search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:53
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατική πανστρατιά για φρένο στη θεσμική κατρακύλα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2264
12/01/2023
12.01.2023 06:00
syriza_new

Την εγρήγορση του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα θεσμών και Κράτους Δικαίου με επίκεντρο την υπόθεση των υποκλοπών, ενέτεινε η γνωμοδότηση Ντογιάκου για τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, η οποία ξεσήκωσε γενικευμένη κατακραυγή από την αντιπολίτευση και τον νομικό κόσμο.

Χθες, σε πρωινό καφέ με τους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησαν την κατάσταση και τα δεδομένα και τελικώς αποφασίστηκε να τηρηθεί στάση αναμονής μετά την ηχηρή παρέμβαση της Τρίτης που είχε και τον χαρακτήρα θεσμικής στήριξης από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να προχωρήσει το έργο της. Το μήνυμα που δόθηκε είναι «κάτω τα χέρια απ’ την ΑΔΑΕ» τονίζει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Η εικόνα που έχουν στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει κανονικά αυτό που ξεκίνησε, δηλαδή τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών για συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν καταγραφεί από την δημοσιογραφική έρευνα ως θύματα υποκλοπών από την ΕΥΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο ίδιος θύμισε προχθές, έχει από τις 7.12.2022 καταθέσει «αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο», δηλαδή για πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές, αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ στην απάντησή του προς τον Ισίδωρο Ντογιάκο και σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο Εισαγγελέας επισήμανε πως ο τελευταίος δεν δύναται «να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, απευθύνοντας σε αυτήν κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο». Και πως εν τέλει η «επίμαχη γνωμοδότηση»  νομικά «δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων)».

Περιμένουν αποτελέσματα

Από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι πέρα από την στήριξη της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει και τη στήριξη του νομικού κόσμου. Κάνουν δε την παρατήρηση πώς αντίθετα με την στήριξη προς τον κ. Ράμμο, «κανείς δεν βγήκε να στηρίξει τον Ισίδωρο Ντογιάκο και να πει πως έχει δίκιο».

Με βάση τα παραπάνω, για την ώρα η Κουμουνδούρου τηρεί στάση αναμονής όπως είπαμε, εκτιμώντας ότι ο έλεγχος που θα διενεργήσει η ΑΔΑΕ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, θα αποδώσει καρπούς, οπότε τότε, αναλόγως, θα υπάρξει νέα παρέμβαση. Τι θα γίνει ρωτούν αν επιβεβαιωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο η άρση του απορρήτου των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων; Δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθησή τους; Εκτιμούν γενικότερα ότι αν επιβεβαιωθούν και με ευρήματα από την ΑΔΑΕ οι υπόνοιες για παρακολούθηση συγκεκριμένων προσώπων μπορεί αυτό «να παράξει πολύ γρήγορα πολιτικά αποτελέσματα».

Χέρι – χέρι

Στις δημόσιες δηλώσεις τους Τσίπρας και κορυφαίοι κινούνται προσεκτικά ως προς τη σύνδεση του Ντογιάκου με τον πρωθυπουργό. Αφήνουν κάποιους φανερούς ή λιγότερο φανερούς υπαινιγμούς που επιτρέπουν να εκληφθεί πως θεωρούν πως πίσω από την ενέργεια του Εισαγγελέα του ΑΠ βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, το βασικό θεωρούν πως είναι, πως ανεξαρτήτως αν υπάρχει συνεννόηση ή όχι μεταξύ των δύο ανδρών, εκ των πραγμάτων η γνωμοδότηση Ντογιάκου «εξυπηρετεί» την προσπάθεια συγκάλυψης των υποκλοπών από το Μαξίμου, (όπως άλλωστε και το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει ασχοληθεί με την έρευνα για τις υποκλοπές, αλλά με όσους κάνουν διαρροές για τις υποκλοπές, ή όσους ερευνούν τις υποκλοπές όπως η ΑΔΑΕ). Ενδεικτικά η Γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίληανέφερε χθες«ο κ. Ντογιάκος υποβιβάζει την ελληνική δικαιοσύνη σε μέρος του πολιτικού προβλήματος Μητσοτάκη». «Με την προκλητικά αντισυνταγματική παρέμβασή του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος, επιβεβαιώνει ότι στην υπόθεση των υποκλοπών η Δικαιοσύνη είναι μέρος του σκανδάλου» τόνισε ο Νίκος Φίλης, ταυτίζοντάς τον ουσιαστικά με την κυβέρνηση. «Τα συνταγματικά πραξικοπήματα, από όπου και να προέρχονται, δεν μπορούν να καταργήσουν ούτε τις θεσμικές εγγυήσεις, ούτε τα θεμελιώδη δικαιώματα» σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωση της Τρίτης απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα και «όσους απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες» προειδοποιώντας πως «ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει».

Μέτωπο και αιχμές για ΚΙΝΑΛ

Από εκεί και πέρα η Κουμουνδούρου νιώθει δικαιωμένη για το ότι από την αρχή της υπόθεσης αυτής έχει επισημάνει τον θεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης, έχει σηκώσει στην κορυφή την υπόθεση των υποκλοπών και τα ζητήματα Θεσμών, Κράτους Δικαίου και Δημοκρατίας και έχει υιοθετήσει το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» που συνδέει τους θεσμούς με την οικονομία και την καθημερινότητα.

Ωστόσο, θεωρεί πως η προσπάθεια να μπει φρένο στη θεσμική κατρακύλα και το «παρακράτος Μητσοτάκη» δεν είναι υπόθεση μόνο μιας πολιτικής δύναμης, αλλά όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου καλλιεργεί την ιδέα του πλατιού αντιπολιτευτικού μετώπου για τα θέματα αυτά, ή αλλιώς την λογική της δημοκρατικής πανστρατιάς, ανεξαρτήτως της συζήτησης για τη μετεκλογική συνεργασία με στόχο τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής.

«Δεν είναι ώρα για χαζούς διμέτωπους» σημειώνει με νόημα υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας ευθέως στο ΠΑΣΟΚ και στην ανακοίνωση για την γνωμοδότηση Ντογιάκου όπου τοποθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ ίσα και όμοια με τη ΝΔ, για την ακρίβεια τον αναδεικνύει σε υπόδειγμα αντιθεσμικής συμπεριφοράς το οποίο «μιμείται» η ΝΔ. «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε» κατέληγε ο σχολιασμός της γνωμοδότησης προξενώντας αντιδράσεις από τους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν σχολιάστηκε κεντρικά. Ακολούθησε η χθεσινή παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος επιτίθεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση για την προσπάθεια της συγκάλυψης, δεν αναφέρει καν τον Ι. Ντογιάκο και αποφεύγει την οποιαδήποτε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που η Κουμουνδούρου ανέγνωσε ως «μάζεμα» μετά το «κράξιμο».

Θεσμοί – καθημερινότητα

Κατά τα λοιπά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει κανονικά την εκστρατεία του με όλα τα θέματα της ατζέντας και με μια έμφαση στην προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία που έχουν τα θεσμικά στην καθημερινότητα του πολίτη και δεν αποτελούν θέματα «πολυτελείας».

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές από την Κουμουνδούρου ένα επιχείρημα που διατυπώνουν είναι πως όταν βλέπει κανείς βουλευτές που στην υπόθεση των υποκλοπών δεν βγαίνουν καν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους παρά το ότι είναι θύματα παρακολούθησης πως περιμένει να συγκρουστούν με συμφέροντα υπέρ του πολίτη.

Ή στην περίπτωση των απευθείας αναθέσεων επισημαίνουν διαρκώς το κονστράστ ανάμεσα σε εκείνους που επιδίδονται σε πλιάτσικο κατά του δημοσίου, και δη με τις πλάτες ή και την ενθάρρυνση της κυβέρνησης, όταν ο πολίτης δεν ξέρει πώς θα καλύψει τις βασικές υποχρεώσεις του μήνα, με δεδομένα τα χαμηλά εισοδήματα που ροκανίζει ο πληθωρισμός, την ακρίβεια και τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος.

Επίκαιρη για τα φάρμακα

Η εβδομάδα ξεκίνησε με το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, με τον Τσίπρα να καταθέτει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών.

Στην ερώτησή του αφού θίγει, πέρα απ τις ελλείψεις των φαρμάκων, ζητήματα που αποκαλύπτουν την αποδιοργάνωση και δυσλειτουργία του ΕΣΥ οδηγώντας τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα, καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν αυτή τη φορά θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την «υγειονομική ανασφάλεια» στην χώρα. Ρωτά επίσης αν θα καταθέσει «έστω και τώρα» σχέδιο αντιμετώπισης των δραματικών ελλείψεων σε φάρμακα ή «θα επιμείνει στην δήθεν αυτορρύθμιση της αγοράς, στην εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας με τις παράλληλες εξαγωγές και στη μετακύληση του κόστους στους πολίτες με την αύξηση στις τιμές του φαρμάκου»;

Ένας, δύο πολλοί Πάτσηδες

Η εβδομάδα όμως ξεκίνησε και με μία ακόμη υπόθεση απευθείας αναθέσεων από το Δημόσιο σε εταιρείες στελεχών της ΝΔ. Ο λόγος για τον Συντονιστή της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Ανδρέα Κουτούπη και τον συνεργάτη του Ανδρέα Ροδάκο που σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα (newsbomb.gr) εμφανίζονται να έχουν εξασφαλίσει σε λιγότερο από 40 μήνες μέσω διαφόρων εταιρειών συμφερόντων τους, σχεδόν 420 συμβάσεις αξίας 5,5 εκατ. ευρώ περίπου από το Δημόσιο μέσα από εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Μητσοτάκης να διαγράψει τον Α. Κουτούπη και να επιστραφούν στο δημόσιο τα 5,5 εκ. ευρώ.

Πέραν αυτών όμως η νέα αυτή υπόθεση ενίσχυσε περαιτέρω και την προσπάθεια αποδόμησης της κυβέρνησης και παρουσίασης της κυβερνητικής παράταξης ως «εκκολαπτήρια διαφθοράς και σκανδάλων» (Σκουρλέτης).

Ο χαρακτηρισμός «κόμμα των Πάτσηδων» πλέον αποκτά ευρεία βάση, καθώς τα «κρούσματα» πληθαίνουν: «μετά τους Πάτση, Μαραβέγια και Χειμάρα, βλέπει το φως της δημοσιότητας ακόμη μία σκανδαλώδης υπόθεση που αποδεικνύει την έκταση του “γαλάζιου” πλιάτσικου στο δημόσιο χρήμα» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα. «Τη στιγμή που οι πολίτες μετράνε και το ευρώ για να βγάλουν το μισό μήνα, οι φίλοι του κ. Μητσοτάκη πλουτίζουν με εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη συντελείται ένα όργιο διασπάθισης δημόσιου χρήματος από “γαλάζιους” ημετέρους, ενώ σχολιάζεται και η σχέση των θιασωτών του φιλελευθερισμού με το κράτος: «Αυτοί που ανήλθαν στην εξουσία με σημαία τον φιλελευθερισμό και το λιγότερο κράτος, έχουν ρημάξει το δημόσιο χρήμα».

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα: «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου! – Ακόμα περισσότερες νίκες το 1913!

Δημογραφικό: Από 700 έως 900 παιδιά λιγότερα ανά 1.000 γυναίκες το 2016-2025 συγκριτικά με 60 χρόνια πριν

Δύσκολο 2023 για την Ταϊβάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:50