search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:30
MENU CLOSE

«Κεραυνοί» της αντιπολίτευσης για το «μπλόκο» της ΝΔ στην κλήση Ράμμου

19.01.2023 20:19
ypoklopes-epitropi-1-new

Ρουκέτες κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκτοξεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον χειρισμό του αιτήματος του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις έρευνες σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών.

Η αντιπολίτευση προτάσσει τον θεσμικό χαρακτήρα του αιτήματος του κ. Ράμμου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει πραξικόπημα την απόφαση του Κωνσταντίνου Τασούλα να μη δεχθεί τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στηρίζοντας ουσιαστικά την απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Αθανάσιου Μπούρα.

Ο Κώστας Τασούλας, μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών, ότι «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία».

Τσίπρας σε Τασούλα: Να κληθεί άμεσα ο Ράμμος

Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής είχε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής. 

Τόνισε δε, ότι η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του Προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας. 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει τη στάση του και του διεμήνυσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασης της.

Στα ύψη το θερμόμετρο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι «η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής λειτουργεί με βάση τον κανονισμό της Βουλής απρόσκοπτα και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει επιδείξει ούτε κωλυσιεργίες ούτε μπλοκαρίσματα, την ίδια συνέπεια θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως πρόκειται «για τα ίδια πράγματα για μυθεύματα, συκοφαντίες, ρυπαρά δίκτυα». «Οτιδήποτε υπάρχει, η ανοιχτή δικαστική έρευνα δεν θα αφήσει να μείνει καμία σκιά. Όλα γίνονται με βάση τους νόμους και τους κανόνες της συντεταγμένης δημοκρατίας», προσέθεσε.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, έκανε αναφορά στα όσα εκτυλίχθηκαν το πρωί στην Επιτροπή της Θεσμών και Διαφάνειας που οδήγησαν στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση, ενώ σημείωσε πως αισχροκέρδεια και «δημοκρατική εκτροπή» στην υπόθεση των υποκλοπών είναι ζητήματα αλληλοσυνδεόμενα ως μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για να υλοποιηθούν άδικες πολιτικές.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε πως «μόνο ως αποτέλεσμα ακραίου αντιπολιτευτικού μένους θα μπορούσε να θεωρηθεί η δήλωση του κ. Τσίπρα που κάνει λόγο για «δημοκρατική εκτροπή και αισχροκέρδεια» και προσπαθεί μάλιστα να τα συνδέσει. Δημοκρατική εκτροπή, για να σοβαρολογούμε, είναι η προσπάθεια παράκαμψης των θεσμών και του Κανονισμού της Βουλής, οι μαύρες σακούλες με τα ευρώ και ο Α2»

«Πρωτοφανές να ζητάει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να ενημερώσει και να του το απαγορεύουν»

Το ζήτημα της επιστολής του προέδρου της ΑΔΑΕ, έθεσε, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την «άρνηση του Κοινοβουλίου» να ενημερώσει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και σημείωσε ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τη λειτουργία της Βουλής απέναντι στους θεσμούς.

Στο κλίμα αυτό, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να ενημερώσει για τις προθέσεις του την Διάσκεψη των Προέδρων. Κατά δήλωσή της, ο πρόεδρος της Βουλής επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, σημείωσε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ εφόσον ζήτησε να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών, πρέπει να προσέλθει σε ακρόαση.

Η κ. Γεροβασίλη, σε ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι ο κ. Ράμμος μπορεί να μιλήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μπορεί να μιλήσει στους αρχηγούς των κομμάτων, μπορεί να μιλήσει σε εισαγγελέα και μπορεί να μιλήσει στον πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με το νόμο.

«Ο κ. Ράμμος στέκεται στο ύψος του και δεν αφήνει να ευτελίσουν την ΑΔΑΕ. Ο κ.Ράμμος δρα εντός των αρμοδιοτήτων και εντός των καθηκόντων του. Σήμερα ο κ. Ράμμος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Ζήτησε να ενημερώσει τη Βουλή και η πλειοψηφία το αρνήθηκε», είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε σχετική δήλωση της στο περιστύλιο της Βουλής χαρακτήρισε «πρωτοφανές» το γεγονός «ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος, της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής, να ζητάει από το ελληνικό Κοινοβούλιο και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ενημερώσει για αποτελέσματα της έρευνας που έκανε για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ελληνικό Κοινοβούλιο δια της πλειοψηφίας, δηλαδή δια της Νέας Δημοκρατίας, να του το απαγορεύει».

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημείωσε ότι αυτό «είναι ένα άλλο σκαλοπάτι σε όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών». «Παρ’ όλα αυτά», τόνισε, «επειδήοι θεσμοί είναι ισχυροί και η δημοκρατία είναι ισχυρή σε αυτόν τον τόπο δεν θα επιτρέψουμε τη διολίσθηση. Η αλήθεια πια δεν μπορεί να κρυφτεί ό,τι και να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία».

Ο Ράμμος ενήργησε «εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά του»

Με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, «εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά του και σεβόμενος τη Βουλή των Ελλήνων στην οποία λογοδοτούν όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές, ζήτησε να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για θέματα σοβαρού δημόσιου συμφέροντος». 

«Περιέργως και με λύπη μου διαπίστωσα ότι για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αρνήθηκε την προσέλευσή του. Απευθύνω πρόσκληση στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων και στον Πρόεδρο της Βουλής να αποδεχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις το αίτημα του Προέδρου της ΑΔΑΕ να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας γιατί αυτό θα διευκολύνει την αποτύπωση της αλήθειας στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών», πρόσθεσε.

«Αδιανόητα σχόλια» του προέδρου της Βουλής

Σχόλιο για το θέμα έκανε και ο εκπροσώπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, και αναφερόμενος στη δήλωση του Κωνσταντίνου Τασούλα, σημείωσε:

«Τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Βουλής για τους “αυτόκλητους καλεσμένους” της ΑΔΑΕ στην αρμόδια Επιτροπή, είναι αδιανόητα. Το ίδιο και η στάση της ΝΔ, συνολικά. Αυτό όμως, δεν απαλλάσσει και τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να υπεκφύγει της συζήτησης των υποκλοπών και επί ημερών του, στο ΚΚΕ».

«Θεσμικό ατόπημα» της Επιτροπής Θεσμών

Αδιανόητο χαρακτηρίζει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφών Κοντιάδης το ενδεχόμενο να πει «όχι» η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στο έγγραφο αίτημα του Χρήστου Ράμμου για σύγκλιση, ώστε να ενημερωθεί το Σώμα για τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΑΔΑΕ.

Ο καθηγητής, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «θεσμικό ατόπημα».

«Ειλικρινά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο έγγραφο αίτημα για ακρόαση του Προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να απαντήσει αρνητικά», έγραψε ο Ξενοφών Κοντιάδης και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να συμβεί ένα τέτοιο θεσμικό ατόπημα».

Υπέρ της κλήσης Ράμμου στην Επιτροπή το ΚΚΕ

Νωρίτερα, το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν για προσχηματικούς λόγους από τη συνεδρίαση που αφορά τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ.

Σημείωσε πως ζήτησαν να κληθεί ο νυν πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος με βάση την επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Θανάση Μπούρα, ο οποίος απέρριψε το αίτημα ζητώντας νέα επιστολή όπου να αναφέρονται συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση. Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της κλήσης του Χρ. Ράμμου, ωστόσο κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως με αφορμή αυτό το θέμα, που δεν αφορούσε τη σημερινή συνεδρίαση, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση επιχειρώντας να στρέψουν αλλού τη σημερινή συζήτηση. Έκανε λόγο για «σόου», κι εκτίμησε πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει «ότι δεν έχει καμία διάθεση η υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ να φτάσει μέχρι τέλους».

Η Νέα Δημοκρατία δεν παρέλειψε πάντως να επιτεθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των παρακολουθήσεων στο ΚΚΕ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντά κάνοντας λόγο για παραλήρημα της ΝΔ.

Για σκοτεινά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ μιλά η ΝΔ

«Τα σκοτεινά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της βουλής για το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου και των επικοινωνιών του ΚΚΕ το 2016» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Σημειώνει ότι οι τρεις εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση, επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε παρακολούθηση του ΚΚΕ χωρίς νόμιμη επισύνδεση ή με νέες τεχνολογίες και σύγχρονο λογισμικό, ενώ παράλληλα γνωστοποίησαν, σύμφωνα με τη ΝΔ, ότι «με την αλλαγή του ποινικού κώδικα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 το αδίκημα από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα, επομένως έχει παραγραφεί».

Η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «η εξέλιξη αυτή, αποκαλύπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον λόγο της συγκεκριμένης αλλαγής στον ΠΚ, δημιουργεί νέα δεδομένα και προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα «απαντά» στην αγωνία του να αποχωρήσει άρον άρον από τη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας».

Τέλος, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει γιατί δεν παρέμειναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση με αντικείμενο την παρακολούθηση του ΚΚΕ το 2016; «Μήπως γνώριζαν ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και επέλεξαν να αποχωρήσουν προσχηματικά; Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την παραγραφή του αδικήματος; Είναι ή όχι υποκριτική η στάση τους, περί αναζήτησης της αλήθειας για τις υποκλοπές, όταν οι ίδιοι ήταν εκείνοι που είχαν σχέση με ρυπαρά κυκλώματα;», αναφέρει η ΝΔ.

«Ανακοίνωση παραλήρημα» μετά το μπλόκο

«Στην ανακοίνωση – παραλήρημα της ΝΔ για τις δήθεν “διαπιστώσεις- φωτιά” που προέκυψαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών σε σχέση με τις καταγγελίες του ΚΚΕ για παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού του κέντρου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν λόγια για να απαντήσει κανείς στα σοβαρά» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Δυστυχώς για τη ΝΔ η κυβερνητική πλειοψηφία τα έχει πια κάνει όλα. Και φίμωση και συγκάλυψη και εκβιασμούς και υπονόμευση της εξεταστικής και λάσπη για τη περίοδο τουΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα δεν έπιασε. Κανένας αντιπερισπασμός δε λειτούργησε. Κανείς δε μπορεί πια να σώσει τον κ. Μητσοτάκη από την αλήθεια που σύντομα θα βγει στο φως, είτε το θέλει είτε όχι.

Και ας πιάνεται ο πνιγμένος από τα μαλλιά του…».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αναπτύσσει υποδομές που θα αναβαθμίσουν τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ΝΔ: Δύσκολο να βρεθούν λόγια για να απαντήσει κανείς στα σοβαρά

Νίκος Ανδρουλάκης: «Θέλουμε μια ζωή αξιοπρέπειας για τη νέα γενιά»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:29