search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:56
MENU CLOSE

Ουκρανία: Πώς οι Ευρωπαίοι τη «βυθίζουν» σε μία κρίση χρέους – Μπορεί να επαναληφθεί ένα Σχέδιο Μάρσαλ; (Videos)

24.01.2023 06:00
zelenski_new

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν χάνουν ευκαιρία να διατρανώσουν την απόφαση να χορηγήσουν το 2023 δάνεια ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να διατηρηθεί η μακροοικονομική σταθερότητα στην χώρα.

Κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η βοήθεια αυτή αποδεικνύει την δέσμευση των Βρυξελλών να υποστηρίξουν την Ουκρανία «όσο περισσότερο γίνεται».

Ωστόσο καθώς μαίνεται ο πόλεμος και εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται η ουκρανική οικονομία, τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία και η ιστορία δημιουργούν μία λιγότερο αισιόδοξη εικόνα για τις πραγματικές συνέπειες της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής υποστήριξης. Μερικές φορές στις Βρυξέλλες, η άγνοια δείχνει σαν ευλογία, όπως σημειώνει το Politico.

Συνταγή για κρίση χρέους

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με το άρθρο του Politico, είναι ότι η Ουκρανία έχει ανάγκη μία συμφωνία για ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών για να βγει νικήτρια από την όποια ειρηνευτική συμφωνία προκύψει στο μέλλον.

Και αν το Κίεβο θέλει να έχει μία ρεαλιστική ευκαιρία για την μεταπολεμική ανάκαμψη, αυτή η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει σημαντική ανασυγκρότηση του χρέους και μετατροπή δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις.

Με πληθωρισμό 26%, επιτόκια στο 25% και μείωση του ΑΕΠ κατά το ένα τρίτο το 2022, η Ουκρανία έχει φτάσει στα όρια της αντοχής της με βάση την συμβατική οικονομική πολιτική.

Σύντομα το Κίεβο θα υποχρεωθεί να τυπώσει νόμισμα που πιθανότατα δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα και όπως αρέσκονται να υπενθυμίζουν οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί στους άλλους Ευρωπαίους, αυτό οδηγεί στην οικονομική καταστροφή.

Η Ουκρανία έχει ήδη παγώσει τις αποπληρωμές χρέους μέχρι το 2024, εξοικονομώντας περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσό αυτό είναι τίποτα μπροστά στο έλλειμμα του προϋπολογισμού που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2023.

Η Ουκρανία χρειάζεται άμεσα διαγραφή χρέους, ενώ η ΕΕ την εξωθεί να εξακολουθήσει να δανείζεται, όπως σημειώνει το Politico.

Τα δάνεια ύψους 18 δισεκατομμυρίων που θα χορηγηθούν κατά το τρέχον έτος κάποια στιγμή θα πρέπει να αποπληρωθούν – αρχής γενομένης το 2033 και αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω συσσώρευση χρεών. Ακόμα κι αν είναι μακροπρόθεσμα και με μηδενικό επιτόκιο τα νέα ευρωπαϊκά δάνεια μειώνουν τις προοπτικές που έχει η Ουκρανία για ανάκαμψη από τον πόλεμο.

Συνολικά η στρατηγική της ΕΕ είναι  συνταγή για μία μελλοντική κρίση χρέους στην Ουκρανία. Κατά το Politico, η ΕΕ δεν έχει μάθει από την πρόσφατη οικονομική ιστορία της, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν «ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία».

Οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει ήδη 13 δισεκατομμύρια δολάρια μη επιστρεπτέων δωρεών στην Ουκρανία, και το 2023 έχουν ανακοινώσει βοήθεια ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων- βοήθεια πέραν του στρατιωτικού υλικού που έχουν στείλει, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Μαθήματα ιστορίας από το Σχέδιο Μάρσαλ για την Γερμανία

Όσο κι αν είναι άβολο, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, γνωρίζουν πως η γενναία ρύθμιση χρέους που εξασφαλίστηκε στους Γερμανούς στη δεκαετία του 1940, αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο  για το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα της Ευρώπης: την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και την σταδιακή δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Στο πυρήνα του αρχικού Σχεδίου Μάρσαλ βρισκόταν η διαγραφή των γερμανικών χρεών μετά το 1933 και η δυνατότητα που δόθηκε στην τότε Δυτική Γερμανία να έχει σχέση χρέους με το ΑΕΠ κάτω από το 20%.

Η ΕΕ και η Γερμανία οφείλουν να διαβάσουν την δική τους οικονομική ιστορία, κάτι που αν δεν τον πράξουν, πρέπει να αφήσουν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να σώσουν το οικονομικό μέλλον της Ουκρανίας, σχολιάζει το Politico.

Ειδάλλως μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες αυτού του πολέμου μπορεί να είναι η πλήρης απογοήτευση των Ουκρανών για την Ευρώπη- κάτι που μπορεί να καθορίσει και τις μεταπολεμικές ισορροπίες που θα ακολουθήσει το Κίεβο.

Διαβάστε επίσης:

Κόσοβο: Αστυνομικοί πυροβόλησαν όχημα που κατευθυνόταν στα σύνορα με τη Σερβία – Τραυματίστηκε ένας άνδρας

Ερντογάν: Ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία – Θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου (Video)

Βατικανό: Ερευνά φήμες για «σεξ πάρτι» σε καθεδρικό ναό του Νιούκαστλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:55