search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:55
MENU CLOSE

Περού: Τι μυστικά κρύβουν τα γεωγλυφικά στη Νάσκα (Video/Photos)

20.12.2022 13:00
nasca_peru_new

Φως στα μυστηριώδη έργα τέχνης της προ-κολομβιανής περιόδου, που έχουν εξάψει την φαντασία επιστημόνων και επισκεπτών επί δεκαετίες, αναμένεται ότι θα ρίξει η ανακάλυψη περισσότερων από 100 τέτοιων έργων στον αρχαιολογικό χώρο Νάσκα, στο Περού.

Ύστερα από έρευνες δύο χρόνων και τις εναέριες φωτογραφικές λήψεις που έγιναν στην πεδιάδα Νάσκα και στην ευρύτερη περιοχή, από Περουβιανούς και Ιάπωνες επιστήμονες, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν 168 νέα γεωγλυφικά σχέδια στη Νάσκα, που είναι ένας από τους χώρους της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στις νότιες ακτές του Περού, στον Ειρηνικό ωκεανό.

Τα γεωγλυφικά σχέδια που ανακαλύφθηκαν υπολογίζεται ότι είναι έργα που δημιουργήθηκαν πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια, είναι μικρότερα σε μέγεθος από αυτά που ήτα ήδη γνωστά και δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει κάποιος από το έδαφος.

Τα γεωγλυφικά, που είναι έργα που λαξεύτηκαν στο έδαφος, αναπαριστούν μορφές ανθρώπων, γάτων, φιδιών, φαλαινών, πουλιών, κάμαλιντς (ένα ζώο που ζει στο Περού και μοιάζει με λάμα), γουανάκος και αλπάκας.

Ο Χόρχε Ολάνο, επικεφαλής αρχαιολόγος του ερευνητικού προγράμματος «Nazca Lines», δήλωσε ότι τα γεωγλυφικά που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα έχουν μήκος από 2 έως 6 μέτρα και μπορεί να τα εντοπίσει κάποιος μόνο από ψηλά.

Για τους αρχαιολόγους παραμένει μυστήριο το γιατί οι αρχαίοι κάτοικοι του Περού σκάλιζαν αυτές τις φιγούρες στο έδαφος.

Από το 2004 μέχρι σήμερα οι ερευνητές έχουν εντοπίσει συνολικά 190 φιγούρες σε ένα ευρύτατο χώρο στη Νάσκα και ακριβώς επειδή η διασπορά τους στο έδαφος είναι μεγάλη γίνονται πιο δύσκολες οι προσπάθειες των αρχαιολόγων να τις μελετήσουν και να προστατεύσουν τον αρχαιολογικό χώρο, που απειλείται από αστικές και οικονομικές δραστηριότητες.

«Κάποια γεωγλυφικά κινδυνεύουν να καταστραφούν εξαιτίας της πρόσφατης επέκτασης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στο αρχαιολογικό πάρκο», δήλωσε ο Μασάτο Σακάι, καθηγητής του ιαπωνικού πανεπιστημίου Γιαμαγκάτα, που συμμετείχε στις έρευνες.

Διαβάστε επίσης:

Η «συγγνώμη» του Μαρκ Ρούτε για τον ρόλο της Ολλανδίας στο εμπόριο σκλάβων: «Αισθανόμαστε βαθιά ντροπή και τρόμο» (video)

Νέα καταδίκη για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ένοχος για ακόμη έναν βιασμό και δύο σεξουαλικές επιθέσεις

Μουντιάλ 2022: Υποδοχή ηρώων για τους πάικτες της Eθνικής Αργεντινής (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:54