search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:59
MENU CLOSE

Φον ντερ Λάιεν για Καϊλή: Άκρως ανησυχητικές οι κατηγορίες

12.12.2022 16:10
oursoula- kaili- new

Τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού οργάνου για θέματα ηθικής ανακοίνωσε πως θα δρομολογήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή το σκάνδαλο των δωροδοκιών από το Κατάρ που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες και το οποίο έχει ήδη οδηγήσει στη σύλληψη της Εύας Καϊλή και άλλων τριών ατόμων.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε άκρως ανησυχητικές  τις κατηγορίες σε βάρος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή.

«Οι κατηγορίες είναι άκρως ανησυχητικές, πολύ σοβαρές», τόνισε η Γερμανίδα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε πως οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που χρειάζεται να διατηρούν τα «υψηλότερα στάνταρ ανεξαρτησίας και ακεραιότητας».

Η Κομισιόν διαθέτει ήδη υπηρεσία που επιβλέπει θέματα διαφάνειας και ανεξαρτησίας, όμως κατά την κ. Φον ντερ Λάειν βασικό ζητούμενο είναι η υιοθέτηση των ίδιων κανόνων ανάμεσα σε όλα τα όργανα της ΕΕ.

Η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε πως η αντιπρόεδρος Βέρα Γιούροβα, υπεύθυνη για θέματα αξιών και διαφάνειας, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωβουλή προκειμένου να συσταθεί ένα ανεξάρτητο όργανο ηθικής, το οποίο θα επιβλέπει και θα ερευνά θέματα διαφάνειας και πιθανές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων.

Επίσης, υποστήριξε πως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε φάση έρευνας, ώστε να βεβαιωθεί πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις και φαινόμενα μη θεμιτής άσκησης επιρροής. Σε περίπτωση δε, που εντοπιστούν τέτοιες περιπτώσεις «θα αναλάβουμε δράση» ξεκαθάρισε.

Μπορέλ: Πολύ ανησυχητικά τα νέα του Ευρωκοινοβουλίου

Την ανησυχία του είχε εκφράσει νωρίτερα σήμερα και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία. Βεβαίως τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια γεγονότα, τα οποία με ανησυχούν ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε ο Ισπανός, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει κάτι ή κάποια αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. «Γίνονται ενέργειες από την αστυνομία και τις δικαστικές Αρχές. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις ενέργειες», σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Διαβάστε επίσης:

Εύα Καϊλή: Στο μικροσκόπιο η νεοσύστατη εταιρεία real estate που άνοιξε μαζί με τον σύζυγό της στο Κολωνάκι

Εύα Καϊλή: Στο γκαράζ του σπιτιού της συνελήφθη ο σύντροφός της – Η μυστική επιχείρηση των βελγικών αρχών

Πράσινη Αριστερά: Περιοδεία στα Ιωάννινα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:58