search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:42
MENU CLOSE

Σπάνια ανακάλυψη στην Ινδία: Παλαιοντολόγοι βρήκαν 92 απολιθωμένες φωλιές δεινοσαύρων με 256 αυγά (photos)

19.01.2023 12:07
titanosaurus_eggs_1200-700_new

Παλαιοντολόγοι που εργάζονται στην κεντρική Ινδία έκαναν μία σπάνια ανακάλυψη, καθώς εντόπισαν 92 φωλιές δεινοσαύρων με 256 αυγά, που ανήκαν σε μία αποικία γιγάντιων τιτανόσαυρων, οι οποίοι ήταν φυτοφάγοι.

Η μελέτη των φωλιών και των αυγών, που έχουν μέγεθος μπάλας του μπόουλινγκ, αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την ζωή των τεράστιων σαυρόποδων, που με τον χαρακτηριστικό μακρύ λαιμό τους, κυριαρχούσαν στην κεντρική Ινδία πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

credit: Dhiman et al., 2023, PLOS ONE, CC-BY 4.0

Τα αυγά, διαμέτρου 15-17 εκατοστών, είναι τοποθετημένα προσεκτικά στις φωλιές, που περιείχαν η κάθε μία από ένα έως είκοσι αυγά, δήλωσε ο παλαιοντολόγος Γκουντουπάλι Πρασάντ, του τμήματος γεωλογίας του πανεπιστημίου του Δελχί. Όμως επειδή οι φωλιές είναι κοντά η μία στην άλλη οι παλαιοντολόγοι έβγαλαν το συμπέρασμα ότι οι τιτανόσαυροι δεν ήταν οι πιο επιμελείς γονείς, αφού λόγω του μεγέθους τους δεν θα μπορούσαν να κινούνται άνετα για να κλωσούν τα αυγά τους ή να ταΐζουν τους νεοσσούς.

«Η ανακάλυψη μεγάλου αριθμού φωλιών δεινοσαύρων είναι ασυνήθιστο πράγμα, καθώς οι συνθήκες για τη διατήρησή τους θα έπρεπε να είναι πολύ συγκεκριμένες για την απολίθωση των αυγών», δήλωσε στο CNN η καθηγήτρια παλαιοβιολογίας του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, στον Καναδά, Ντάρλα Ζελενίτσκι.

credit: nature.com
credit: nature.com
credit: nature.com
credit: nature.com
credit: nature.com
credit: nature.com
credit: nature.com

Τα πρώτα αυγά δεινοσαύρων στην Ινδία ανακαλύφθηκαν στη δεκαετία του 1990, αλλά η τελευταία ανασκαφή έγινε στην περιοχή Νταρ, του κρατιδίου Μαντία Πραντές, όπου εντοπίστηκαν από το 2017 μέχρι τώρα οι πολλές φωλιές των τιτανόσαυρων.

credit: nature.com

Οι παλαιοντολόγοι που έκαναν την μελέτη επισημαίνουν ότι οι συνήθειες των τιτανόσαυρων ως προς την κατασκευή των φωλιών για τα αυγά τους είναι ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται σήμερα σε διάφορα πουλιά και στους κροκόδειλους.

«Τέτοιες αποικίες με φωλιές μας επιτρέπουν να δούμε πίσω, στην Κρητιδική περίοδο, όταν το τοπίο στιγματιζόταν από έναν τεράστιο αριθμό από φωλιές δεινοσαύρων», δήλωσε η Δρ Ζελενίτσκι.

credit: nature.com

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Μεντβέντεφ για Ουκρανία: «Πυρηνικές δυνάμεις δεν έχασαν ποτέ μεγάλες συγκρούσεις»

Φτιάχνουν τη μεγαλύτερη πίτσα στον κόσμο – Θα έχει έκταση 1210 τετραγωνικά μέτρα (Video)

Ουκρανία: Έρευνα για τα αίτια συντριβής του ελικοπτέρου στο Μπρόβαρι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:42