search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 05:16
MENU CLOSE

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή στην Ευρώπη

21.12.2022 14:46
gaz-afysiko-aerio-124-new

Κάτω από το επίπεδο των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου την Τετάρτη, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του.

Η πτώση αποδίδεται στην επάρκεια της Ευρώπης σε προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στις καιρικές συνθήκες.

Αναλυτικότερα, η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου φυσικού αερίου TTF υποχώρησε έως και 9%, πέφτοντας κάτω από τα 100 ευρώ για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών.

Η ευρωπαϊκή τιμή έφτασε έτσι τα 96,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υποχωρώντας στο πιο χαμηλό ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 27 Οκτωβρίου.

Φαίνεται έτσι ότι για τέταρτη ημέρα θα κλείσει με πτώση καθώς οι εισαγωγές LNG σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ και τα υψηλά επίπεδα πλήρωσης των αποθέματα απομακρύνουν περαιτέρω τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι περίπου 83% πλήρη, πάνω από τα εποχιακά επίπεδα πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Οι θερμοκρασίες σε μέρη της Ευρώπης αναμένεται να υποχωρήσουν πιο κοντά στα εποχιακά πρότυπα την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι πιθανότητες για έναν ήπιο Ιανουάριο φαίνεται να αυξάνονται, αναφέρουν σε σημείωμα τους αναλυτές της Energi Danmark, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Με το κρύο που σταμάτησε απότομα, και τις ήπιες καιρικές προβλέψεις- με ενισχυμένους τους ανέμους- για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και την παραδοσιακά χαμηλότερη βιομηχανική ζήτηση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων – υπάρχουν πολλοί πτωτικοί παράγοντες στο παιχνίδι», σχολίασε ο Tom Marzec-Manser, αναλυτής στο ICIS.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Την ίδια ώρα ωστόσο, στην Ελλάδα η τιμή ρεύματος άρχισε πάλι να ανεβαίνει.

Συγκεκριμένα μετά από πέντε ημέρες πτώσης, που στις 19 Δεκεμβρίου έφτασε στα 200,61 ευρώ/MWh, από χθες Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, σημειώθηκε αύξηση κατά 8% στα 216,67 ευρώ/MWh ενώ για σήμερα Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε περαιτέρω κατά 20,6% στα 261,28 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 161,59 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 373,33 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, το φυσικό αέριο κατέχει την πρώτη θέση με 28,13%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 25,37% (27,32% μαζί με της Κρήτης), οι εισαγωγές με 24,66%, ο λιγνίτης με 14,19% και τα υδροηλεκτρικά με 2,9%.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΟΙΚ: «Πράσινο» φως για να ξεκινήσουν οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ

Ακριβότερο κατά 11-12% φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Τι έδειξε έρευνα

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξημένα κατά 28% τα τιμολόγια Ιανουαρίου – Οι χρεώσεις ανά πάροχο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:24