search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:36
MENU CLOSE

Βασίλης Τόπαλος: Στο μικροσκόπιο των αρχών οι συνθήκες που αγωνίστηκε ο 16χρονος – Τι είναι το σπάρινγκ

05.01.2023 18:45
vasilis_topalos_new

Με τις καταθέσεις που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής να φτάνουν τις 20 για την υπόθεση του θανάτου του Βασίλη Τόπαλου, πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίστηκε, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τραυματίστηκε τόσο σοβαρά.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, κλήθηκε εκ νέου για συμπληρωματική κατάθεση και ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, αυτό που προκύπτει είναι πως ο Βασίλης Τόπαλος έκανε μαζί με τους αντιπάλους του στην προπόνηση «ελεγχόμενο σπάρινγκ». Με λίγα λόγια, φαίνεται να πραγματοποιήθηκε σπάρινγκ, όχι σε συνθήκες κανονικού αγώνα, αλλά με «ελεγχόμενα» χτυπήματα, στο πλαίσιο της προπόνησης.

Νέα αποκάλυψη για τις συνθήκες τραυματισμού

Την ίδια ώρα, μία νέα αποκάλυψη για τις συνθήκες που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, έρχεται στο φως.

Σύμφωνα με το Mega, μετά τη μεταφορά του 16χρονου στο Τζάνειο νοσοκομείο, αφότου κατέρρευσε στο μπάνιο του προπονητικού κέντρου, στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου του, εντοπίστηκε από τους γιατρούς οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, «είναι ουσιαστικά μία συλλογή αίματος η οποία δημιουργείται κάτω από την σκληρά μήνιγγα, από μία μεμβράνη η οποία περιβάλει τον εγκέφαλο».

Το τραύμα αυτό προέρχεται από κάκωση υψηλής κινητικής ενέργειας λόγω αδράνειας και επιβράδυνσης, σχετιζόμενη με την πυγμαχία. Προκειμένου αυτό να προήλθε από πτώση, ο Τόπαλος θα έπρεπε να πατούσε σε ύψωμα τουλάχιστον 2 μέτρων από το έδαφος μέσα στο μπάνιο, ενδεχόμενο που είναι ανέφικτο.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της γιαγιάς του παιδιού, ο ίδιος έπαιξε σπάρινγκ, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, με συναθλητή του που ήταν βαρύτερος κατά δέκα κιλά, ψηλότερος και τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος.

Ο προπονητής του 16χρονου, Νίκος Γιδάκος, σημείωσε ότι, «έκανε με παιδιά του γκρουπ τα οποία το επίπεδό τους δεν είναι σε καμία περίπτωση αντάξιο, δηλαδή ήταν πολύ χαμηλότερο το επίπεδό τους και στην ουσία βοηθάγανε τον Βασίλη».

Μετά την τραγική κατάληξη του παιδιού, προκύπτουν ερωτήματα για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της προπόνησής του.

-Φορούσε κάσκα και υπόλοιπο προστατευτικό εξοπλισμό;

-Δέχθηκε ισχυρά χτυπήματα στο κεφάλι από συναθλητή περισσότερων κιλών;

-Πώς ένα μόνο χτύπημα στο κεφάλι από λιποθυμικό επεισόδιο στάθηκε μοιραίο για τη ζωή του;

-Υπήρξε αγώνας σπάρινγκ;

Σύμφωνα με τον κ. Γαλεντέρη, πάντως, «μπορεί να είναι από κάποια χτυπήματα στο κεφάλι, μπορεί να είναι από την πτώση και ουσιαστικά την πλήξη στο έδαφος του κρανίου, μπορεί από κάποιο έντονο ταρακούνημα της κεφαλής».

Το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου του παιδιού διαπιστώθηκε από την αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε μετά τη μεταφορά του στο Τζάνειο. Ο Τόπαλος χειρουργήθηκε μόλις πέντε λεπτά αφότου οι γιατροί κατέληξαν στη διάγνωση, ενώ το αιμάτωμα αφαιρέθηκε. Ως αιτία θανάτου του καταγράφηκε το μετατραυματικό αιμάτωμα που εμφανίστηκε λίγο αργότερα.

Τι είναι το σπάρινγκ και ποιο είναι το πρωτόκολλο

Το σπάρινγκ είναι μία πυγμαχική κόντρα μεταξύ δύο αντιπάλων σε προπόνηση, αλλά σε συνθήκες κανονικού αγώνα. Συνήθως διεξάγεται λίγο πριν από μία σημαντική διοργάνωση, ώστε να τεστάρουν οι προπονητές την κατάσταση των αθλητών τους. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία προπόνηση προσομοίωσης πριν από τον αγώνα-στόχο.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να διεξαχθεί ένας αγώνας σπάρινγκ είναι η εξής:

Το σωματείο ή ο προπονητής πρέπει να στείλει αίτημα στην ομοσπονδία για τη διεξαγωγή του, με ημερομηνία και τόπο, και η ομοσπονδία να αποφασίσει αν θα το εγκρίνει.
Εφόσον εγκριθεί το αίτημα, ακολουθεί η οργάνωση του αγώνα σπάρινγκ. Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά όλος ο εξοπλισμός που υπάρχει σε επίσημους αγώνες (γάντια, κάσκα, μασέλα), ένας γιατρός, αλλά και διαιτητής πιστοποιημένος από τη ΓΓΑ.


Υπάρχουν τρία στοιχεία, επίσης, που πρέπει να είναι απαράβατα σε αγώνες σπάρινγκ:

-Οι δύο αντίπαλοι να ανήκουν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία
-Να είναι στα ίδια κιλά ή μία κατηγορία πάνω ή κάτω (διαφορά περίπου 3 κιλών) και
-Να είναι αθλητές του ίδιου επιπέδου. Για παράδειγμα, ένας αθλητής στην κατηγορία των παίδων που έχει ξεκινήσει πυγμαχία λίγους μήνες και δεν έχει αγωνιστικές παραστάσεις, δεν μπορεί να αγωνιστεί με αθλητή της κατηγορίας του που έχει δώσει 20 αγώνες και είναι στην Εθνική ομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της έξαρσης στην Κίνα

Πατέρας Καρολάιν: «Δεν θέλουμε καμία σχέση με τους γονείς του Μπάμπη – Η μικρή Λυδία περνά όμορφα στις Φιλιππίνες» (Video)

ΕΟΔΥ: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού – Θερίζει η γρίπη με 6 νεκρούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:36