search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 05:08
MENU CLOSE

Reuters: «Κλειδώνει» στα 180 ευρώ το πλαφόν στο φυσικό αέριο

19.12.2022 15:37
eu-sinodos-1-new

Στην τελική ευθεία για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και δύο έκτακτες συνεδριάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, οι χώρες ακόμα διαφωνούν για το ανώτατο όριο.

Η Τσεχία η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει συντάξει νέα πρόταση για να αρθεί το αδιέξοδο.

Πρόκειται για πρόταση με χαμηλότερο όριο από τα 275 ευρώ/MWh που είχε αρχικά προτείνει η Κομισιόν, το οποίο χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ελλάδα το είχαν απορρίψει ως πολύ υψηλό.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και έστω και αν το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των «27» θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία.

Διαβάστε επίσης:

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε

Μarket Pass: Τι πρέπει να ξέρετε – Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις απο το υπουργείο Οικονομικών

Food Pass: Αναλυτικά τα ποσά – Πως θα παίρνουμε τα χρήματα, ποια τα κριτήρια (Video) 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:24