search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:54
MENU CLOSE

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Από το «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά» των νοσταλγών, στις… ιαχές «Παύλο, Παύλο» (Photos/Videos)

16.01.2023 15:38
kideia teos 654- new

Γεγονός πια η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που έφυγε από τη  ζωή την προηγούμενη εβδομάδα και κηδεύτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ως ιδιώτης, μετά και τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

Όταν τελείωσε η κηδεία και το φέρετρο βγήκε από τη Μητρόπολη, το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» ενώ έψαλαν και τον εθνικό ύμνο. Η οικογένειά του στάθηκε στα σκαλιά της Μητρόπολης και παρακολουθούσε το πλήθος να φωνάζει συνθήματα υπέρ του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ η σύζυγός του Άννα Μαρία και ο γιος του Παύλος ευχαρίστησαν το πλήθος με μια κίνηση του χεριού τους.

Τα εγγόνια του κρατούσαν τα παράσημά του, ενώ ο σύζυγος της Αλεξίας κρατούσε το χρυσό ολυμπιακό του μετάλλιο. Η Αλεξία κράτησε το σπαθί του.

«Ψωμί, ελιά και Κώτσο Βασιλιά» ήταν το σύνθημα των νοσταλγών του έκπτωτου μετά την έξοδο της σορού του από τη Μητρόπολη πριν πάρει το δρόμο για το Τατόι, ενώ κυριάρχησαν και οι ιαχές «Παύλος, Παύλος» προς τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά. Μερίδα του πλήθους άρχισε να φωνάζει συνθηματικά και το όνομα της Άννας Μαρίας.

Παρόμοια συνθήματα ακούστηκαν και στην ταφή του τέως βασιλιά στο Τατόι. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν «αθάνατος» για τον τελευταίο μονάρχη της Ελλάδας. Επίσης, φώναξαν πολλές φορές το όνομα του γιου του εκλιπόντος βασιλιά, του Παύλου.

Νωρίτερα, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας κατακλύστηκε από νοσταλγούς της βασιλείας και λάτρεις του Γλύξμπουργκ να περιμένουν στην ουρά για να προσκυνήσουν τη σορό του.

ι υπερ

Παραποιημένες ελληνικές σημαίες με το στέμμα και ιαχές «Ζήτω ο βασιλεύς» και «αθάνατος» ακούστηκαν στην ουρά για το λαϊκό προσκύνημα του Γλύξμπουργκ.

Και νωρίτερα, κατά τον επικήδειο που εκφώνησε ο πρωτότοκος Παύλος ξαναγράφει την Ιστορία απροκάλυπτα: «Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος για να αναζητήσεις τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Οι προσπάθειές σου απέτυχαν. Όμως δεν ήθελες, μένοντας στην Ελλάδα, να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού».

Και ο Παύλος υποσχέθηκε, εν κατακλείδι, ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου θα διαφυλάξουν την κληρονομιά του και «θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα». Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα, ενώ  αμέσως μετά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Εν τω μεταξύ, η εξόδιος ακολουθία, «τελέστηκε κατά το βυζαντινό τυπικό» ενώ κάθε φορά που αναφέρονταν στον εκλιπόντα, τον αποκαλούσαν «Αξιομακάριστε δούλε του Θεού ημών σε αποχαιρετούμε» συνεχίζοντας με το «Βασιλέως ημών γενόμενος», που εννοώντας ότι εκπορεύεται από βασιλιά και ότι είναι βασιλικής γενιάς.

Εκτός από την παρουσία των 12 συνοδικών μητροπολιτών στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ενδεικτική της επισημότητας που θέλησε να προσδώσει η Ιεραρχία στην κηδεία, είναι και τα άμφια που επέλεξαν να φορέσουν.

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Στο Τατόι η σορός του για την ταφή – Live εικόνα (videos)

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Καθ’ οδόν για το Τατόι η σορός του τέως – Όσα έγιναν στη Μητρόπολη (photos/videos)

Η βασιλική αποστολή του Λουξεμβούργου βρήκε τη «Μεγάλη Βρεταννία»… ακριβή και άλλαξε ξενοδοχείο! (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:54