search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:53
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στη Βουλή: Διπλή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, εξαγγελία του «food pass» και στο βάθος… μισθοί

18.12.2022 06:00
Kyriakos Mitsotakis_new

Μάλλον λιγότερο δύσκολο του αναμενομένου –δεδομένου του πολιτικού κλίματος– ήταν το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή για τον πρωθυπουργό, με την ομιλία του οποίου έκλεισε η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι τον δρόμο τον είχε… στρώσει προηγουμένως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο να απαντήσει τεχνικά (δηλαδή, με νούμερα και ποσοστά) στην ομιλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα, το μόνο που είχε να κάνει ήταν να θέσει το «πολιτικό» πλαίσιο του προϋπολογισμού –του τελευταίου της παρούσας κυβέρνησης– να εξαγγείλει το (απαραίτητο) νέο φιλολαϊκό μέτρο και να αντεπιτεθεί/απαντήσει στα πολιτικά ζητήματα που έθεσε η αντιπολίτευση.

Πυρά στο ΠΑΣΟΚ

Τα ισχυρότερα «πυρά» ο πρωθυπουργός τα επιφύλαξε στο ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά «σφραγίζοντας» την οριστική ρήξη στις σχέσεις με τη ΝΔ και επιχειρώντας να πιστοποιήσει την ταύτισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Ανδρουλάκης, επέλεξε να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα με τα ίδια μηδενιστικά επιχειρήματα. […] Αλλά πώς εξηγείτε ότι αποκαλέσατε “Δούρειο Ίππο της ΝΔ” ένα δικό σας στέλεχος; Τώρα καταλάβατε ότι είναι “Δούρειος Ίππος”;  Αφού βγήκαν οι αποκαλύψεις; Με το οποίο ο κ. Ανδρουλάκης είχε εκλεγεί στην ίδια λίστα από τους ίδιους ψηφοφόρους», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του.

Συνεχίζοντας την επίθεση, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «την πολιτική του επιδίωξη ο κ. Ανδρουλάκης την παρουσίασε στέλνοντας και ένα μήνυμα σε έναν ολόκληρο κόσμο, σε πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν στην ενότητα για τον δημιουργικό εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας. Τι μας είπε λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης;  “η ΝΔ στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση”. Έτσι δεν είναι; Αν η ΝΔ είναι στην αντιπολίτευση, ένας συνδυασμός κυβερνητικός υπάρχει: εσείς παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Άλλος δεν υπάρχει», επιφυλάσσοντας στο ΠΑΣΟΚ τον χαρακτηρισμό του «σοσιάλ-Καμμένου».

Για παρακολουθήσεις

Όσον αφορά στο ζέον ζήτημα των παρακολουθήσεων, και με δεδομένο το δημοσίευμα του «Βήματος» περί παρακολούθησης από την ΕΥΠ τριών υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαμορφώνει ένα κλίμα σύγχυσης, να ισχυριστεί ότι στο Βέλγιο κατά την έρευνα των διωκτικών αρχών για το QatarGate «τηρήθηκε το απόρρητο το οποίο εδώ καταγγέλλετε. Έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων τις οποίες εδώ ξορκίζετε. Εκεί ενεργεί η Δικαιοσύνη, την οποία εδώ υποκαθιστούν ύποπτα δημοσιεύματα. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Στο ίδιο μοτίβο, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προσωπικά στον Α. Τσίπρα είπε ότι «κρατώ την πρώτη σας δέσμευση, όχι αυτά τα οποία μας είπατε σήμερα, ότι τουλάχιστον στο πρόσωπο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει και την υψηλή εποπτεία όλης αυτής της έρευνας, έχετε εμπιστοσύνη στις θεσμικές του κινήσεις. Αν και κρίνοντας από τα διάφορα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου έχετε ήδη αρχίσει να χτίζετε το σενάριο αμφισβήτησης».

Το «food pass»

Το μοναδικό νέο στοιχείο που προέκυψε από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη αφορούσε στο μέτρο του «food pass», δηλαδή της επιχορήγησης -από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες- των νοικοκυριών με το 10% του μηνιαίου κόστους για τις αγορές τροφίμων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το μέτρο αφορά περίπου στο 85% των νοικοκυριών, θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων (υπολογίζεται στα 650 εκατ. ευρώ), θα λειτουργήσει όπως και η ψηφιακή κάρτα για την επιδότηση των καυσίμων και θα χρησιμοποιείται σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και τα Σούπερ-Μάρκετ.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού για το μέτρο: «Να το πω με απλά λόγια: 10% πληθωρισμός, 10% καλύπτει το κράτος», είπε, εξηγώντας ότι το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο θα είναι 220 ευρώ, ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος, έως τα 1.000 ευρώ αγορών και τονίζοντας ότι το μέτρο θα αφορά σε εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το μέτρο κρίνεται θετικό ειδικά για τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ η εξάμηνη διάρκειά του το φέρνει ακριβώς… εντός περιόδου εκλογών.

Ο απολογισμός και η προοπτική

Κατά τα λοιπά, κινούμενος σε… οικεία μονοπάτια, ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, όσο και σε επίπεδο ενίσχυσης των εισοδημάτων, είτε μέσω φοροελαφρύνσεων είτε μέσω ενισχύσεων σε περιόδους κρίσης, όπως η περίοδος των lockdown και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, τονίζοντας την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τέτοιου είδους συνθήκες, αλλά και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ασφάλειας (βλ. εξοπλισμοί) και σημειώνοντας με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο ότι «δεν έχω καμία ψευδαίσθηση για τις εκ των προτέρων αποφάσεις των ηγεσιών της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής. Ξέρω ότι θα καταψηφίσετε, λέγοντας, όπως πάντα, “όχι σε όλα, ναι σε τίποτα”. Από αυτές θα ζητήσω ένα πράγμα μόνο: μην γίνετε πάλι θλιβερή εξαίρεση, αρνούμενοι και τα κονδύλια για την άμυνα του τόπου. Μην γίνετε θλιβερή εξαίρεση».

Τέλος, αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά στην προοπτική που ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει, και στην οποία αναφέρθηκε δις, προφανώς εν όψει των εθνικών εκλογών, λέγοντας ότι «αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κεντρική μας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι: καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες. Αποτελεί στρατηγική μας δέσμευση η σύγκλιση των αμοιβών της πατρίδας μας με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα τον πετύχουμε και αυτόν το στόχο».

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Τσίπρας: «Προϋπολογισμός λεηλασίας – Θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη» (Live)

Μητσοτάκης από Βουλή: Νέο «pass» για τα τρόφιμα, η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών σε καταστήματα τροφίμων

Βουλή: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός του 2023

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:53