search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 06:30
MENU CLOSE

Από τη Δευτέρα αρχίζει η διαδικασία για τον νέο κατώτατο μισθό – Διάλογος μέχρι 15 Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2264
12/1/2023
12.01.2023 06:00
misthos-new

Μεταξύ 751 και 780 ευρώ αναμένεται να κυμανθεί ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα ισχύσει από τις αρχές Απριλίου. Έως τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί η σχετική τροπολογία που θα ορίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023.

Έτσι μέσα στην άλλη εβδομάδα θα σταλούν οι προσκλήσεις για την έναρξη του διαλόγου για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαρτίου 2023.

Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται προκειμένου να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τις προσεχείς ημέρες θα εκκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, με πρώτο βήμα την πρόσκληση που θα απευθύνει η τριμελής επιτροπή στους φορείς διαβούλευσης αλλά και τη νομοθετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας για το νέο χρονοδιάγραμμα.

Όπως προβλέπεται, επιστημονικά ινστιτούτα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα κληθούν να υποβάλουν τις εκθέσεις τους στο ΚΕΠΕ. Αμέσως μετά και σίγουρα το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας το σχετικό πόρισμα, με βάση το οποίο θα γίνει η τελική εισήγηση και θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα κάνει τις τελικές ανακοινώσεις, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί πριν από το τέλος Μαρτίου, ώστε τα λογιστήρια να έχουν έναν ικανό χρόνο για να προχωρήσουν στις αναπροσαρμογές μισθών εκεί που απαιτείται.

Τρία σενάρια για τα ποσά

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο νέος κατώτατος μισθός θα επηρεάσει τις αποδοχές 650.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από την 1η Απριλίου.

Το πρώτο σενάριο θέλει τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 751 ευρώ, κάτι που ίσχυε και πριν από τα μνημόνια. Αν αυτό συμβεί τότε θα πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 5,3%. Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι στα 713 ευρώ και θα αυξηθεί κατά 38 ευρώ τον μήνα.

Το δεύτερο σενάριο θέλει η αύξηση να είναι στο 8% και τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 770 ευρώ, αυξημένο κατά 57 ευρώ.

Το τρίτο σενάριο θέλει την αύξηση να είναι στα 67 ευρώ τον μήνα και τον τελικό κατώτατο μισθό να φτάνει τα 780 ευρώ, ποσοστιαία άνοδο 9,4%, όσο περίπου αναμένεται να κλείσει και ο μέσος πληθωρισμός το 2022.

Να σημειωθεί ότι μαζί με τον κατώτατο θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, μεταξύ των οποίων βέβαια και το επίδομα ανεργίας.

Την ίδια στιγμή ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει αντίβαρα απέναντι σε μία νέα πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού. Ένα από αυτά είναι η επιπλέον ασφαλιστική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, κάτι που θα τις βοηθούσε προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν εκπρόσωποι των εργοδοτών.

Παράλληλα ζητούν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και το «πάγωμα» της επικείμενης αύξησης κατά περίπου 9% στις εισφορές 1,2 εκατομμυρίων ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Νέο παράθυρο για μη πληρωμή της επιστρεπτέας

Δεύτερη ευκαιρία για τις περισσότερες από τις περίπου 18.000 επιχειρήσεις οι οποίες κλήθηκαν να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρα τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο «myBusinessSupport» και όσες με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων διαπιστώθηκαν ότι τήρησαν τη ρήτρα απασχόλησης θα απαλλαγούν από την έντοκη και εφάπαξ επιστροφή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας.

Νέα ειδοποιητήρια θα σταλούν σε όσες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν, με την πληρωμή της πρώτης δόσης μέχρι 31.01.2023.

Όσες επιχειρήσεις δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στην επιστροφή όλου του ποσού εφάπαξ και εντόκως έως 31.01.2023.

Όπως τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Σπανάκης ένα αρκετά μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων έχει συμμορφωθεί, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα υπάρξουν προβλήματα και θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό.

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα: «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου! – Ακόμα περισσότερες νίκες το 1913!

Δημογραφικό: Από 700 έως 900 παιδιά λιγότερα ανά 1.000 γυναίκες το 2016-2025 συγκριτικά με 60 χρόνια πριν

Δύσκολο 2023 για την Ταϊβάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:24