search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:08
MENU CLOSE

Το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει ψηφοδέλτια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2263
04/01/2023
05.01.2023 06:00
pasok_grafeia_new

Στην τελική ευθεία για εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2023 βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ. Μετά το συνέδριο, τη στελέχωση του κόμματος, τους τομεάρχες, ήρθε η ώρα για να ανακοινωθούν και τα ψηφοδέλτια.

Το «Ποντίκι» παρουσιάζει πώς διαμορφώνεται πλέον ο κοινοβουλευτικός χάρτης του ΠΑΣΟΚ μετά τις νέες αλλαγές που έφερε στις βουλευτικές έδρες η απογραφή του 2021.

Χαμένος στην Άρτα

Η απογραφή του 2021 καθορίζει και τις έδρες ανά νομό για τη Βουλή. Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει την έδρα στην Άρτα, έδρα που κρατά ο Χρήστος Γκόγκας.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη είδαν με ανακούφιση τη διατήρηση της τρίτης έδρας στην Αρκαδία, καθώς οι πληροφορίες έδιναν και έπαιρναν για το πώς θα κινούνταν η συγκεκριμένη περιφέρεια μιας και την έδρα τη διατηρεί ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Εκτός από την Αρκαδία, στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πεπεισμένοι ότι το ΠΑΣΟΚ θα «βγάλει βουλευτή» και σε όλες τις άλλες τριεδρικές: Αργολίδα, Βοιωτία, Δράμα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Λακωνία, Λέσβο, Ξάνθη, Ροδόπη, Χαλκιδική. Στις εκλογές του 2019 το Κίνημα κατάφερε να έχει στις εξής τριεδρικές:

● Αργολίδα – Ανδρέας Πουλάς.

● Αρκαδία – Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

● Βοιωτίας – Γιώργος Μουλκιώτης.

● Δράμα – Χαρά Κεφαλίδου.

● Κιλκίς – Γιώργος Φραγγίδης.

● Ξάνθη – Μπαράν Μπουρχάν (έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις περί τουρκικής μειονότητας).

● Ροδόπη – Αχμέτ Ιλχάν (στη Ροδόπη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρεθεί και στη δεύτερη θέση αφού ήδη από το 2019 σημείωσε 21,94%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 27,17%).

● Χαλκιδική – Απόστολος Πάνας.

Οι δύο διεδρικές εκλογικές περιφέρειες στις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν έχει έδρα είναι η Λέσβος και η Λακωνία. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι μπορούν να «κλέψουν» την έδρα από το ΚΚΕ στη Λέσβο, αν και θεωρούν ότι εκεί ο Περισσός είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος, ενώ όσον αφορά τη Λακωνία γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να σημειώσουν ένα σημαντικό ποσοστό, το οποίο να ξεπερνά το 15%, μιας και το 2019 δεν κατάφεραν να πάρουν την 3η έδρα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις μεγάλες περιφέρειες

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ψηφοδέλτια αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Ιανουαρίου. Από τη μία η ηγετική ομάδα θέλει να δώσει ένα τέλος στην εσωστρέφεια και την γκρίνια που δημιουργούν πολλοί πολιτευτές λόγω της καθυστέρησης. Από την άλλη κορυφαία στελέχη δεν κατανοούν γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση στο ΠΑΣΟΚ για τα ψηφοδέλτια, μιας και, όπως τονίζουν, «κανένα άλλο κόμμα δεν έχει ανακοινώσει υποψηφίους».

Όπως είναι σε θέση το «Π» να γνωρίζει, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν κάνει τις πρώτες τους εκτιμήσεις για τις περιφέρειες στις οποίες μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βγει κερδισμένο. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές θεωρούν ότι μπορεί να πάρουν δεύτερη έδρα:

● Στον Νότιο Τομέα της Αθήνας – σήμερα έχουν μία (Τόνια Αντωνίου).

● Στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας – σήμερα έχουν μία (Ανδρέας Λοβέρδος).

● Στην Α’ Θεσσαλονίκης – σήμερα έχουν μία (Χάρης Καστανίδης).

Όσον αφορά τις διεδρικές, δεν εκφράζουν την ίδια αισιοδοξία, αλλά υπάρχουν φωνές που ελπίζουν πως σε κάποιες περιφέρειες μπορεί το κόμμα να κάνει την έκπληξη. Μία τέτοια περιφέρεια – όπως τονίζουν – είναι αυτή της Χίου, όπου το κόμμα, χωρίς να έχει τον ίδιο «εκλογικό αέρα», σημείωσε ένα ποσοστό γύρω στο 15% το 2019. Μόλις 7 μονάδες πίσω από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα μία περιφέρεια – επίσης διεδρική – ανοιχτή για το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή του Λασιθίου, την οποία συνεργάτες του Ανδρουλάκη παρουσιάζουν ως «μεγάλο στοίχημα». Όσον αφορά την υπόλοιπη Κρήτη, προσδοκούν περισσότερες έδρες καθώς, πέρα από τη δημοφιλία του προέδρου στο νησί, τα ψηφοδέλτια θα είναι άκρως ανταγωνιστικά.

Διαβάστε επίσης:

Στα μαρμαρένια αλώνια της επικοινωνίας – Πώς θα πορευτούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες

Έρχεται νέο τσουνάμι ακρίβειας

Επιταχύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοδέλτια – προεκλογική εκστρατεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:08