search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:56
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 7,5% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ- Τι προκύπτει για την αυτοδυναμία και τα κόμματα στη Βουλή

24.01.2023 21:07
ekloges new

Στο 7,5 % διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Σκάι.

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 33,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (32% χωρίς την αναγωγή), έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς την αναγωγή εντοπίζεται στο 25%).

Το ΠΑΣΟΚ κρατάει σταθερά το διψήφιο ποσοστό, καταγράφοντας 11% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή (10,5% χωρίς), ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ (6% με αναγωγή, 5,5 χωρίς) και η Ελληνική Λύση με 4% με αναγωγή (3,5% χωρίς).

Το ΜΕΡΑ25 και εντοπίζεται κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή με 2,5% (με και χωρίς την αναγωγή), υποχωρώντας σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρίας, που το έβρισκε στο 3%.

Το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη παραμένει στο 2,5%, όπως και την προηγούμενη έρευνα της Pulse τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύεται καταλληλότερος τόσο για πρωθυπουργός, όσο και ως εκφραστής του κεντρώου χώρου, έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης, η έρευνα έδειξε την προτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να έχει μία δεύτερη ευκαιρία για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η παράσταση νίκης παραμένει συντριπτικά υπέρ της ΝΔ με ποσοστό 58% (από 59% από τον Δεκέμβριο), έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 25%).

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των πολιτών για αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, τα ποσοστά παραμένουν μοιρασμένα. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να έχει το προβάδισμα στις προτιμήσεις, σε όλα τα πιθανά σενάρια.

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των πολιτών τόσο για αυτοδύναμη κυβέρνηση (σε ποσοστό 31%), όσο και για κυβέρνηση συνεργασίας (σε ποσοστό συνολικά 42%). Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται και στις δύο κατηγορίες, με ποσοστά 12% και 30% αντίστοιχα.

Πέντε κόμματα στη Βουλή

Όσον αφορά στα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία έχει το προβάδισμα με ποσοστό 33,5%, έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ, στην αναγωγή επί των εγκύρων. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην 3η θέση με ποσοστό 11%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν το ΚΚΕ με 6% και η Ελληνική Λύση με 4%. Οριακά κάτω από το 3% βρίσκεται το ΜέΡΑ25, με 2,5%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα από 19 έως 23 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.205 πολιτών, ενώ το δεύτερο μέρος της θα παρουσιαστεί την Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: Όσοι έστησαν τη σκευωρία Novartis με τον «Μάξιμο Σαράφη» εμφανίζονται σήμερα κήνσορες της ηθικής

Κυβέρνηση σε Τσίπρα: Ας τολμήσει να κάνει πρόταση μομφής

«Ο Καλογρίτσας διαθέτει στο δικαστήριο το κινητό του με όλα τα μηνύματα της εποχής εκείνης» – Δήλωση των συνηγόρων του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:51