search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:19
MENU CLOSE

Τσίπρας: Επί των ημερών μας η ΕΥΠ παρακολουθούσε την Greek Mafia, επί των ημερών σας διοικούνταν από αυτή (Video)

17.12.2022 19:33
tsipras new

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την οικονομία, αλλά και για τους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέφυγε σε συγκρίσεις επί της διαχειριστικής ικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας πως την σημερινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει η ιδιοτέλεια και η ανεπάρκεια. Σημείωσε πως ο προϋπολογισμός αυτός – προϋπολογισμός λεηλασίας των μισθωτών και της μεσαίας τάξης τον χαρακτήρισε – θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης αυτής και μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα περί παρακολουθήσεων υπουργών από την ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «κατασκευές».

«Αν είχατε στοιχεία που φανερώνουν ότι η εκτροπή που επιχειρείτε είναι κάτι σύνηθες, συνέβαινε και επι ΣΥΡΙΖΑ, θα τα είχατε ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ και έξι μήνες», τόνισε.

«Ελάτε να πάμε μαζί στην ΑΔΑΕ»

Απευθυνόμενος δε στον πρωθυπουργό τον προκάλεσε «ελάτε να πάμε μαζί στην ΑΔΑΕ», στους παρόχους και τους εισαγγελείς, προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα αρχεία που τηρούν και να φανεί η αλήθεια.

Γιατί η διαφορά, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, είναι ότι «εμείς τηρούσαμε όλες τις θεσμικές εγγυήσεις» κι επιπλέον «δεν καταστρέψαμε αρχεία, είναι όλα στο φως».

Η διαφορά μας, συνέχισε είναι ότι «Η ΕΥΠ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε την Greek Mafia, Επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη διοικείται από την Greek Mafia.

Όσον αφορά τα διάφορα σκάνδαλα (Σπυράκη, Πάτσης, απευθείας αναθέσεις, κόκκινα δάνεια, κλπ) είπε «είστε πρωταθλητές της διαφθοράς».

Για τα ζητήματα της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, χτύπησε καμπανάκι για μια νέα κρίσης χρέους που έρχεται, όχι του Δημόσιου χρέους, διότι αυτό το ρύθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του ιδιωτικού χρέους.

Τέλος, αναφορικά με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου παρουσίασε τους βασικούς άξονες, εξήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε πάντως για μία ακόμη φορά ότι «δεν υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε θαύματα» αλλά το μόνο που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα φέρει «δικαιοσύνη παντού».

Αναλυτικά:

Προϋπολογισμός λεηλασίας κι αναδιανομής

Κατήγγειλε πως η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού λεηλατεί μισθωτούς και μεσαία τάξη που υποτίθεται ότι στήριζε κι επιχειρεί μια πολύ μεγάλη αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό αλλά και τη ΝΔ λέγοντας ότι περηφανεύεται για «επιτυχίες» και πως έσωσε την οικονομία και τη χώρα όταν «ήταν η δική σας παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα, το 2009 και το 2014», οδήγησε σε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή ενώ τώρα εφαρμόζει συνταγές που και πάλι οδηγούν σε χρεοκοπία.

«Μας παραδώσατε μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανυποληψία. Σας παραδώσαμε μια χώρα με πρόσβαση στις αγορές, με αποκαταστημένη την εμπιστοσύνη και με 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Αυτή είναι η δική μας διαχειριστική ικανότητα».

Η ΝΔ χρεοκόπησε τη χώρα το 2009 και το 2014

Απαντώντας στο επιχείρημα της ΝΔ ότι επί των ημερών της έτυχαν απανωτές κρίσεις σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τους περιορισμούς των μνημονίων και της τρόικας, ενώ επί Μητσοτάκη «η πανδημία, ως παγκόσμια κρίση, άνοιξε μια πόρτα δημοσιονομικών δυνατοτήτων που καμία άλλη κυβέρνηση δε βρήκε ανοιχτή από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και μετά», τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και των δημοσιονομικών κανόνων. Για πρώτη φορά, τόνισε, εγκρίθηκε ένα τόσο μεγάλο πακέτο ύψους 32 δις. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες επέδειξε ανεπάρκεια και ιδιοτέλεια. Επιπλέον, ανέφερε, η κυβέρνηση λέει ότι δαπάνησε 55 δις ευρώ σε τρία χρόνια και διερωτήθηκε «πού πήγαν αυτά τα λεφτά;». Για να απαντήσει ότι δόθηκαν σε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων που έφτασε τα 8,5 δις ευρώ και σε όσους τα είχαν λιγότερο ανάγκη.

Αισχροκέρδεια και υπερκέρδη

Αναφερόμενος στην ακρίβεια στα αγαθά και το ρεύμα ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε ήδη από την ΔΕΘ του 2021 και πως εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της ΝΔ σήμερα έχουμε αισχροκέρδεια made in Greece ενώ είμαστε:

-Πρώτη χώρα στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, σχεδόν όλο το 2022.

-Πρώτη χώρα στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022.

-Τρίτη ακριβότερη χώρα, και μετά τις επιδοτήσεις, στην ενέργεια συνολικά, στο κόστος ενέργειας, σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Την ίδια ώρα, είπε, οι ευρωπαϊκοί μισθοί είναι τουλάχιστον στο διπλάσιο.

Συνέχισε λέγοντας πως την ώρα που με αυτή την πολιτική «οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι» ενώ κάποιοι λίγοι γίνονται πλουσιότεροι- πάσα για να αναφερθεί στο θέμα των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και πετρελαιοειδών για τις οποίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να τα φορολογήσει τα νομιμοποίησε. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την Ενέργεια την κατηγόρησε ότι μετέτρεψε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης σε μηχανισμό νομιμοποίησης και ανακύκλωσης κερδών για τα ολιγοπώλια, ενώ όσον αφορά τις πετρελαϊκές είπε πως μόνο τα υπερκέρδη για το 2022 προκαλούν ίλιγγο καθώς ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ.

Αν, διερωτήθηκε η κυβέρνηση είχε πει ότι στις εταιρείες ενέργεια ςθα φορολογήσει το 90% και τελικά φορολογεί ούτε το 17% των πραγματικών υπερκερδών, «στα διυλιστήρια τι ακριβώς θα φορολογήσετε; Η πρόβλεψή μου είναι ότι τίποτα δε θα φορολογήσετε μέχρι τις εκλογές» είπε.

Σημείωσε ότι αυτή η εικόνα δεν αφορά μόνο τις εισηγμένες και τις τράπεζες αλλά και τα Σούπερ Μάρκετ, κι εδώ πρόσθεσε η Ελλάδα έχει ένα ακόμη αρνητικό προβάδισμα, δηλαδή την μεγαλύτερη απόκλιση τιμών από την τιμή παραγωγού στο χωράφι έως την τιμή στο σούπερ μάρκετ.

Καμπανάκι για το ιδιωτικό χρέος – κόκκινα δάνεια

Ακολούθως χτύπησε καμπανάκι για την κρίση ιδιωτικού χρέους που όπως είπε θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον:

Αυτή η ζοφερή παρέλαση της αισχροκέρδειας, σημείωσε «οδηγεί την οικονομία σε μια νέα κρίση που θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον και θα είναι κι αυτή κρίση χρέους. Αυτή τη φορά δεν είναι το δημόσιο χρέος, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ρύθμισε, αλλά το ιδιωτικό χρέος».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «σε όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τα χρέη των πολιτών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται» κι ακόμη χειρότερα  αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια των πολιτών.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 38 δισ. τα τελευταία τρία χρόνια» και παράλληλα αυξάνονται δραματικά αυτή την περίοδο και τα επιτόκια και μια νέα γενιά κόκκινων δανείων δημιουργείται.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως κορμός της πολιτικής της είναι ηπαράδοση άνευ όρων των δανειοληπτών στα κοράκια των funds και στους  servicers.

«Αν δεν ξέρετε αυτές τις λέξεις ρωτήστε το συνάδελφό σας τον κ. Πάτση» είπε θυμίζοντας το πρόσφατο σκάνδαλο και πρόσθεσε πως «το φαινόμενο Πάτσης δεν ήταν απλά ένα ακόμη σκάνδαλο από τα πολλά στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά αντικατοπτρίζει το dna της  κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων».

Καταλόγισε θράσος στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ρίχνει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τα funds και τους πλειστηριασμούς και σημείωσε πως αν επί ΣΥΡΙΖΑ είχε υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης λαϊκής κατοικίας θα το είχαν κάνει θέμα όλα τα μεγάλα ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν έγινε γιατί δεν υπήρξαν τέτοιοι πλειστηριασμοί.

«Πώς τους ξέφυγε αυτό; Προφανώς και δε θα τους ξέφευγε, απλά δεν συνέβη ποτέ». Τώρα όμως συμβαίνει τόνισε, «γιατί εσείς νομοθετήσατε έναν Πτωχευτικό, που έχει ως μόνη μέριμνα τη ρευστοποίηση της περιουσίας των πολιτών».  Και «γιατί εσείς καταργήσατε οριζόντια κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και θεσπίσατε έναν εξωδικαστικό, που παρέχει πλήρη ασυδοσία σε Τράπεζες και funds». 

«Ποια μπινελίκια, εσείς δώσατε ασυλία στα τραπεζικά στελέχη»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των τραπεζών παραπέμποντας και στην επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα για τα επιτόκια. Εσχάτως είπε, «για προεκλογικούς λόγους, εμφανίζεστε δήθεν ως  προστάτης του λαού από τις τράπεζες».

Αλλά, πρόσθεσε:

– «εσείς θεσπίσατε την ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας» και «δώσατε ασυλία στα στελέχη του ΤΧΣ, για να πουλούν μετοχές που έχει το ελληνικό δημόσιο και κάτω από την χρηματιστηριακή τους αξία».

«Ποια μπινελίκια λοιπόν, μας κοροϊδεύετε»;

Επιπλέον κατήγγειλε την κυβέρνηση πως είναι αυτή που οργάνωσε «τον αποκλεισμό από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασφυκτιούν», καθώς «τα πρώτα 450 εκατομμύρια δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνε σε 13 μόνο μεγάλες επιχειρήσεις».

«Αυτή είναι η λογική και η πολιτική σας», είπε, «η μεσαία τάξη στο απόσπασμα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εκκαθάριση, οι εργαζόμενοι στην ανασφάλεια και την απόγνωση» και «η κοινωνία όλη βουτηγμένη στα χρέη, στο κρύο και στο φόβο ότι θα χάσει το σπίτι της».

Στη συνέχεια έκανε και μία αναφορά στα ζητήματα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος αναφερόμενος κάνοντας λόγο για «ληστεία των δημόσιων ταμείων  με όλα τα μέσα», δηλαδή με διαφθορά, με απευθείας αναθέσεις, με τον κομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις και το ρουσφέτι.

«Με τους λογής Πάτσηδες και τους λογής Στάσηδες, με τα προγράμματα Σκοιλ Ελικίκου και τις λίστες Πέτσα, με τις υποθέσεις του κ. Μαραβέγια και του κ. Καπάτου, τις αναθέσεις της κ. Νικολάου. Με τη ντροπιαστική άρση ασυλίας της κ. Σπυράκη».

«Η λίστα τελειωμό δεν έχει» είπε, αποδεικνύεστε «πρωταθλητές στη Διαφθορά».

«Δεν υποσχόμαστε θαύματα, μία και μόνη υπόσχεση ότι θα φέρουμε δικαιοσύνη παντού»

«Η ώρα της δικαιοσύνης όμως πλησιάζει», προειδοποίησε, καθώς όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα αρκεστεί απλώς να καταγγέλλει την κατάσταση θα προσπαθήσει να την αλλάξει όσο πιο γρήγορα μπορεί ώστε να φέρει «Δικαιοσύνη παντού» όπως είναι το σύνθημα του τελευταίου διαστήματος. Επανέλαβε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται ότι θα κάνει θαύματα, αλλά «η μία και μόνη υπόσχεση» που μπορεί να δώσει είναι ότι «θα φέρει δικαιοσύνη παντού». Ανέφερε και πάλι ότι μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας αποτελεί παράγοντα πολιτικής σταθερότητας καθώς θα εκπροσωπεί μια πλατιά πλειοψηφία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι παράγοντας ανωμαλίας για την οικονομία, την κοινωνία, τη δημοκρατία και τους θεσμούς.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι θα βάζει τέλος στην άδικη αναδιανομή του εισοδήματος:

-Με άμεση μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ

-Επανακρατικοποίηση της  ΔΕΗ, ώστε να παίζει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.

-Εφαρμογή της Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στους μισθούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Που σημαίνει

·       αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023, μαζί με την αναπροσαρμογή, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

·       αύξηση για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία 10% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

-Με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας.

-Επιστροφή των αναδρομικών και της δέκατης τρίτης σύνταξης στους συνταξιούχους.

-Ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

– Νέο ΕΣΥ Ενίσχυση με αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και

·       Μονιμοποίηση του προσωπικού που έδινε και δίνει τη μάχη της πανδημίας και ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά.

·       Άμεση πρόσληψη 5000 υγειονομικών και άλλων 10.000 σε βάθος τριετίας. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας με αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 380 από 127 που είναι σήμερα.

Από τον Όργουελ στον Κάφκα

Στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενέστερα στις υποκλοπές, με δεδομένες και τις νέες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ των Τάσου Τέλογλου και Γιώργου Κύρτσου αν και όπως είπε ο προϋπολογισμός δεν προσφέρεται γι αυτή τη συζήτηση κι επιπλέον οι βουλευτές της ΝΔ δε θα καταψηφίσουν είτε γιατί αισθάνονται φόβο για το περιεχόμενο των υποκλοπών είτε γιατί «δε θέλουν να δώσουν το περιθώριο ενός μετεκλογικού αφηγήματος ανατροπής».

Αναφερόμενος πιο προσωπικά στον πρωθυπουργό είπε πως σε αντίθεση με το προφίλ του φιλελεύθερου πολιτικού που έχει οικοδομήσει τα όσα έχει διαπράξει στην υπόθεση των παρακολουθήσεων «αμαυρώνουν τη δημοκρατία», και «προσβάλουν τον πυρήνα των ιδεών του πολιτικού φιλελευθερισμού», καταργώντας την διάκριση των εξουσιών.

«Αν με τις παράνομες παρακολουθήσεις» είπε ειδικότερα «μας πάτε κατευθείαν στον Οργουελ, με την επιχείρηση συγκάλυψης, με το “σκοτάδι παντού” μας πάτε κατευθείαν στον Κάφκα».

Περαιτέρω όμως άφησε αιχμές και για την Δικαιοσύνη λέγοντας -αφού έκανε μια σύνδεση με τις τρέχουσες εξελίξεις της υπόθεσης Καϊλή – πως «δε χρειαζόμαστε Βέλγους εισαγγελείς, γιατί, είμαι βέβαιος, ότι οι εισαγγελείς μας θα μπορούσαν να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα, αν είχαν λυμένα τα χέρια τους».

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Κουτσούμπας: Λάθος που υπερψηφίσαμε τα 600 ευρώ στους ένστολους

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε με κατηγορηματικό τρόπο τη Βουλή ότι ουδείς πολιτικός επί των ημερών του παρακολουθείτο

Βελόπουλος: «Υπάρχει λύση, να καταψηφιστείτε όλοι στις επόμενες εκλογές και να ψηφιστεί… η Νέα Δημοκρατία» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:18