search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:42
MENU CLOSE

BBC: Δημόσια «συγγνώμη» για ανυπόστατο ισχυρισμό σε ιατρικό θέμα – Προκλήθηκε σύγχυση με εμβόλια Covid

19.01.2023 11:13
bbc_new

Σε δημόσια απολογία υποχρεώθηκε χθες το αμιγώς ενημερωτικό κανάλι του BBC, το BBC News, έπειτα από έντονες αντιδράσεις μελών της αγγλικής επιστημονικής κοινότητας, διότι όπως τονίστηκε από το ειδησεογραφικό δίκτυο, πιάστηκε απροετοίμαστο στη διάρκεια παρουσίασης ιατρικού θέματος και δεν το χειρίστηκε όπως θα έπρεπε.

Το  περασμένη Παρασκευή ο μηχανισμός του BBC News αιφνιδιάστηκε στο πλαίσιο συζήτησης για τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Υγεία και την Φροντίδα του υπουργείου Υγείας της Αγγλίας, NICE (National Institute for Health and Care Excellence), σύμφωνα με τις οποίες θα  πρέπει να χορηγούνται στατίνες σε περισσότερους ασθενείς που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 Μεταξύ των καλεσμένων ο γιατρός καρδιολόγος Ασιμ Μαλότρα, ο οποίος  τρία λεπτά από τη στιγμή που βγήκε στον αέρα ζήτησε την αναστολή των εμβολιασμών με εμβόλια mRNA κατά του Covid-19!

Ο δρ. Μαλότρα ισχυρίστηκε ότι τα εμβόλια Covid που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA, δηλαδή τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από αύξηση θανάτων από στεφανιαία νόσο.

Η παρουσιάστρια, Λουκουέσα Μπουράκ φάνηκε να αιφνιδιάζεται και αμήχανα ρώτησε τον συνομιλητή της που ήταν σε ζωντανή σύνδεση: «Δηλαδή αυτό που λέτε όσον αφορά τη σύνδεση του mRNA με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι ότι αυτό έχει αποδειχθεί ιατρικά, επιστημονικά;».

Αμέσως προκλήθηκε σάλος και θύελλα αντιδράσεων. Ειδικοί επέκριναν όσα ισχυρίστηκε ο δρ. Μαλότρα κατηγορώντας τον ότι προωθεί ακραίες απόψεις, οι οποίες είναι λανθασμένες και επικίνδυνες και θα μπορούσαν να παραπλανήσουν το κοινό.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν τον γιατρό σαν «πειρατή» της συνέντευξης για να εκθέσει τις απόψεις του, προκαλώντας στο προσωπικό του BBC «αμηχανία και ανησυχία» καθώς τον είχαν προσκαλέσει να μιλήσει.

Ο καρδιολόγος φαίνεται να εργαλειοποίησε τη δήλωση του καθηγητή Πίτερ Όπενσο, από το Imperial College του Λονδίνου, νωρίτερα στην διάρκεια της εκπομπής. Ο καθηγητής σε συνέντευξη στo BBC News είχε εξηγήσει ότι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο Covid είναι πολύ μικρές και πως ο κίνδυνος των επιπλοκών μετά την νόσηση είναι «πιθανώς τουλάχιστο εκατονταπλάσιος».

Ο καθηγητής ιατρικής Όπεσο έπειτα από το περιστατικό έκανε tweet περιγράφοντας τί προηγήθηκε κάνοντας και δεικτικό σχόλιο: «Αυτό που είπα νωρίτερα στο ειδησεογραφικό κανάλι του BBC ήταν  ότι οι παρενέργειες των εμβολίων είναι πολύ, πολύ σπάνιες σε σύγκριση με τους κινδύνους που μπορούν να προληφθούν από το Covid-19. Το προσωπικό φάνηκε να ανησυχεί και να ντρέπεται που τού έδωσαν βήμα».

Ο Μαλοτρα επικαλέστηκε στοιχεία του Βρετανικού Καρδιολογικού Ινστιτούτου (BHF) σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν περισσότεροι από 30.000 επιπλέον θάνατοι που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το Covid.

Το BHF δήλωσε ότι, ενώ οι λοιμώξεις από το Covid πιθανώς συνέβαλαν σημαντικά κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, οι καθυστερήσεις των ασθενοφόρων, η μη προσβάσιμη περίθαλψη και οι μακρές λίστες αναμονής είναι τώρα οι βασικοί παράγοντες.

Ο δρ. Στίβεν Γκρίφιν, ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Λιντζ δήλωσε κατάπληκτος «με το γεγονός ότι το BBC επέτρεψε σε κάποιον με γνωστές ακραίες περιθωριακές απόψεις σχετικά με τα εμβόλια mRNA και τον βαθμό στον οποίο συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, να καπηλευτεί μια συνέντευξη για ένα ζήτημα που σχετίζεται ελάχιστα με το θέμα για να εκφράσει αυτές τις απόψεις. Με ένα έστω  επιφανειακό έλεγχο του ιστορικού του, θα μπορούσε να μην τον είχε καλέσει να μιλήσει».

Έκαναν χαρές οι αντιεμβολιαστές

Στο μεταξύ οι αντιεμβολιστές θριαμβολογούσαν. «Αν το BBC είναι πρόθυμο να αναγνωρίσει τους κινδύνους των εμβολίων mRNA, όλα τέλειωσαν», τουίταρε υποστηρικτής των απόψεων Μαλότρα.

Ένας άλλος έγραψε: «Δεν μπορώ να  πιστέψω ότι τα κυρίαρχα/συστημικά ΜΜΕ παραδέχονται επιτέλους τη ζημιά που προκαλείται από το εμβόλιο», ενώ ένας άλλος, αντίθετος με τους ισχυρισμούς του καρδιολόγου σχολίασε στο twitter: «Κακή, πολύ κακή επιλογή του BBC που τον κάλεσε να μιλήσει».

Εξηγήσεις από το BBC έστω και με καθυστέρηση

Με χρονική διαφορά πέντε ημερών ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός και για να προλάβει τα χειρότερα τοποθετήθηκε ανοιχτά ζητώντας συγγνώμη.

Εκπρόσωπος του BBC, με αφορμή την αναστάτωση, δήλωσε ότι «ο δρ. Ασιμ Μαλότρα προσκλήθηκε στο BBC News για να μιλήσει με αφορμή τις πρόσφατες συστάσεις του NICE για τις στατίνες. Στη διάρκεια της συζήτησης έκανε άσχετους με το θέμα ισχυρισμούς. Στη συνέχεια ζητήσαμε από τον καθηγητή Πίτερ Οπενσο, ο οποίος εκπροσωπεί τη συντριπτική επιστημονική συναίνεση σχετικά με το εμβόλιο, να δώσει συνέντευξη στον “αέρα” για το θέμα αυτό και εκείνος αμφισβήτησε και διέψευσε τους ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί».

Το BBC ζήτησε συγγνώμη δημοσίως για την αναταραχή που προκάλεσε: «Απολογούμαστε επειδή δεν ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι εκείνη τη στιγμή για να αντικρούσουμε τους ισχυρισμούς του δρ. Μαλότρα στην ζωντανή σύνδεση μας».

Διαβάστε επίσης:

«Φως στο Τούνελ»: Πότε επιστρέφει η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη (video)

ΕΡΤ: Συνταξιούχος ηχολήπτης της Μητρόπολης στη θέση σκηνοθέτη

Ο «Σασμός» παρέμεινε στο ρετιρέ της τηλεθέασης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:41