search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:20
MENU CLOSE

Παροχές και… άγιος ο Θεός – Στο Μαξίμου θέλουν αυτοδυναμία και τροφοδοτούν τη φιλοδοξία τους με επιδόματα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2261
21/12/2022
24.12.2022 06:00
maximou876-new

Δεν μπορούν να βρουν ηρεμία στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού, εκεί που νόμιζαν ότι ο Άγιος Βασίλης ήρθε νωρίτερα για τον πρωθυπουργό φέρνοντας την υπόθεση της Εύας Καϊλή στο προσκήνιο, λίγες μέρες αργότερα έσκασε το θέμα της Μαρίας Σπυράκη.

Μπορεί οι δύο υποθέσεις να μην έχουν καμία σχέση σε ό,τι αφορά την ουσία αλλά και τα χρήματα για τα οποία εμπλέκονται στα σκάνδαλα οι δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., όμως οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη είναι πολλές και έντονες.

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να επιθυμεί την όσο πιο γρήγορη διερεύνηση της υπόθεσης στην οποία εμφανίζεται να συμμετέχει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς, όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν θέλουν να υπάρχει καμία σκιά στον δρόμο για τις εκλογές. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει πειστεί ότι η Ν.Δ. είναι πλέον πολύ κοντά στην αυτοδυναμία και τίποτα δεν θα ήθελε να του χαλάσει αυτή την αίσθηση.

Η κοινωνία άλλα βλέπει

Οι πληροφορίες για τον χρόνο των εκλογών φαίνεται πλέον να συγκλίνουν. Κάπου μέσα στον Μάρτιο θα στηθεί η πρώτη κάλπη με απλή αναλογική, ώστε τον Μάιο να γίνουν οι δεύτερες εκλογές. Έτσι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει μπει στη λογική των παροχών, δεδομένου ότι όλοι οι αναλυτές επιμένουν πως και αυτές οι εκλογές θα κριθούν από την οικονομία.

Γι’ αυτό άλλωστε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το food pass, θεωρώντας ότι και με αυτό το μέτρο πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί η πορεία προς την αυτοδυναμία. Στην ομιλία του μάλιστα αναφέρθηκε μετ’ επιτάσεως στα θέματα της ανάπτυξης της οικονομίας, μιλώντας, όπως ο ίδιος είπε, με τη γλώσσα των οικονομολόγων και των τεχνοκρατών.

Μόνο που, απ’ ό,τι φαίνεται, η κοινωνία δεν καταλαβαίνει αυτή τη γλώσσα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να επιδοθεί σε δημιουργική αριθμητική προσθέτοντας τα χρήματα από το food pass με αυτά που μπορεί να κερδίσει κάποιος αξιοποιώντας το «καλάθι του νοικοκυριού» προκειμένου να πει ότι οι πολίτες θα κάνουν οικονομία 120 ευρώ τον μήνα.

Η αλήθεια είναι ότι το Σάββατο το βράδυ δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες από την εξαγγελία του πρωθυπουργού. Με την εξειδίκευση του μέτρου, όμως, έγινε αντιληπτό ότι ο μέσος όρος των νοικοκυριών θα ωφελείται περίπου 30 ευρώ τον μήνα, κάτι που μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό, δεδομένου ότι οι τιμές στα τρόφιμα καθημερινά ανεβαίνουν.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τη δίμηνη παράταση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, μέτρο το οποίο μπορεί να μην έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, αφού οι φόροι θα προσμετρηθούν στο 2022, αλλά δίνει μία χρονική ανάσα σε όσους πιέζονται οικονομικά. Εξήγγειλε ακόμα και την παράταση για τρεις ακόμα μήνες της επιδότησης με 15 λεπτά το λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης, μέτρο που δεν αναμένεται να αποδώσει τίποτα, καθώς οι αυξήσεις που θα ανακοινωθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Οι «δύσκολοι» φιλελεύθεροι

Με αυτές τις κινήσεις οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι μπορούν να πετύχουν με επιτυχία την επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη λογική της στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Κάτι που στο παρελθόν είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τελικά το πλήρωσε στις εκλογές του 2019.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ωστόσο ότι υπάρχει μια ειδική κατηγορία πολιτών, αυτοί που πίστεψαν και ψήφισαν προσωπικά τον Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές, η οποία διαφωνεί με το μείγμα πολιτικής που φαίνεται σήμερα να ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η πτέρυγα των φιλελεύθερων μεταρρυθμιστών της Ν.Δ. άλλωστε θεωρεί ότι δίνεται λάθος μήνυμα με την επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, καθώς στο παρελθόν ο νυν πρωθυπουργός ασκούσε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας για παράδειγμα ότι, αντί να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας (που είναι βασικό στοιχείο της ανάπτυξης), αρκείται στα επιδόματα.

Οι ίδιοι άνθρωποι εμφανίζονται ακόμα στις δημοσκοπήσεις να αντιδρούν έντονα με την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές το 2019 με το σύνθημα ότι «εμείς θα τα κάνουμε αλλιώς – το κράτος θα λειτουργεί με βάση τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη».

Οι νεοφιλελεύθεροι ψηφοφόροι αισθάνονται ξαφνιασμένοι και κάποιοι οργισμένοι από την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς οι περισσότεροι δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα χρησιμοποιούσε τέτοιες μεθόδους προκειμένου να ελέγχει εχθρούς και φίλους.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίζεται ιδιαίτερα «ζορισμένος», αφού δεν μπορεί να απαντήσει στις πιεστικές ερωτήσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον τέως ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κύρτσο, αλλά και τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου.

Διαβάστε επίσης:

Πλαφόν στο φυσικό αέριο, κίνδυνοι και ερωτήματα

Αφιέρωμα: «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου! – Εξοπλισμοί, ο Ζαχάρωφ και το ατμόπλοιο «Πέλοψ»!

Προτεραιότητα των νοικοκυριών η εξοικονόμηση ενέργειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:19