search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:04
MENU CLOSE

Όλυμπος: Θρίλερ με τη διάσωση του ορειβάτη – Σηκώθηκε Super Puma

26.12.2022 09:55
Χιονοστιβάδα στον Όλυμπο παρέσυρε ορειβάτες: Βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του - Media

Σε θρίλερ εξελίσσεται για δεύτερη ημέρα η επιχείρηση ανάσυρσης του ορειβάτη στον Όλυμπο που εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από φίλο του με τον οποίο έκαναν ανάβαση στο βουνό.

Σύμφωνα με το pierianews.gr πυροσβέστες της ΕΜΑΚ ξεκίνησαν από το Λιτόχωρο για να προσεγγίσουν πεζή το σημείο που βρίσκεται ο άτυχος ορειβάτης στο Λουκί Στεφανιού του Ολύμπου.

Σύμφωνα με πηγές της πυροσβεστικής, η επιχείρηση εντοπισμού του αγνοούμενου ορειβάτη είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς τα στελέχη της ΕΜΑΚ θα πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση και υπό δύσκολες συνθήκες για να τον φτάσουν.

Την Κυριακή (25/12) οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων διακόπηκαν λόγω του σκοταδιού και της περιορισμένης ορατότητας, ωστόσο οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από άνδρες της 2ης και 8ης ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λιτοχώρου, ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πώς συνέβη το ατύχημα

Οι δύο ορειβάτες ήταν το μεσημέρι των Χριστουγέννων στο σημείο Λούκι Στεφανιού, στον Μύτικα, σε 2.700 μέτρα ύψος.

Ο ένας από τους δύο συνέχισε για την κορυφή, ενώ ο δεύτερος θα έμενε να τον περιμένει σε εκείνο το σημείο για να γυρίσουν μαζί στη βάση τους. Όταν, όμως, επέστρεψε ο πρώτος από την κορυφή δεν βρήκε τον φίλο του και αφού τον έψαξε στη γύρω περιοχή και στο καταφύγιο «Αποστολίδη», έστειλε σήμα ότι αγνοείται.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ο ορειβάτης με οδηγίες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης άρχισε έρευνες προς συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο έχουν γίνει ατυχήματα.

Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ μέλη της ΕΟΔ ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λίγη ώρα αργότερα, ο άτυχος ορειβάτης εντοπίστηκε, χωρίς τις αισθήσεις του.

Καθυστέρηση στην υλοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης

Μόλις πριν δύο μήνες, η ελληνική Βουλή ψήφισε τον νέο Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, που φέρει το όνομα του Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου που άφησε την τελευταία του πνοή στα Τζουμέρκα τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω της καθυστέρησης στην παροχή βοήθειας.

Τότε, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα άλλαζε τα πάντα στις διαδικασίες παροχής βοήθειας στα βουνά, με σκοπό να μην σημειωθούν παρόμοια περιστατικά.

Το νομοσχέδιο αυτό, ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους στις αρχές Νοέμβρη. Δύο μήνες αργότερα, δεν έχει ολοκληρωθεί κάτι από τα όσα όριζε, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.

Ειδικότερα, θα έπρεπε με απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, να έχουν τεθεί σε λειτουργία έξι Βάσεις Επιφυλακής / Ετοιμότητας με τα αντίστοιχα μέσα και το προσωπικό για να υλοποιηθεί το επιχειρησιακό έργο.

Διαβάστε επίσης:

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα μέχρι την Πρωτοχρονιά

Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία: Ο οδηγός δεν μπόρεσε να δει την προειδοποιητική πινακίδα, υποστήριξε ο δικηγόρος του

Καιρός σήμερα: Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:03