search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 06:27
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η δραματική ιστορία ενός πρώην μισθοφόρου της Wagner (Video)

17.01.2023 19:39
oukrania- wagner09- new
Photo: Twitter

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ ήταν διμοιρίτης στην μισθοφορική οργάνωση Wagner, που έχει πάρει το πάνω χέρι στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας, δίνοντας στο Κρεμλίνο κάποιες επιτυχίες που τόσο τις είχε ανάγκη.

Ωστόσο, διέφυγε στην Νορβηγία και ζήτησε άσυλο, εκφράζοντας φόβους για την ζωή του. Τα όσα λέει ο Μεντβέντεφ για την δομή και την δράση της οργάνωσης δικαιολογούν τις φήμες που συνοδεύουν την Wagner.

Ο 26χρονος Μεντβέντεφ λέει στον Guardian ότι στην Ουκρανία έγινε μάρτυρας εκτελέσεων μισθοφόρων της οργάνωσης μετά από συνοπτικές διαδικασίες, με τη δικαιολογία ότι παράκουσαν τις εντολές των αρχηγών τους.

Υπό καθεστώς φόβου ο Αντρέι Μεντβέντεφ κατάφερε να ξεφύγει από την οργάνωση, πέρασε με τα πόδια τα σύνορα και έφτασε στη Νορβηγία, μέσω της κοιλάδας Πασβικντάλεν, όπου συνελήφθη από νορβηγούς συνοριοφύλακες.

«Ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία», ανακοίνωσε ο Τάρεϊ Σίρμα- Τέλεφσεν, επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στη βόρεια Νορβηγία, που συνέλαβε τον 26χρονο. Ο Μεντβέντεφ είναι ο πρώτος μισθοφόρος της Wagner που έφυγε από την Ουκρανία και κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Πριν από τη διαφυγή του ο Guardian είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Μεντβέντεφ, περιγράφοντας λεπτομέρειες από τη δράση της Wagner στην ανατολική Ουκρανία.

 «Πολέμησα στο Μπαχμούτ, διευθύνοντας την πρώτη διμοιρία του τέταρτου λόχου του 7ου αποσπάσματος εφόδου», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι αφότου εγκατέλειψε την μισθοφορική ομάδα, τον Ιούλιο, κρυβόταν στην Ρωσία. Η διμοιρία του αποτελείτο κυρίως από πρώην κρατούμενους που τους έριξαν στη μάχη «σαν τροφή για τα κανόνια», όπως είπε. Για να ενισχύσει τις τάξεις της η μισθοφορική οργάνωση στρατολόγησε 40 χιλιάδες άτομα που είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση στην Ρωσία, σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

«Οι φυλακισμένοι χρησιμοποιούνται σαν τροφή για τα κανόνια, σαν κρέας. Μου έδωσαν μια ομάδα φυλακισμένων. Από την ομάδα μου επιβίωσαν μόνον οι τρεις από τους 30. Μου έφεραν κι άλλους φυλακισμένους, από τους οποίους επίσης σκοτώθηκαν αρκετοί», είπε ο Μεντβέντεφ.

Όποιοι δεν υπάκουαν στις εντολές των διοικητών τους περνούσαν από εικονικές δίκες και ο Μεντβέντεφ είπε πως ο ίδιος ξέρει τουλάχιστον δέκα άτομα που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. «Οι διοικητές τους πήγαιναν σε ένα ανοιχτό χώρο και εκεί τους πυροβολούσαν μπροστά σε όλους», είπε.

Οι εκτελέσεις, αλλά και η κακομεταχείριση αιχμαλώτων ήταν οι εικόνες που έκαναν τον Μεντβέντεφ να αποφασίσει να διαφύγει από το μέτωπο, σε καθεστώς σοκ.

Ο Μεντβέντεφ διέφυγε τον Ιούλιο, όταν η οργάνωση μονομερώς αποφάσισε την ανανέωση του συμβολαίου του χωρίς την συναίνεσή του.

«Φοβάμαι για την ζωή μου», είπε ο Μεντβέντεφ καθώς μίλησε με τον Guardian, καθώς κρυβόταν στην Ρωσία. Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Gulagu.net, που ήταν σε επαφή με τον Μεντβέντεφ αφότου άρχισε το ριψοκίνδυνο ταξίδι για την Νορβηγία, επιβεβαίωσε τα όσα υποστηρίζει ο πρώην μισθοφόρος της Wagner. «Όταν ήμουν στους πάγους, στα σύνορα, άκουγα σκυλιά να γαβγίζουν, γύρισα και είδα ανθρώπους με φακούς σε απόσταση 150 μέτρων από μένα. Άκουσα δύο πυροβολισμούς, οι σφαίρες έπεσαν κοντά», λέει ο Μεντβέντεφ, περιγράφοντας τα τελευταία μέτρα πριν διασχίσει τα σύνορα.

Ο Μεντβέντεφ βρίσκεται σήμερα στη Νορβηγία , όπου κατηγορείται για παράνομη είσοδο στην χώρα, αλλά δεν βρίσκεται πλέον υπό κράτηση και περιμένει να εξεταστεί η αίτησή του για άσυλο.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ (Photos/Videos)

Qatargate: Συμφωνία για πλήρη συνεργασία με τις βελγικές αρχές υπέγραψε ο Παντσέρι

Catographer: Πάνω από 10.000 φωτογραφίες γατών από τον αυτοαποκαλούμενο «γατογράφο» Nils Jacobi

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36