search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 05:21
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Εξόρμηση στον λαό, «σκληρό ροκ» και πρόγραμμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2259
08-12-2022
09.12.2022 06:00
tsipras-new (2)

Παίρνοντας πάνω του ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας – η οποία τρέχει έτσι κι αλλιώς, αφού «μύρισαν» εκλογές –, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και βέβαια θα συνεχίσει να «πολιορκεί» τα λεγόμενα «γαλάζια κάστρα», όπως έχει κάνει με τις μέχρι τώρα επισκέψεις του σε δύσκολες εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Τελευταίος σταθμός ήταν η Καστοριά, απ’ όπου απηύθυνε προσκλητήριο στους δεξιούς ψηφοφόρους, στον «συντηρητικό κόσμο» όπως είπε, που παραδοσιακά ψηφίζει Ν.Δ. αλλά «και αυτός περνάει δυσκολίες» και που οι αξίες του δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που μας κυβερνούν, με την οικογένεια Μητσοτάκη που «κυβερνά για την πάρτη της» και «ο κόσμος μένει στην απ’ έξω».

Τα «γαλάζια» κάστρα, το συντηρητικό κοινό και τα δημοσκοπικά ευρήματα που ευνοούν τον Τσίπρα

Η εικόνα που έχουν στην Κουμουνδούρου είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η κυβερνώσα παράταξη στις εκλογές του 2019 πήρε πίσω παραδοσιακά «κάστρα» που μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, πλέον δέχεται πιέσεις και υφίσταται διαρροές κυρίως προς την πλευρά Βελόπουλου. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κερδίσει μερίδα του ακροατηρίου που δυσανασχετεί πλέον με τη Ν.Δ., λόγω ακρίβειας και αδιαφορίας για τα τοπικά προβλήματα: τα ζητήματα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, την υψηλή ανεργία, τη μετανάστευση των νέων και κατά συνέπεια την ερήμωση. Δεν πιστεύουν προφανώς στην Κουμουνδούρου ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μετατοπιστούν πολιτικά, γι’ αυτό και ο Τσίπρας επέλεξε να υπογραμμίσει ότι μεταξύ Μητσοτάκη και κοινωνίας, ακόμη και μεταξύ των «γαλάζιων» ψηφοφόρων, υπάρχει απόσταση.

Ουσιαστικά η προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνεται σε τρία επίπεδα:

1. Με την εξόρμηση στην κοινωνία, δηλαδή περιοδείες, και τις εκδηλώσεις έτσι ώστε να υπάρχει ζύμωση με τον κόσμο και απευθείας και «αδιαμεσολάβητη» προβολή των προγραμματικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Πέραν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπαμε, σηκώνει μεγάλο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας όπως συνήθως, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον δρόμο (εκδηλώσεις, θεματικές συζητήσεις, περιοδείες): κεντρικός μηχανισμός, βουλευτές και στελέχη της πρώτης γραμμής, κ.λπ.

2. Με το πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει ώς τις εκλογές όχι μόνο με την αποδόμηση του κυβερνητικού έργου αλλά και με το εναλλακτικό του σχέδιο, το οποίο ζήτησε να είναι έτοιμο ώς τα Χριστούγεννα (μάλλον με τη διασταλτική έννοια των «εορτών» γενικώς). Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει χρεωθεί να συντάξει το κείμενο του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο, με δεδομένο ότι οι βασικοί άξονες διατυπώθηκαν στη ΔΕΘ, θα αποτελεί ως επί το πλείστον ένα λιτό «συμμάζεμα» των προτάσεων του κόμματος «χωρίς πολλές αναλύσεις», ενώ θα ιεραρχεί τα ζητήματα και τις άμεσες προτεραιότητες. Αναμενόμενα βασική αιχμή θα είναι η ακρίβεια, οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία («κόκκινα» δάνεια, νέος πτωχευτικός νόμος, προστασία πρώτης κατοικίας, ιδιωτικό χρέος, ταμείο ανάκαμψης και αναπροσανατολισμός κονδυλίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τράπεζες, εργασία κ.λπ.). Επίσης, ένας άξονας θα είναι το κοινωνικό κράτος με προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, την Παιδεία και τη στεγαστική πολιτική, η οποία απευθύνεται κατά κανόνα στα νέα ζευγάρια. Ακολουθούν τα ζητήματα Δημοκρατίας και κράτους δικαίου και η εξωτερική πολιτική.

«Δικαιοσύνη παντού» το κεντρικό σύνθημα

Το σύνθημα υπό το οποίο ενοποιούνται όλα τα παραπάνω είναι «Δικαιοσύνη παντού», όπως ήδη φαίνεται στις αφίσες και τις ομιλίες του Τσίπρα, εκτός και αν στην πορεία υιοθετηθεί και κάποιο ακόμα σύνθημα για περαιτέρω επικοινωνιακή προώθηση του προγράμματος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε σε μέσα της Δυτικής Μακεδονίας – ενδεχομένως χαμηλώνοντας κάπως τις προσδοκίες οικονομικών παροχών – σημείωσε πως «θαύματα δεν κάνουμε, όμως θα φέρουμε Δικαιοσύνη». Ως επιμέρους εκλογικές στρατηγικές αναμένεται η στόχευση και στα πιο ειδικά κοινά, όπως οι νέοι (ηλικίες 17 – 25), οι παραγωγικές ηλικίες, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (κοινά στα οποία υπερέχουν της Ν.Δ., οριακά ή μη) αλλά και οι συνταξιούχοι, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται επαναφορά της 13ης σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών.

3. Με το «σκληρό ροκ» (που συμπληρώνει τα άλλα δύο, καθώς και στις περιοδείες ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης), δηλαδή τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και τη δημιουργία πόλωσης (όπως πόλωση προκαλεί από την πλευρά της και η κυβέρνηση), το σφυροκόπημα συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με κυρίαρχα τα ζητήματα της ακρίβειας, του ενεργειακού κόστους, των «Πάτσηδων» και των «κόκκινων» δανείων, της διαφθοράς κ.λπ., όλα όσα προκαλούν πολιτική ζημιά και φθορά στην κυβέρνηση.

Δημοσκοπήσεις

Η ακρίβεια άλλωστε είναι το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί τους ψηφοφόρους και αποτυπώνεται πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπως και η χαμηλή αποδοχή μέτρων, π.χ. το «καλάθι του νοικοκυριού».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Κουμουνδούρου πλέον δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων όσο και αν δυσπιστούν απέναντι στα ευρήματα της πρόθεσης ψήφου που εξακολουθούν να ευνοούν την κυβέρνηση. Μάλιστα η εικόνα που λαμβάνουν από μια σειρά πρόσφατων δημοσκοπήσεων είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί του Μητσοτάκη ως προς την εγγύτητα με την κοινωνία και την καλύτερη αντίληψη και κατανόηση των προβλημάτων που την απασχολούν, ως προς τα ζητήματα της ακεραιότητας και της αποφασιστικότητας να χτυπήσει τη διαφθορά, ως προς την εναντίωση προς τα κατεστημένα συμφέροντα.

Εξ ου και το επιτελείο της Κουμουνδούρου αποφάσισε να ποντάρει στο σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Μετωπική με Μητσοτάκη για υποκλοπές και συγκάλυψη

Η αναγέννηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Σφοδρή αντίδραση του ΚΚΕ: «Αιτία πολέμου» το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42