search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:32
MENU CLOSE

Σοκ από έρευνα που δείχνει πόσο «πουλάει» το όνομα της ιταλικής μαφίας (Photos/Video)

27.12.2022 18:00
mafia

Η ιταλική μαφία φαίνεται πως είναι ένα πανίσχυρο brand και πουλάει. Γι αυτό σε όλο τον κόσμο παράγονται προϊόντα, ή λειτουργούν επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο mafia για να προσελκύουν πελάτες.

Έρευνα που έγινε από την μεγαλύτερη ένωση Ιταλών παραγωγών έδειξε ότι στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορούν τα πάντα- από το ουίσκι Cosa Nostra, μέχρι εστιατόρια με ονομασία που παραπέμπουν στο ιταλικό οργανωμένο έγκλημα- χαρακτηριστικά είναι το El Padrino στην Ισπανία και το Nasi Goreng Mafia στην Ινδονησία.

«Είναι σκανδαλώδες», λέει ο Αλεσάντρο Απόλιτο, μάνατζερ της ένωσης παραγωγών Coldiretti. Οι Ιταλοί αγρότες έκαναν μια εκτεταμένη έρευνα σε όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν 300 εστιατόρια εκτός Ιταλίας, χρησιμοποιούν όρους ή ονόματα της μαφίας: εκτός από το ισπανικό El Padrino, υπάρχει το Don Corleone στην Φινλανδία, το Burger Mafia στην Γερμανία, το Falafel Mafia στις ΗΠΑ και το ινδονησιακό Nasi Goreng Mafia.

Ένα από τα πιο σοκαριστικά ευρήματα της έρευνας είναι το ουίσκι Cosa Nostra Shot, που παράγεται στην Σκωτία και κυκλοφορεί σε μπουκάλια που θυμίζουν αυτόματα όπλα.

«Είναι σκανδαλώδες να σκεφτείς ότι κάποιος μπορεί να αγοράσει κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν είναι αστείο. Για μας είναι απαράδεκτο να αστειεύεσαι με τόσο σοβαρά πράγματα», δήλωσε ο Αλεσάντρο Απόλιτο.

Η ένωση των Ιταλών αγροτών θεωρεί ότι το marketing με προϊόντα που παραπέμπουν στην μαφία προκαλεί ζημιά στη διεθνή εικόνα της Ιταλίας και προσβάλλει τους αθώους Ιταλούς που έχουν σκοτωθεί ή υπέφεραν στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Coldiretti διοργάνωσε έκθεση στο Παλέρμο της Σικελίας, απ΄ όπου ξεκίνησε η δράση της  Cosa Nostra, δείχνοντας διάφορα φαγητά και ποτά απ΄ όλο τον κόσμο, που έχουν ονόματα που θυμίζουν την μαφία, όπως η σως Chilli Mafia, που παρασκευάζεται στη Βρετανία, ο καφές με την επωνυμία  Mafia Coffee και το κρασί Il Padrino.

«Η συνεχιζόμενη σύνδεση της Ιταλίας με τα στερεότυπα της μαφίας και την εγκληματικότητα προκαλεί τεράστια ζημιά στην εικόνα της χώρας», δήλωσε ο Απόλιτο, προσθέτοντας: «Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για προσβολή στα θύματα της μαφίας, καθώς εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την μαφία, ή υπέφεραν από την εγκληματική δράση της. Στο Παλέρμο ιδιαίτερα, υπάρχει έντονη αίσθηση της προσβολής από αυτή την αγορά. Υπάρχουν εκατομμύρια Σικελοί που είναι αθώοι και σέβονται τους νόμους και είναι τα θύματα αυτής της εγκληματικής δράσης».

Τα προϊόντα αυτά βρίσκουν εύκολα θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου «συχνά χρησιμοποιείται και μια ιταλική σημαία».

«Προκαλείται τεράστιο οικονομικό κόστος στην βιομηχανία τροφίμων» της χώρας, επισήμανε ο Αλεσάντρο Απόλιτο.

Τα περισσότερα εστιατόρια και μπαρ που έχουν ονομασίες που παραπέμπουν στην μαφία εντοπίστηκαν στην Ισπανία- υπάρχουν τουλάχιστον 63 τέτοια καταστήματα. Ακολουθούν η Ουκρανία, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ρωσία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Πολωνία κι οι ΗΠΑ.

Παρόλο που υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προϊόντων προστατευόμενης προέλευσης, δεν υπάρχουν κανόνες που να αποτρέπουν το λανσάρισμα στην αγορά προϊόντων που παραπέμπουν στο οργανωμένο έγκλημα.

«Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η χρησιμοποίηση του ονόματος μίας εγκληματικής οργάνωσης για την προώθηση προϊόντων», δήλωσε ο Ετόρε Πραντίνι, πρόεδρος της  Coldiretti και τάχθηκε υπέρ της επιβολής κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Γερμανίας – Γαλλίας, εμφύλιος στις ΗΠΑ, πρόεδρος ο Έλον Μασκ – Οι …προφητείες Μεντβέντεφ για το 2023

Τζο Μπάιντεν: Ούτε μία, ούτε δύο αλλά… 5 προτάσεις γάμου χρειάστηκε η Τζιλ για να πει το «ναι» (video)

Πλημμύρισε η αρχαία Πέτρα της Ιορδανίας – Απομακρύνθηκαν όλοι οι τουρίστες (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:31