search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 01:17
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Εντυπωσιακό time lapse με την αστραπιαία εξάπλωση του… «Κράκεν» στον πλανήτη

06.01.2023 18:11
kraken-kovid-1-new

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού την ονομασία «Kraken», καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης νέων πανδημικών κυμάτων.

Η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 σημειώνει ραγδαία εξάπλωση στις ΗΠΑ ενώ έχει ήδη εξαπλωθεί σε 29 ακόμη χώρες. Το πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε η νέα αυτή υποπαραλλαγή που πέρασε και τον Ατλαντικό καταγράφεται σε ένα εντυπωσιακό time lapse, που δείχνει την τρομακτική ταχύτητα του νέου ιού.

Το στέλεχος «Kraken» εκτιμάται ότι εμφανίστηκε τέλη φθινοπώρου αρχές χειμώνα (Νοέμβριος – Δεκέμβριος) στη Νέα Υόρκη και θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από την αύξηση των λοιμώξεων στις ΗΠΑ.

Εκτιμάται πως είναι η αιτία του 41% των σημερινών κρουσμάτων COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού έχει αναφερθεί σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία και τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει επίσης ανιχνευθεί, το νέο στέλεχος αντιπροσωπεύει μόνο το 4% των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή, ωστόσο εξαπλώνεται ταχύτατα.

Μιλώντας στο euronews, η Σίνα Κρούκσανκ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας και Φλεγμονής εξήγησε πως είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η Kraken είναι πιο επικίνδυνη από άλλα στελέχη, ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν κάτι τέτοιο».

Αν και αυτό είναι σίγουρα θετικό, επισήμανε ότι ο αριθμός των νοσηλειών που σχετίζονται με το COVID-19 στις ΗΠΑ αυξάνεται, «και εκεί φαίνεται να έχουμε τα πρώτα στοιχεία για τη συγκεκριμένη παραλλαγή».

Το στέλεχος φαίνεται να έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους.

Η Δρ Μαρία Φαν Κέρκοβ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στις αρχές της εβδομάδας ότι η νέα υποπαραλλαγή αποτελεί λόγο ανησυχίας για τον οργανισμό.

«Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της ανάπτυξής του, ιδίως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ… ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο XBB.1.5 έχει αντικαταστήσει γρήγορα άλλες κυκλοφορούσες παραλλαγές», ανέφερε.

«Η ανησυχία μας είναι το πόσο μεταδοτικός είναι… και όσο περισσότερο κυκλοφορεί αυτός ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να αλλάξει», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Καπραβέλου: Να μην ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία

Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για την μετάλλαξη «Kraken» – Φόβοι για νέα πανδημικά κύματα

ΕΟΦ: Τα 162 φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη (Πίνακας)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59