search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:05
MENU CLOSE

Ουάσινγκτον προς Άγκυρα για τα F-16: Σεβαστείτε τον ρόλο του Κογκρέσου

26.01.2023 21:11
Turkish F-16_new

Νέο μήνυμα έστειλαν οι ΗΠΑ προς την Τουρκία, συνδέοντας άμεσα το θέμα των F-16 και την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Σελέστ Γουαλάντερ Υφυπουργός Άμυνας αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφαλείας, κατά την διάρκεια ακρόασης για την Ρωσία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κάλεσε την Τουρκία να λάβει σοβαρά υπόψιν τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργούνται μετά την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Εγώ είμαι αντίθετη στην παροχή F16 στην Τουρκία μέχρι να επικυρώσει την ένταξη των δυο χωρών. Και νομίζω ότι αρκετοί συνάδελφοί μου εδώ στο Κογκρέσο συμμερίζονται τις ανησυχίες μου. Γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που σχετίζονται με αυτή την πώληση αλλά ήθελα να εκφράσω μια από τις δικές μου ανησυχίες. Νομίζω ότι η Σουηδία κινήθηκε πολύ μελετημένα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος Ερντογάν δυστυχώς το χρησιμοποιεί αυτό. Φαίνεται πως το κάνει για τα εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα του σε αντίθεση με το συμφέρον του ΝΑΤΟ» είπε η κα Σαχίν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ζητώντας από την Βικτόρια Νουλαντ Υφυπουργό Εξωτερικών να τοποθετηθεί σχετικά.

Η υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως συμφωνεί ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και αυτό το θέμα τίθεται «σε κάθε συνομιλία που έχουμε με την Τουρκία».

Έχουμε πει πρόσθεσε «το ίδιο στους Τούρκους συμμάχους μας, ότι χρειαζόμαστε την υποστήριξη αυτού του Κογκρέσου, για να προχωρήσουμε στην βελτίωση στα θέματα ασφαλείας που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Τουρκία. Το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξετάσει πολύ πιο ευνοϊκά το θέμα μετά την επικύρωση».

Η κα Γουαλάντερ απάντησε πως το Υπουργείο Άμυνας κάνει ακριβώς τις ίδιες επισημάνσεις στους Τούρκους σε κάθε ευκαιρία «στη διαδικασία των θεμάτων που διέπουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και πρέπει να τον λάβουν σοβαρά υπόψη τους».

Διαβάστε επίσης:

Wagner: «Εγκληματική οργάνωση» λέει η Ουάσινγκτον – Δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία της στις ΗΠΑ

Qatargate: Παραμένουν στη φυλακή Τζιόρτζι και Ταλαμάνκα

Facebook και Instagram επαναφέρουν τον Τραμπ με… καθεστώς επιτήρησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:59