search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:12
MENU CLOSE

Σερβία: Η Wagner στρατολογεί μισθοφόρους και προκαλεί… πονοκέφαλο στον πρόεδρο Βούτσιτς (Photos/Video)

20.01.2023 11:51
armored cars

Σέρβους που είναι πρόθυμοι να ενταχθούν ως μισθοφόροι στις τάξεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, αναζητεί ο αποκαλούμενος «σεφ του Πούτιν», για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η προσπάθεια της Wagner για στρατολόγηση νέων μισθοφόρων στην Σερβία έγινε με βίντεο που δείχνει Σέρβους εθελοντές που εκπαιδεύονται για να μεταβούν στο μέτωπο και το οποίο έχει προκαλέσει σάλο, αποκαλύπτοντας τις περίπλοκες σχέσεις του Βελιγραδίου με την Μόσχα.

Το βίντεο που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου Βούτσιτς

Το βίντεο φέρεται να είναι πρωτοβουλία της Wagner με στόχο να ενθαρρύνει την κατάταξη νέων στην μισθοφορική οργάνωση και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Γιατί εσείς, από την Wagner, καλείτε άτομα από την Σερβία εφόσον γνωρίζετε ότι αυτό είναι αντίθετο με τους νόμους μας», αναρωτήθηκε ο Σέρβος πρόεδρος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του.

Η σερβική ηγεσία έχει κατηγορηθεί ότι δίνει προτεραιότητα στις φιλικές σχέσεις με την Ρωσία έναντι των φιλοδοξιών για ένταξη στην ΕΕ.

Αλλά το βίντεο της Wagner και η έντονη συζήτηση που προκάλεσε, δείχνουν πως η γενική εικόνα δεν είναι με φόντο άσπρο-μαύρο.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία τηρεί στάση ουδετερότητας στο θέμα του πολέμου και ο ίδιος δεν έχει μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν «εδώ και μήνες».

Ως προς το θέμα της συμμετοχής Σέρβων πολιτών στο πόλεμο, φαίνεται πως δεν πρόκειται για κάποιον σημαντικό αριθμό μισθοφόρων.

Πάντως Σέρβοι πολίτες πολέμησαν δίπλα στους Ρώσους και στον πόλεμο στην Ουκρανία, το 2014, χωρίς να υπάρχει καμία ενθάρρυνση από την πλευρά των σερβικών αρχών.

Αντιθέτως περισσότεροι από 20 Σέρβοι καταδικάστηκα από σερβικά δικαστήρια για συμμετοχή «σε συγκρούσεις σε ξένα πεδία μαχών».

Το περασμένο 24ωρο ένας δικηγόρος από το Βελιγράδι και αντιπολεμικές ομάδες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του Ρώσου πρεσβευτή και του επικεφαλής της σερβικής κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών (ΒΙΑ) με το ισχυρισμό ότι στρατολογούν Σέρβους για να ενταχθούν στην ομάδα Wagner.

Ο πολιτικός πονοκέφαλος του Βούτσιτς και οι ευθύνες της ΕΕ

Η Σερβία έχει υπερψηφίσει όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κανένα από τα πολιτικά κόμματα της κεντρικής σκηνής δεν έχει υπαινιχθεί υποστήριξη στην ρωσική πολιτική. Ωστόσο στο κέντρο του Βελιγραδίου αναρτήθηκε την περασμένη εβδομάδα το έμβλημα της Wagner, με την υπογραφή της ακροδεξιάς οργάνωσης «Λαϊκές Περιπολίες», που έχει φιλορωσική στάση.

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς, ωστόσο, έχει λάβει ξεκάθαρη θέση, λέγοντας προ ημερών: «Για μας, η Κριμαία είναι Ουκρανία, το Ντονμπάς είναι Ουκρανία και θα παραμείνουμε σε αυτή την θέση».

Ωστόσο αυτή η ξεκάθαρη θέση του Βελιγραδίου δεν ήταν αρκετή για να πείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου για δεύτερη φορά εγκρίθηκε απόφαση που ζητά την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Σερβία μέχρι να συμφωνήσει το Βελιγράδι να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Αλλά όσο η ΕΕ δείχνει απροθυμία για διεύρυνση με στόχο την ένταξη των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, είναι αυτονόητο ότι η Σερβία δεν πρόκειται να διακόψει τις σχέσεις με την Μόσχα.

Μάλιστα το Βελιγράδι υπενθυμίζει στις Βρυξέλλες ότι προμηθεύεται φτηνό φυσικό αέριο από την Ρωσία, η ρωσική Gazprom έχει τον έλεγχο της σερβικής πετρελαϊκής εταιρίας ΝΙS και η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η ΕΕ αντιλήφθηκε με καθυστέρηση ότι όσο κρατά την πόρτα της κλειστή στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο αφήνει χώρο για διείσδυση της Ρωσίας.

Οι Βρυξέλλες έσπευσαν να ξεπαγώσουν με συνοπτικές διαδικασίες τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, έδωσαν στην Βοσνία το καθεστώς του υποψηφίου προς ένταξη κράτους, αλλά εξακολουθούν να κρατούν την πόρτα κλειστή για την Σερβία.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Βούτσιτς έχει προϊδεάσει τους πολίτες για «πολύ δύσκολες» συζητήσεις με την ΕΕ και αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα για να εξηγήσει «τι ζητείται και αναμένεται από την Σερβία σε σχέση με το Κόσοβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας». «Γνωρίζω ότι η ΕΕ είναι ο δρόμος μας. Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Bloomberg.

Διαβάστε επίσης

Μπάιντεν για τα απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ του: «Δεν είναι τίποτα, δεν μετανιώνω για τίποτα…»

Νταβός: Ένα φόρουμ ισχυρών, με πολλά λόγια και περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα (Photos/Video)

Ιαπωνία: Δύτες βιντεοσκόπησαν γιγάντιο καλαμάρι που κολυμπούσε – Καταπληκτικό θέαμα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:12