search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:04
MENU CLOSE

Κόσοβο: Επικίνδυνα παιχνίδια στην καρδιά των Βαλκανίων

14.12.2022 06:00
kosovo epeisodia765- new

Λίγες μέρες μετά την σύνοδο για τα δυτικά Βαλκάνια και τις υποσχέσεις των Ευρωπαίων ότι η πόρτα είναι ανοιχτή, το Κόσοβο βρίσκεται και πάλι στην κόψη του ξυραφιού, με οδοφράγματα, συλλήψεις και προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος.

Εικόνα που δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι μάλλον κρατούν ερμητικά κλειστή την πόρτα τους, αφήνοντας την περιοχή ξέφραγο αμπέλι…

Στόλτεμπεργκ: Το ΝΑΤΟ είναι εδώ…

Στην αναζωπύρωση της κρίσης επιχείρησε να παρέμβει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος έστειλε ένα σαφές μήνυμα και στις δύο πλευρές.

Μιλώντας στο γαλλικό κανάλι France24 ο Στόλτεμπεργκ  κάλεσε τους Αλβανούς του Κοσόβου και την σερβική ηγεσία να απέχουν από δηλώσεις και ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης και υποσχέθηκε βοήθεια για να εκτονωθεί η κατάσταση.

«Το ΝΑΤΟ επικεντρώνεται στο θέμα του Κοσόβου και των δυτικών Βαλκανίων. Έχουμε μακρά ιστορία, βοηθήσαμε να τερματιστούν δύο πόλεμοι, ο πρώτος στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και στη συνέχεια στο Κόσοβο. Οι δυνάμεις μας εξακολουθούν να είναι παρούσες, με την KFOR να αριθμεί 4.000 μέλη και είναι παράγοντας κλειδί για την σταθεροποίηση στην περιοχή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Το μήνυμα  μου προς όλες τις πλευρές που εμπλέκονται είναι: απέχετε από ρητορική και ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση. Οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες, σε εγρήγορση. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συνεργάζονται στενά», πρόσθεσε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Ρωσία: Εδώ είμαστε κι εμείς…

Την ίδια ώρα επιχειρούσε να εμφανιστεί ως εγγυήτρια της σταθερότητας στην περιοχή και η Ρωσία.

Ο βουλευτής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, του Βλαντίμιρ Πούτιν, Όλεγκ Μοροζόφ μιλώντας στο Sputnik τόνισε ότι η Μόσχα πρέπει να υπερασπιστεί το Βελιγράδι και να παίξει μεσολαβητικό ρόλο. Ο Μοροζόφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσία φυσικά θα πρέπει να προσφέρει στη Σερβία τις μεσολαβητικές υπηρεσίες της», αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τα περιθώρια επιτυχίας.

Η Μόσχα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη νέα κρίση για να εμφανιστεί ως καταλύτης, αλλά παίρνοντας θέση απέναντι στους Κοσοβάρους, τους οποίους θεωρεί πιόνια της Δύσης.

Γι αυτό ο Ρώσος βουλευτής επέρριψε τις ευθύνες για τη νέα κλιμάκωση στη «συλλογική Δύση», χρησιμοποιώντας μία έκφραση που είναι προσφιλής στον Πούτιν.  «Η συλλογική Δύση ενδιαφέρεται ζωτικά για την προστασία του Κοσόβου ως μίας αντισερβικής βάσης. Αυτή είναι η πηγή της σύγκρουσης», υποστήριξε ο Ρώσος βουλευτής.

Νωρίτερα ένας άλλος βουλευτής και πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Δούμα, ο Αλεξέι Τσέπα, είχε κάνει δηλώσεις που μάλλον ανοίγουν πληγές, παρά οδηγούν σε εκτόνωση.

Ο Τσέπα μιλώντας στον ραδιοσταθμό Μoscow Speaking ο Τσέρπα είπε ότι ο σερβικός λαός θα μπορούσε μετά από δημοψήφισμα να αποφασίσει την ένωση Σερβίας-Ρωσίας «για να μην πει κανείς ότι πρόκειται για κατοχή, αρπαγή και ανατροπή».

Ο Αλεξέι Τσέπα πρόσθεσε ότι «η απόφαση (για ένταξη της Σερβίας στην Ρωσική Ομοσπονδία) δεν είναι του (προέδρου της Σερβίας) Βούτσιτς, αλλά του λαού… Αν είναι αυτή η βούληση του λαού δεν θα πει κανένας εκ των υστέρων ότι πρόκειται για κατοχή, αρπαγή κι ανατροπή. Γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός αντιπάλων αυτής της ιδέας. Γι αυτό όλα πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα», είπε ο Αλεξέι Τσέπα.

Διαβάστε επίσης:

Qatargate: Έχει κατασχεθεί πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ – Νέα έφοδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Megflix: Παμπ σερβίρει την «Πικρή Μπύρα του Χάρι» – Η απάντηση των Βρετανών στο ντοκιμαντερ των Σάσεξ

Εύα Καϊλή: Οι τρεις ευρωβουλευτές που δεν ψήφισαν την καρατόμησή της – ΜΚΟ κατά της… διαφθοράς έχει ο Κροάτης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:59