search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:45
MENU CLOSE

Διαφήμιση: Έτος νέων προκλήσεων για τα ψηφιακά μίντια και την οπτικοακουστική αγορά – Σκεπτικισμός στα ελληνικά ΜΜΕ

19.01.2023 13:52
media_new
pixabay.com

Αποκλιμάκωση της διαφημιστικής επένδυσης σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουν αναλυτές της μιντιακής αγοράς καθώς η ανάπτυξη των ψηφιακών επενδύσεων επιβραδύνεται και οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις του του κλάδου αυξάνονται.

Οι βασικές τάσεις της αγοράς σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού εργαλείου Marketer’s Toolkit 2023 της Warc συνοψίζονται στις ακόλουθες εκτιμήσεις. Κατ’ αρχάς η αισιοδοξία που προέκυψε από τη λήξη της πανδημίας στις αρχές του 2022 ξεθώριασε γρήγορα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε δραστικά τις τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής παγκοσμίως. 

Κατά συνέπεια τα διαφημιστικά μπάτζετ για φέτος ψαλιδίζονται σε σχέση με το 2022. Το ένα τρίτο των ανθρώπων (36%) του μάρκετινγκ που πήραν μέρος στην έρευνα της Warc είπε ότι εξετάζει να μειώσει τους προϋπολογισμούς.

Η παγκόσμια διαφημιστική επένδυση για το 2023 εκτιμάται πως θα είναι μειωμένη κατά 90 δισ. δολάρια συγκριτικά με πέρσι όταν είχαν δαπανηθεί 880,9 δισ. δολάρια. Τα Μέσα λιανεμπορίου, για παράδειγμα οι ψηφιακοί κολοσσοί Amazon, Meta, Google, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  ευνοούνται περισσότερο από τους διαφημιζόμενους και είναι το τέταρτο σε μέγεθος Μέσο σε απορρόφηση διαφημιστικής δαπάνης, το οποίο προβλέπεται να απορροφήσει 121,9 δισ. δολάρια το 2023. Το TikTok βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των Μέσων για διαφημιστική επένδυση με ψήφο προτίμησης σε ποσοστό 76% των ανθρώπων του μάρκετινγκ και της Αγοράς.

Σε σημαντικό ποσοστό (34%) αναγνωρίζεται επίσης ο κατακερματισμός των ΜΜΕ και βεβαίως του κοινού ως μια από τις μεγαλύτερες αιτίες ανησυχίας της Αγοράς για τους επενδυτικούς προωθητικούς εμπορικούς σχεδιασμούς για το 2023.

Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον εστιάζεται -παραδοσιακά- στην γραμμική τηλεόραση. Οι πρώτες εκφράσεις επιφυλακτικότητας καταγράφηκαν ήδη με την έναρξη της σεζόν.

Έκρηξη της οπτικοακουστικής παραγωγής -εφάμιλλης του 2008- με περίπου 40 παραγωγές ελληνικής μυθοπλασίας αρκετές υψηλού κόστους, αρκετά και ακριβά ψυχαγωγικά πρόγραμμα αλλά και μια διαφημιστική πίτα με όχι απεριόριστα όρια διεύρυνσης.

Κατακερματισμός κοινού και ενεργειακή κρίση προκάλεσαν τους πρώτους «πονοκέφαλους». Φέτος ενδεικτικά στην πρωινή ζώνη υπάρχουν καμιά δεκαριά εκπομπές με σχεδόν ταυτόχρονη μετάδοση και με την πλειονότητα του, επαγγελματικά δραστήριου, πληθυσμού τηλεθεατών στους χώρους εργασίας του. Όπερ σημαίνει ότι ο αριθμός εκείνων που είναι μπροστά στις τηλεοράσεις τους εκείνο το διάστημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 500.000 τηλεθεατές. Αλλά και στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα.

«Σασμός» και «Η Γη της Ελιάς» συχνά συγκεντρώνουν τους μισούς (ή και περισσότερους) από του τηλεθεατές οι οποίοι είναι μπροστά στους δέκτες τους.  Υπολογίστε ότι κατά μέσο όρο ένα ποσοστό έως 20% δεν προτιμά τα παραδοσιακά μέσα για την οικειακή ψυχαγωγία του. Οπότε απομένει– αισίως- μερίδιο περι το 30% για όλα τα υπόλοιπα προγράμματα του prime time.

Προβλέψεις για τα διαφημιστικά έσοδα είναι κάπως δύσκολο να γίνουν με ασφάλεια και ήδη έχει αρχίσει να απλώνεται έναν ψίθυρος για εγκράτεια και ελεγχόμενη επενδυτικότητα στο περιεχόμενο για του χρόνου, δηλαδή τη σεζόν 2023-2024, καθώς οι ζυμώσεις για την επόμενο τηλεοπτική χρονιά αρχίζουν σιγά-σιγά. 

Διαβάστε επίσης:

BBC: Δημόσια «συγγνώμη» για ανυπόστατο ισχυρισμό σε ιατρικό θέμα – Προκλήθηκε σύγχυση με εμβόλια Covid

«Φως στο Τούνελ»: Πότε επιστρέφει η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη (video)

ΕΡΤ: Συνταξιούχος ηχολήπτης της Μητρόπολης στη θέση σκηνοθέτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:45