search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:41
MENU CLOSE

Times του Λονδίνου: Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας «win-win» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

23.01.2023 16:26
glypta parthenonas

Έλληνας αξιωματούχος της κυβέρνησης μιλάει στους Times του Λονδίνου για τη διαπραγμάτευση που γίνεται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δηλώνοντας αισιοδοξία για μια «συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους με το πρώτο μέρος των γλυπτών να μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας «win-win» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία μάλιστα αναμένεται να αρχίσουν να επιστρέφουν στην Αθήνα πριν από το τέλος του έτους. 

«Εργαζόμαστε για ευρεία και μακρά πολιτιστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή και εναλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος στην Βρετανική εφημερίδα.

Όπως τόνισε, οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες και πρότεινε ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.

«Αυτό εννοούμε με τη φράση “λύση win-win”», είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι τα Γλυπτά «επιστρέφουν στην πατρίδα τους».

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους με το πρώτο μέρος των γλυπτών να μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο», είπε ο αξιωματούχος.

Πριν από τον επόμενο γύρο συνομιλιών με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, νυν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ελληνική κυβερνητική πηγή είπε χθες ότι οι δύο ηγέτες  συμφώνησαν να «κατευνάσουν τη ρητορική» που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες. 

Βρετανικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι η ιδέα του «παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου» δεν έχει συζητηθεί επίσημα και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

Διαβάστε επίσης:

Άλκης Καμπανός: Συνεχίζεται αύριο η δίκη – «Δεν τον χτυπήσαμε» είπαν οι 12 κατηγορούμενοι (Videos)

Καιρός: Νέα επιδείνωση από το βράδυ της Τετάρτης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν»

Βάνδαλοι αποκεφάλισαν το «κοριτσάκι» στο πάρκο του Ευαγγελισμού (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:40