον, ότι η ΝΔ θα αξιοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να φθείρει τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και συνδέοντάς τον με ένα τραγικό περιστατικό και

● δεύτερον, ότι με την αναφορά στο 2008 θέλησε να εμπεδώσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρεκκλίνει της προσέγγισης της «μηδενικής ανοχής» και για την υπόθεση αυτή.

Φυσικά, όλα αυτά υπάρχει κίνδυνος να ανατραπούν αν το παιδί τελικά χάσει τη μάχη με το θάνατο, οπότε η κυβέρνηση ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερο κύμα αναταραχής.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Βατερλώ» και «άτακτη φυγή» Μητσοτάκη – «Πολιορκία» με τα ερωτήματα Τσίπρα για Χατζηδάκη και Φλώρο

«Βέλη» κατά Μίμη Ανδρουλάκη για το νέο του βιβλίο για το Πολυτεχνείο από 15 μέλη της τότε ΚΝΕ

Νέες ρουκέτες Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας: Παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 19:46