search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:36
MENU CLOSE

Σαντορίνη: «Συναγερμός» από γεωφυσικό – Προειδοποιεί για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος

27.01.2023 17:47
santorini

Σήμα κινδύνου για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος εκπέμπει βρετανός γεωφυσικός καθώς υποστηρίζει ότι εντόπισε δραστηριότητα και πως αν εκραγεί, είναι πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο λίγο έξω από τη Σαντορίνη, δεν κοιμάται. Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να συστήσουν παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο.

Την τελευταία φορά που εξερράγη το Κολούμπο, το 1650, σκότωσε 70 ανθρώπους, αλλά η πληθυσμιακή αύξηση και ο τουρισμός στη Σαντορίνη αυξάνουν σημαντικά τον αντίκτυπο μιας ανάλογης έκρηξης καθώς σήμερα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το Κολούμπο ανήκει σε μια «εξαιρετικά εκρηκτική οικογένεια ηφαιστείων», ικανά να δημιουργήσουν μια στήλη έκρηξης ύψους δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι, καθιστώντας το μια εξαιρετικά επικίνδυνο. 

Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης – παρόμοια με έναν ιατρικό υπερηχογράφημα – ο Kajetan Chrapkiewicz, από το Imperial College του Λονδίνου και οι συνεργάτες του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου δύο μίλια κάτω από το ηφαίστειο. Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems, υποδηλώνουν ότι, παρόλο που μια έκρηξη δεν είναι επικείμενη, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών στο ερευνητικό σκάφος Joides Resolution τρυπά ιζήματα γύρω από το Κολούμπο για να ανατρέξει στην ιστορία των εκρήξεων του τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. 

Μεταξύ άλλων, ελπίζουν να κατανοήσουν τους δεσμούς μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων σε αυτήν την περιοχή και να διερευνήσουν την επίδραση της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας ανάλογα με το μέγεθος και τη συχνότητα των εκρήξεων.

Διαβάστε επίσης:

Washington Examiner: Σκληρή επίθεση στον Ερντογάν – Τον χαρακτηρίζει «Καρκίνο στο παγκόσμιο σκηνικό»

Project Blueprint: Πώς να φαίνεσαι 18 χρονών με 2 εκατ. δολάρια τον χρόνο – Τι είναι και ποιος το εφαρμόζει (photos/videos)

Βρετανία: Ποιοι είναι οι πιο καλοί «πελάτες» της εφορίας – Η Bet365 έχασε την «πρωτιά»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:35